G4Media.ro

Irakul este „ferm” decis să pună capăt prezenţei în ţară a coaliţiei…

Foto: Pixabay

Irakul este „ferm” decis să pună capăt prezenţei în ţară a coaliţiei internaţionale conduse de SUA, la o zi după o lovitură americană care a ucis un lider al unei facțiuni pro-iraniene la Bagdad

Premierul irakian Mohammed Shia Al-Sudani şi-a reiterat vineri hotărârea „fermă” de a pune capăt prezenţei în Irak a coaliţiei internaţionale antijihadiste, a doua zi după o lovitură americană care a ucis un lider al unei facţiuni pro-iraniene la Bagdad, relatează AFP, citată de Agerpres.

Mohammed Shia Al-Sudani, al cărui guvern este susţinut de partidele pro-iraniene, a semnalat deja în ultimele săptămâni dorinţa sa ca trupele străine desfăşurate în Irak să părăsească ţara.

Însă, această nouă declaraţie survine într-un context de tensiuni crescânde, Irakul fiind afectat de repercusiunile conflictului dintre Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas.

Joi, un comandant şi un alt membru al mişcării al-Nujaba, una dintre facţiunile Hashd al-Shaabi, o coaliţie de grupări armate apropiată Iranului, au fost ucişi în urma unei lovituri americane cu dronă la Bagdad.

Acest „act de autoapărare”, potrivit Washingtonului, a provocat furia guvernului irakian care a denunţat o „agresiune” a coaliţiei internaţionale.

Vineri, premierul irakian „şi-a afirmat poziţia fermă care vizează încetarea prezenţei coaliţiei internaţionale pentru că justificările prezenţei sale s-au terminat”.

Un „dialog” desfăşurat prin intermediul unui „comitet bilateral” trebuie să „determine condiţiile încheierii acestei prezenţe”, a spus el, potrivit unui comunicat de presă al serviciilor sale.

Trupele americane şi cele ale coaliţiei internaţionale antijihadiste desfăşurate în Irak şi Siria au fost vizate aproape zilnic de atacuri cu drone şi rachete de la începutul războiului din 7 octombrie între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas din Gaza.

În ultimele săptămâni, grupurile armate ale Hashd al-Shaabi au fost de mai multe ori ţinta bombardamentelor, dintre care unele au fost revendicate de Statele Unite, ţară care nu se află în graţiile facţiunilor pro-iraniene ca urmare a sprijinului acordat Israelului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Și să piardă americanii banii din Irak, nu de-aia s-au dus acolo?! Deci nu prea cred…

  2. Ce bani ma? Invazia a fost pentru imagine, nu pentru bani. I-a costat trilioane de dolari pe americani razboaiele anti teroare si cu succes mic. Ce petrol au cumparat din Irak nu a fost sub costul de productie iar din Afganistan nu au luat nimic si nici nu au exterminat extremestii. Chestia e ca irakul are probleme interetnice si religioase de cand exista, iar plecarea SUA risca sa-i destabilizeze daca nu-s pregătiți. Ar fi posibil si un nou razboi Iran Irak cu putin ghinion.

  3. 2014-2024, 10 ani cu ‘ups & downs’