G4Media.ro

Ion Iliescu, la 32 de ani de la Revoluţie: Am ales ca…

sursa foto: Inquam Photos/ Liviu Florin Albei

Ion Iliescu, la 32 de ani de la Revoluţie: Am ales ca metodă de guvernare consensul / De la o vreme, confruntarea a devenit instrumentul rezolvării crizelor. Adversarii politici nu sunt duşmani care trebuie distruşi. Dialogul nu e semn de slăbiciune

Fostul preşedinte Ion Iliescu afirmă, într-o postare la 32 de ani de la Revoluţie, că anii care au urmat despărţirii de ceauşism au fost ani de sacrificii, lipsuri, de schimbări economice dureroase, chiar de eşecuri, dar că autorităţile de la acel moment au reuşit ceea ce şi-au propus ca obiectiv strategic, integrarea în UE şi în NATO, pentru că au reuşit să fie solidare în promovarea intereselor ţării şi au păstrat dialogul politic şi social.

El susține că a ales ca metodă de guvernare consensul şi îşi exprimă regretul că, de la o vreme, confruntarea a devenit instrumentul rezolvării tuturor crizelor, unele inevitabile, subliniind că adversarii politici nu sunt duşmani care trebuie distruşi, iar dialogul şi negocierea nu sunt semne de slăbiciune.

Redăm mai jos mesajul integral de pe blogul lui Ion Iliescu:

”Dragi compatrioţi,

Cei treizeci şi doi de ani scurşi de la momentul începerii Revoluţiei Române, act de curaj şi de demnitate al naţiunii române, au cunoscut schimbări radicale în sistemul politic, în societate, în statutul României în Europa şi în lume. Asta nu înseamnă că am epuizat agenda Revoluţiei, agendă schiţată de revoluţionarii din Timişoara, după 15 decembrie 1989, şi definitivată de Consiliul Frontului Salvării Naţionale, în Comunicatul său pentru ţară, din seara zilei de 22 decembrie 1989.

O revoluţie este, poate părea paradoxal unora, un act din perspectiva timpului lung. Nu am avut o baghetă magică, care să ne permită schimbarea lucrurilor peste noapte. Anii care au urmat despărţirii de ceauşism au fost ani de sacrificii, lipsuri, de schimbări economice dureroase, chiar de eşecuri. Mergeam pe un drum pe care nimeni nu mai mersese până atunci. Am reuşit ceea ce ne-am propus ca obiectiv strategic, integrarea în UE şi în NATO, pentru că am reuşit să fim solidari în promovarea intereselor noastre, şi am păstrat dialogul politic şi social. Am ales ca metodă de guvernare consensul, deşi nu au lipsit momentele de confruntare, în stradă, dar şi pe scena politică. Au învins raţiunea şi responsabilitatea faţă de viitorul României.

Regret să constat că, de la o vreme, confruntarea a devenit instrumentul rezolvării tuturor crizelor, inevitabile, cele mai multe, pentru că nu suntem izolaţi de ceea ce se petrece în lume. Nu, adversarii politici nu sunt duşmani, care trebuie distruşi. Dialogul şi negocierea nu sunt semne de slăbiciune. Ar fi fost bine să fi depăşit criza politică şi socială din decembrie 1989, care a dus la schimbarea de regim politic, prin dialog şi negociere. Dar regimul ceauşist a ales confruntarea cu societatea, şi din această cauză am avut atâtea victime nevinovate în acele zile. Dar am învăţat, atunci, o lecţie: libertatea, demnitatea, democraţia, sunt lucruri pentru care merită să lupţi, indiferent de circumstanţe.

Aduc omagiul meu tuturor celor care s-au jertfit, civili şi militari, pentru a fi liberi. Regret dispariţia dintre noi a doi oameni care au reprezentat, etic şi moral, un exemplu pentru ceea ce a însemnat Revoluţia Română: Claudiu Iordache şi Vasile Marcu.

România va reuşi să-şi depăşească problemele dacă societatea va rămâne solidară, iar democraţia nu va fi golită de conţinut. România este un proiect al tuturor, pentru toţi. Numai aşa Revoluţia Română are un sens şi o finalitate. Merită să ne gândim la asta, şi să acţionăm în consecinţă”, scrie pe blog fostul preşedinte.

Sursa foto: Inquam Photos/ Liviu Florin Albei

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

39 comentarii

  1. Cum ai chemat tu minerii la dialog in piata universitatii, nu?

    • Sau cum ai organizat tu cu Măgureanu asasinatele de la „revoluție.

    • @ Lime & Euclid
      nu subestima lucrurile
      și aia cere efort, dar mai ales strategie
      ia fă tu ceva, orice – o să fii PRINS
      pe când la asta, tre’ să fii priceput, ca să-ți iasă și să și pocnească – astfel încât, iată: 32 de ani la rând, o țară întreagă să nu te descopere
      nu înseamnă asta, să fii PERFORMANT?

      apoi – e liber?
      deci, e cinstit. asta ne arată Justiția

      până la urmă .. cum zicem p’aici, pă’n commenturi: „dac liber”
      hahaha

    • in mintea lui consensul se face face 2face de aceea ia rugat sa vina la plantat flori la universitate:)

  2. Să-i aducă careva aminte careva ăstuia de mineriade. Dialog my foot.A pierduto bună ocazie de a tăcea.

  3. Mai animalule !
    Consensul nu se face bu bata minerilor !

  4. Ha,ha,ha!
    Prigoana impotriva PNȚ si a celorlalte partide istorice a inceput-o Ion IliescuConsens!
    Punct !

    • Ești prost informat. S-au prigonit singure din lipsa de coloana vertebrala și din lipsa de cultură organizațională. In 96 când au venit țărăniștii la putere, s-a dat liber la furat pe rupte, vagoane întregi de țiței erau deturnate de apropiați ai sistemului, s-a dat startul la nepotism pe față, până și directorii de școli au fost schimbați politic, însă lipsa de profesionalism și-a făcut repede efectele. In patru ani au schimbat o grămadă de premieri fără a putea contura niste măsuri concrete. Economia a decăzut și în 2000 ne-am regăsit cu Prm-ul pe locul doi, din această cauză, singura alternativa rămasă în picioare a fost PSD.ul(răul mai mic)…

  5. Sacrificii (sau acrificati) au fost cei din popor. Tu si cu gasca ta de comunisti ati muls si jupuit tara, nelasand-o sa se dezvolte!

  6. Eu zic că ai vrut să faci demokratura „originală”. Când ai chemat minerii să rupă oasele pe stradă la „adversarii politici”, ce fel de „consens” ai vrut să faci „mai animalule”? Z’gatu ma-tii de kaghebist infect ce ești, nu crachi odată?

    • Philip,
      Gesesti, ii uram viata lunga sa simta toate bunatatile batranetii degradare fizica, boli…. etc.
      Ilici nu merita sa moara subit in somn, ii trebuie ani de suferinta pentru vietile pe care le-a distrus.

    • Băi belitule, dacă ar fi chemat Iliescu minerii, Parchetul în frunte cu Kovesi, nu i-ar fi dat NUP. Iar minerii din 14-15 iunie 1990 au venit ca urmare a celor petrecute în 13 iunie. Și erau aplaudați puternic de locuitorii Bucureștiului. Așa că marș în p.m.

    • Dragnia vezi ca a bagat laptisor de matca la kremlin… MARS LA LAPTIC MIZERIE CE ESTI…

  7. Ce ipocrit este tradatorul asta! Auzi, aduce un omagiu celor care s-au jertfit! Psedo-revolutia lui s-a facut omorand oameni nevinovati care ar fi vrut o viata mai buna. Cocolosit de servicii, el nu a raspuns nici pana astazi de crimele facute.

  8. Mineriadele o fi fost în altă viață.
    O fi senil deja .
    Ciudat totuși că pe google abia dacă găsești câteva titluri din ziare , înregistrare cum bat minerii nu prea.

  9. Iliescu: cum o cheama pe tanara aia de la conducerea Angliei? 😂

  10. Cate un ‘like’ comentariilor anterioare. Sa ne aducem aminte si de rege

  11. Iliescu ca și iohanis, impostori, nici usturoi nu au mâncat nici gura nu le miroase. Mineriade, 10 august, peeeee#seeee#deeeee. Sa va duceți la dr#cu, es#cro#ci#lor ma#fi#oti!

    • Tanti cocoșila iarăși amesteci mere cu pere si-ti da zeama de prune ! Mai usor cu tuiculita ca te ia de cap !!

  12. A ales consensul si dialogul dupa ce a macelarit opoitia si a creat o falsa opozitie cu partidele de buzunar. Jigodia! Nu mai moare o data ca sa ne eliberam de gunoiul aruncat de el periodic in spatiul public?

  13. Aproape mi-au dat lacrimile Nelutule. Cat de frumos scrie pe Facebook sau pe ce o fi scris el…
    Asadar, consensul este cheia, iar astazi se vede cat de bine a functionat „consensul” si dialogul politic intre PNL-PSD-Cotroceni. S-a format o mare coalitie a „consensului” politic neoFSN-ist, identic cu cel pe care l-ai condus tu Nelule atatia ani de zile. Hai, ca devin nostalgic si iar imi dau lacrimile…

  14. M#a#r#s tradator de neam , pt asta in cartea de istorie trebuie sa se scrie doar atat Presedinte : Iliescu. restul o pagina goala .

  15. „Anii care au urmat despărţirii de ceauşism au fost ani de sacrificii, lipsuri, de schimbări economice dureroase, chiar de eşecuri. ” Da, ne-am despartit de ceausism, insa nu si de comunism. Dupa 32 de ani sunteti la fel de rozalii in obrajori si dolofani in costumele voastre de mii de euro. Uite, citesc ca l-au reabilitat pe Adrian Nastase care acum poate intra in politica daca doreste. Parca vad ca in turul doi din 2024 raman Ciuca si Nastase.

  16. Du-te dracului!

  17. Revine Iliescu sa ne salveze de Simion sau Sosoaca? E nevoie de cineva cu experienta in salvari naționale.
    #maidraga #iliescuforever #nemuritorultrevine

  18. Piei, drace! Îți vine să vomiți. A ieșit fosila să vorbească? Dacă i se dă dreptul să mai scoată capul în lume…

  19. Îl mai scoateți din când în când ca pe moaște?

  20. Asta macar a invatat ceva, si sa nu il confundam cu Dragnea & co, spre deosebire de ei, el a crezut in ce facea. Acum trage niste concluzii !
    PS: l-am votat pe Ratiu in 90 !

  21. Curios ca regretati nu sunt Vasile Milea si Generalul Gusă. Altfel ar trebui ca acestui individ sa i se interzica sa mai poarte telefon nu de alta dar poate chiama iar rusii .

  22. Consens obținut cu bătăi crâncene până la moarte, amenințări cu moartea și infiltrarea cu securiști ceaușiști a partidelor istorice .
    Și Ceaușescu avea consensul poporului pentru că opozanții erau trimiși să dialogheze cu Petre, scaunul radioactiv din pușcării sau erau trimiși la dialogul cu canalul Dunăre Marea Neagra . Li se comunica, de către celălalt participant la dialog că ei nu sunt la munca pentru a finaliza canalul, sunt acolo pentru a fi exterminați.
    Mare gunoi coada asta de topor a rușilor.

  23. Locul matale Bădie Ionică era la plutonul de execuție.

  24. Dacă ăsta moare, PSD îi scoate în fiecare an pe toți bohoții din PSD să-i pupe moaștele.
    Pelerinaj anual la moaște, că doar a fost până la moarte PREȘEDINTELE LOR ONORIFIC !

  25. compatrioti! Ce compatriot esti tu cu parintii copiilor din Cimitirul Eroilor, ma?
    Nu am vazut comunist cu rusine si obraz!
    In IAD cu tine!

  26. Un brânci pe scări!!

  27. Traiasca domnul presedinte, ne spuneti si noua daca agenda lui Ceausescu e la dumneavoastra ori la KGB?

  28. Monarhia constitutionala este solutia la democratia asta de rahat. Polonia a disparut ca stat în ´39 pt ca era republica – România putea pati la fel, dar ERA MONARHIE ! Iliescu poate fi acuzat de înalta tradare pt ca l-a alungat pe rege a 2-a oara.