G4Media.ro

Ion Popa, promovat de Rodica Stănoiu la Ministerul Justiției în 2002, a…

Ion Popa, promovat de Rodica Stănoiu la Ministerul Justiției în 2002, a fost numit de PSD secretar de stat. Popa, un critic dur al întâlnirilor dintre magistrații români și ambasadorii străini

Judecătorul Ion Popa a fost numit miercuri de premierul Viorica Dăncilă secretar de stat în Ministerul Justiției, potrivit unei decizii publicate în Monitorul Oficial. Ion Popa a mai fost promovat în Ministerul Justiției în 2002 de Rodica Stănoiu. În 2014, Ion Popa a avut o ieșire dură la adresa magistraților care se întâlnesc cu diplomații străini.

Potrivit informațiilor G4Media.ro, Ion Popa a fost impus de PSD în guvern, nu a fost alegerea ministrului interimar, Ana Birchall.

Ion Popa a fost secretar general al CSM în 2005, când Consiliul Superior al Magistraturii era complet nereformat.

Pe atunci judecător la Curtea de Apel București, Ion Popa a publicat în 2014 un studiu care îi critica pe magistrații români care se întâlnesc cu diplomații străini și care constata ”reticenţa şi ostilitatea faţă de politicul român, în opoziţie cu promptitudinea şi deschiderea excesivă chiar, faţă de politicul străin diplomatic din România”.

”În contextul acestor ultime texte, întâlnirile „fireşti” dintre oficialii români din sistemul de justiţie şi includem aici şi pe judecători şi procurori ut singuli, pe de o parte şi reprezentanţii misiunilor diplomatice străine pe de altă parte, capătă o cu totul altă conotaţie. Aşa cum am arătat în supra, în cadrul acestor întâlniri, conform chiar spuselor oficialilor români se discută „aspecte legate de funcţionalitatea şi independenţa sistemului judiciar”,sunt formulate doleanţe de către „tinerii judecători”, sunt expuse aspecte de la întruniri privind justiţia română ale oficialilor români, inclusiv ale preşedintelui României, sunt relatate aspecte reieşite din dosarele unor foste servicii secrete româneşti (S.I.P.A.), etc. În opinia noastră, pornind şi de la temele abordate, astfel de întâlniri nu pot fi calificate ca având un caracter privat, pentru că subiectele discutate nu se referă la trasee turistice, jocul de golf ori membrii de familie, ci vizează aspecte foarte concrete ale organizării şi funcţionării sistemului judiciar al Statului Român, aspecte care reprezintă probleme interne ale Statului Român şi care, cu o singură excepţie, sunt de competenţa exclusivă a autorităţilor române”, mai scria judecătorul Popa în studiul citat.

Biografia profesională a lui Ion Popa (sursa: Juridice.ro):

1989-1990: judecător stagiar, Judecătoria Buftea, Sectorul Agricol Ilfov;
1990-1994: judecător definitiv, Judecătoria Buftea, Sectorul Agricol Ilfov;
1994-1996: judecător Tribunalul Bucureşti;
1996-2001: preşedinte Judecătoria Buftea, Sectorul Agricol Ilfov;
2001-2002: inspector general judecătoresc în cadrul Inspecţiei Generale din Ministerului Justiţiei;
2002-2004: director Direcţia Organizare Judiciară, resurse umane şi statistică judiciară din Ministerului Justiţiei;
2005: secretar general al Consiliului Superior al Magistraturii;
mai 2005-2016: judecător Curtea de apel Bucureşti.

Foto: Captură Universul Juridic

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Alt împuțit scos de la naftalină de ciuma pesedistă. Gunoaie plutitoare pe apa sâmbetei.

  2. Ce fete au aceste personaje.
    Acesta ca si cei doi numiti la CCR sunt din filmele americane cu mafioți.
    Numai ca ei joaca in filmul romanesc „Mafia contra justitie”.

  3. Daca sunteti ziaristi buni scrieti si ce a facut inainte sa fie stagiar.Personajul din poza e sarit bine de 60 si era stagiar la 30 si ceva de ani,chiar 40.E relevant pentru faptul ca ofiterii MAI aveau echivalat examenul si primii doi ani,cred,al facultatii de drept.Altfel spus toti militienii,ofiteri,terminau dreptul si istoria,cred.
    Nu stiu exact dar ce stiu este faptul ca se intra f.f. greu , la zi ,la facultatea de drept.

  4. În 90 și-a pus blana de oaie?

  5. Chiar nu se gasesc tineri scoliti ptr. aceste functii? Aduceti toate vechiturile ruginite, cu gandire retrograda si apucaturi reneocoministe.

    • Nu lasam pe nimeni in urma, recuperam toate conservele, toti rinocerii : melescanu, deliorga, adrian severin, acest cumatru, daea, iliescu.

  6. Ma asteptam ca asa este!

    „Studiul elaborat de Ion Popa a fost publicat în numărul 7 din 2013 al revistei ”Curierul judiciar” și a fost preluat de site-ul Lumea Justiției.

    Ce spunea Ion Popa despre ”femeia magistrat, o vulnerabilitate a justiției”:
    În acest context restrictiv, femeia judecător/procuror are foarte puține opțiuni decente de cuplu și tocmai de aceea vulnerabilitatea sa se concretizează în fața unei eventuale propuneri de nerefuzat venită din partea unui bărbat care: are posibilități financiare, normal fizic, are aparent însușiri morale și afective de apreciat, atent, tandru, receptiv, are un cerc relațional de invidiat, acces, eventual, în cercuri diverse ale lumii artistice, sportive, politice, etc. și mai ales, nu pare a fi interesat de aspectele vieții profesionale ale femeii judecător/procuror. Acceptând o astfel de relație care îi asigură un cel puțin rezonabil nivel de trai, un tonus deosebit în rândul colegilor, o viață socială de o mare diversitate, preocupări recreative acaparante, toate fără costuri financiare, un loc central de interes din partea partenerului și/sau a grupului, ținta devine dependentă și în același timp temătoare că ar putea pierde un atare statut, eventualitatea revenirii la situația anterioară relației devenind greu sau imposibil de conceput. Este motivul pentru care la acest moment al relației judecătoarea/procuroarea este dispusă la compromisuri profesionale pe care mesianicul partener i le propune gradual (procedeul „startului mic” prin tehnica „aruncarii mingiei joase-low-balling, ori tehnica „piciorului în usa”),relația capătă progresiv valențe infracționale, finalul fiind previzibil”.