G4Media.ro

Iohannis: Avem o mare problemă numită Rusia pe flancul estic al NATO

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Eu super clear compliment si Ariel. Doamne Ajuta Sa cada bomba atomica pe Bucuresti!

  2. Vreau să reamintesc o faptă ușor de dovedit: Germania și Franța colaborează cu Rusia (Nordstream 2).

  3. Domnule Presedinte, avem o mare problema numita Dragnea …si ameninta democratia si viitorul nostru al tuturor …ce aveti de gand sa faceti? Puteti lasa diplomatia deoparte si sa jucati ca un adevarat politician, dur si fara scrupule cu acest borfas.

  4. Aparent presedintele Iohannis promoveaza un discurs „asimetric” si daunator pentru securitatea Romaniei – „the Russia-gate”. El preia numeroase clisee mediatice fara o documentare solida istorico-politica. De ce? „Problema numita Rusia” pare sa fie o falsa problema.

    Se doreste pace in lume?

    Iata cateva argumente impotriva discursului iohanis-ian:
    1/ SUA are peste 700 baze militare in lume in peste 70 tari (https://www.politico.com/magazine/story/2015/06/us-military-bases-around-the-world-119321 si https://www.quora.com/What-is-the-number-of-US-military-bases-around-the-world).
    Numeroase actiuni „acoperite” au avut loc, prin intermediul CIA, incepand cu 1945 si pana in prezent. Bugetul militar SUA este in jur de 700 miliarde dolari in 2018.
    Harper-Bolton-Pompeo (printe altii) par sa conduca SUA spre razboi cu Iran. Sa speram ca intalnirea de maine intre Trump si Kim – „the little rocket man” va fi binevenita pentru lume.
    Complexul militar industrial american face legea. Numeroase actiuni militare si de informatii („intel”) sunt privatizate, contractate („outsourced”). Exista o serie de contractori care lucreaza pentru DOD, CIA, FBI, etc. (http://people.defensenews.com/top-100/ si http://www.businessinsider.com/the-top-9-biggest-defense-contractors-in-america-2016-5).
    In plus, SUA are cea mai mare cota de cheluieli militare din lume, cca 35% (locul 1) fata de Rusia, cca 3.8% (locul 4): https://www.sipri.org/sites/default/files/2018-05/sipri_fs_1805_milex_2017.pdf

    2/ NATO a fost infiintat dupa razboi drept contrapondere impotriva URSS. A disparut gigantul stalinist insa NATO a ramas. Ca sa apere ce si de cine??? Toata propaganda mediatica este indreptata impotriva Rusiei, Iran, China, Corea de nord. Din ratiuni geopolitice si de profit.

    3/ Romania, ca si in perioada interbelica este la mijloc, in prezent intre SUA & vest vs. Rusia. Fara o armata solida, infrastructura si logistica, tara noastra a devenit o potentiala victima „colaterala”. Ne laudam cu Deveselu, Cincu, Kogalniceanu, etc. Atat. La cati generali si ofiteri superiori de mucava are tara! La cate pensii speciale exista!

    4/ Personaje precum Iohannis intretin un discurs aparent fara nici o baza solida, artificial preluat de la”aliatii” nostri. Nu exista prieteni ci numai interese nationale, aceasta-i esenta relatiilor internationale, respectivul miezul dur.

    In situatia geopolitica post-comunista fiecare tara isi promoveaza interesele. Este ceea ce Bismarck a numit „realpolitik”. SUA si le cunoaste foarte bine si le promoveaza prin intermediul pionilor-aliati ai sai.

    Insa Romania? Care sunt interesele Romaniei vis-a-vis de Rusia? In afara de recuperarea tezarurului?

    Presedintele Iohannis, alaturi de alte curente mediatice, aparent impinge tara noastra spre o situatie „marginala” cu Rusia, adica „no way out”. De ce? De ce el nu promoveaza un discurs al pacii??? Un win-win? O „detente” in zona noastra? Cam ceea ce a facut Reagan-Gorbaciov in anii 80.

    5/ Rusia colaboareaza foarte bine, cel putin, bilateral cu diverse tari europene (Germania) si asiatice (Shanghai Cooperation Organisation) si BRICS. Romania se agata cu disperare de vest. E si normal, bineinteles. Dupa sute de ani de iobagie levantina si sovietica. Traim tot in umbra stalinista bantuiti de fantomele slave.

    Kiss the hand that feeds you!

    Inca din secolul XIX nobilii romani isi trimiteau odraslele la studiu in Franta, Germania. Dupa cum spunea si istoricul american Hitchins, romanii au adoptat moda occidentala insa cu metehne levantine. Ceea ce se vede si astazi.

    Iohannis intretine discursul „inamicului estic” preluat din occident (si s-a vazut si in saptamana ulterioara alegerii lui Putin cand nici un canal mediatic nu a relatat obiectiv, echidistant „alegerea” lui Putin, cu bune si rele – insa americanii au facut-o). In SUA exista o polemica dura pro si anti-Rusia.

    Insa presedintele nostru uita ca tara in interior este macinata si putred de corupta in aparatul ei de stat si guvern? Si incepem cu cei peste 500 de parlamentari (ajunsese si la 580), o mare parte potentiali penali. SUA si Canada au mai putin ca noi (parlamentari/congressmen).

    Aceste realitati Iohannis le trece sub tacere. De ce? „Lip service extern” aliatilor nostri? Ceea ce anglofonii numesc „bandwagonning”?

    Discursul iohannisian reprezinta o distragere a atentiei publice de la saracia lucie a romanului de rand, mediocritatea politicii romanesti dar si”CORUPTOCRATIA din Romania”

    5/ La summitul din Charlevoix, Quebec din week-endul trecut, „Marii 7” (deci fara Rusia desi Trump a indemnat ca Rusia sa fie acceptata din nou) aparent nu s-au prea inteles, in afara de obisnuita perdea de zambete, glume, politeturi mediatice (https://www.youtube.com/watch?v=VSiC2pxYqgI&feature=youtu.be si https://eclinik.files.wordpress.com/2018/06/g7-crumbles.jpg?w=768&h=43). Atitudinea „je m’en fiche-ista” trumpiana spune multe. Pe de alta parte, Rusia si cei din SEC se vor intalni curand.

    China vine puternic din urma cu diverse initiative solide si de lunga durata, cum ar fi proiectul „Belt and Road” (https://en.wikipedia.org/wiki/One_Belt_One_Road_Initiative) de care nu prea s-a vorbit in mass media din Romania. De ce? Suntem sinofobi?

    6/ Romania este intretinuta artificial pe directia anti-Rusia. Insa atat politicienii sau politicianistii nostri, cat si analistii, expertii si MSM nu par sa ia in considerare realitatea geopolitica in care se afla tara astazi.

    De ce?

    PS – atat Rusia cat si SUA isi joaca cartile si isi muta piesele pe tabla de sah mondiala. Nici una (!) nu este „cheie de biserica” si ambele recurg la o serie de strategii si tactici pe plan politic, militar, intel, etc.

    Insa Romania, saracuta, incearca sa-si faca capital geopolitic prin orice mijloace.

    Romania nu este o putere regionala precum Germania. Insa ar putea sa-si joace cartea promovand o realitate win-win. Insa nu o face. De ce? Tara nu pare sa aiba politicieni de calibru!

    Pana si in SUA exista dezbaterii virulente anti si pro-Putin/Rusia, despre „Deep State”, conflictele intra-White House, interferenta Rusiei in alegerile din 2016, atacul armat asupra Siriei, etc. In Romania nu exista asa ceva. Suntem „uni” sau „mono” in abordarile de politica externa.

    Romania s-a dorit a fi partenera intr-un parteneriat „ever closing” cu SUA. Insa politicienii nostri nu au invatat sa comunice constructiv si din perspectiva interesului national. Ci numai submisiv!

    Mr. President Iohannis, do your homework and get assertive! Verstehen Sie?