G4Media.ro

Iohannis: Vaccinarea anti-COVID este voluntară şi aşa va rămâne / România are…

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Nu e deloc automat ca sintem mai expusi, cifrele zilnice arata o rezistenta mare la transmitere ceea ce inseamna un procent ridicat de persoane imunizate (natural sau prin vaccinare).
    Asa ca valul patru o veni, dar poate ca n-o veni, sau o sa fie ceva minor comparativ cu cele trecute.
    Daca apare o varianta noua, capabila sa pacaleasca sistemul imunitar, atunci nu ne ajuta nimic, nici pe vaccinati, nici pe ceilalti. O luam de la cap.

    • Nu e chiar asa. Pfizer si Moderna iti dau o imunitate ceva mai buna decat trecerea prin boala. Sputnik-ul e cam la fel ca boala. Astra Zeneca si cu Johnson ceva mai slaba decat boala. Si chinezariile sunt slabe de tot, dar mai bune decat nimic.

      Daca apare o varianta noua nu inseamna ca va elimina complet imunitatea data de vaccin sau de boala, ci o va reduce intr-o anumita proportie. Cu cat ai mai multi anticorpi, cu atat mai bine. Deci e bine sa te vaccinezi chiar daca ai trecut prin boala.

      Si imunitatea de grup depinde de factorul R de reproducere a virusului, care pleaca de la R0 cand toata popu latia este susceptibila si nu se iau masuri contra virusului. Doar ca acest R este redus de o groaza de factori, cum ar fi vremea de afara, procentul de popu latie vaccinata, procentul expus la boala, purtarea mastilor, dezinfectarea mainilor, lockdown-urile.

      Ca sa ajungi la imunitate de grup, chiar si temporara, R-ul trebuie sa ajunga sub 1. Cu cat un virus are R0 mai mare, cu atat trebuie luate mai multe masuri ca sa aduci R sub 1.

      Deci poti la un moment dat sa ai imunitate de grup conditionata de purtarea mastii de exemplu. Cand toata lumea poarta masca, si 50% sunt vaccinati, si mai este vara, R sa fie sub 1.

      Daca una dintre aceste conditii dispare, de exemplu vine toamna si lumea nu mai poarta masca, e posibil sa te trezesti ca acea imunitate de grup temporara nu mai exista, si trebuie facute vaccinari suplimentare ca sa o atingi iar, sau sa introduci iar obligativitatea mastii.

      La fel si cand apar variante noi de virus. Se pare ca la noi vremea buna si imunitatea existenta a popu latiei au contrabalansat pentru moment R0-ul crescut al variantei Delta. Dar pe masura ce anticorpii de la vaccinare si de la trecerea anterioara prin boala scad, si mai vine si vremea rece, s-ar putea sa avem surprize neplacute.

  2. Va fi vaccinarea obligatorie în România la un moment dat, cel puțin pentru anumite categorii sociale

  3. Pariem pe vietile romanilor?

    • pariaza aia care nu se vaccineaza, au de ales intre 5G si Sosoaca.

      selectie naturala!

    • @009
      selectie naturala este si situatia in care te injectezi (ca o vita) cu boroghina experimentala

    • @ontonache .. detalieaza , de ce zici „experimentala” ?
      Sau e din discursul : asculta la mine, stiu ce zic .. bla bla ?

  4. In ce limba are sens propozitia „vaccinaţi-vă până sunteţi sănătoşi!” ?

    • Da, Iohanis si cu limba romana nu prea sunt prieteni, de unde si confuzia de mai devreme cu obligativitatea vaccinarii. Mai bine zicea „vaccinati-va cat sunteti sanatosi”.

    • Eu cred ca el primeste textul de la ambasada licuriciului si e tradus cu google translate in romana. Klaus nici el nu prea stie romaneste si citeste exact cum scrie acolo

  5. Afirmatii fara noima de la cel mai inalt nivel, ametitor, de- a dreptul.

  6. Pai nu ziceai tu bai cap de pluta ca restrictiile s-au terminat si ca stam bine la vaccin si ca pandemia a luat sfarsit? Nu tu ai zis asa? Esti cel mai im be cil individ alaturi de partidul ala galben/rosu al tau.

  7. Dupa ce ca tipul vaccinului este impus obligatoriu, ar fi culmea ca si vaccinarea sa fie tot obligatorie…