G4Media.ro

Iohannis: Am promisiunea ministrului afacerilor externe că lucrurile vor fi mai bine…

Iohannis: Am promisiunea ministrului afacerilor externe că lucrurile vor fi mai bine organizate în secţiile de vot în diaspora

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că are promisiunea fermă a ministrului afacerilor externe că, la următorul scrutin, lucrurile vor fi „mult mai bine organizate” în secţiile de vot din diaspora. Prezent la The Liederkranz of New York City, pentru lansarea cărţii „EU.RO – Un dialog deschis despre Europa”, preşedintele a răspuns unor întrebări legate de organizarea votului în diaspora şi de modul în care s-au desfăşurat întrevederile cu preşedintele SUA, Donald Trump. La eveniment a fost prezentă şi ministrul afacerilor externe, Ramona Mănescu, relatează Agerpres.

„Am văzut că la europarlamentare, unde participarea a fost senzaţional de bună – poate şi datorită referendumului pe care l-am convocat în paralel cu europarlamentarele – lucrurile nu au funcţionat aşa cum ar fi trebuit şi cum ne-am imaginat că vor funcţiona. După care, folosind rezultatul referendumului, iar s-a lucrat pe legislaţia specifică şi s-au găsit câteva soluţii. Am promisiunea fermă de la doamna ministru al afacerilor externe, care este aici, că lucrurile vor fi mult, mult mai bine organizate de această dată în secţiile de vot din diaspora. Sper să fie aşa, pentru că altfel s-ar crea impresia în diasporă că nu se poate vota şi ar fi foarte păcat. Sunt voturi extrem de importante, orice vot e important. (…) E imposibil să construim un viitor aşa cum ni-l dorim fără să votăm. Şi avem un exemplu de ce se întâmplă dacă nu votăm. În decembrie 2016 foarte mulţi români au spus că nu au ce vota şi că lucrurile, oricum, nu se pot îmbunătăţi şi am avut o participare foarte slabă. Rezultatul îl ştim: guverne foarte slabe care sunt şi în acest moment în funcţiune”, a declarat el.

Preşedintele a menţionat că s-ar bucura foarte mult dacă mulţi români din diaspora ar alege să revină acasă.

„Este ţara noastră, este patria noastră. Ştiu că foarte mulţi au plecat fiindcă nu s-au mai descurat în ţară sau au fost persecutaţi politic în timpul regimului comunist. Dar foarte mulţi români au plecat şi după Revoluţie, nemulţumiţi fiind de evoluţia lucrurilor în România. Unii au plecat probabil fiindcă acasă nu şi-au găsit de lucru sau nu şi-au găsit de lucru ce şi-au dorit. Potrivit unor statistici peste 4 milioane de români trăiesc în afara ţării, o diasporă foarte mare. Este un potenţial enorm şi pentru România. Dacă o bună parte dintre românii care au plecat din varii motive s-ar întoarce în ţară, ar fi o enormă bogăţie pentru România. Oameni care sunt bine calificaţi, oameni care cunosc lumea şi ar fi o evoluţie senzaţional de pozitivă pentru noi”, a declarat el.

Totodată, a făcut referire la modul în care s-au desfăşurat întrevederile cu omologul său american, Donald Trump.

„Şi preşedintele Trump şi eu luăm acest parteneriat foarte în serios şi aşa s-a ajuns la o intensitate deosebită a dialogului nostru. Am fost deja, într-adevăr, a doua oară în acest mandat la Casa Albă. Şi prima dată şi acum am avut discuţii foarte bune, de substanţă, discuţii aplicate. Şi, dacă prima dată, fiind prima vizită, a fost puţin mai formală, ca să spun aşa, a doua oară a fost o discuţie mult mai aplicată şi am fost foarte bucuros să constat că la discuţia cu mine a participat întreg guvernul SUA şi în acest fel am reuşit să punem pe tapet cam toate problemele importante în această etapă”, a precizat preşedintele.

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că, în ciuda faptului că în ultima perioadă românii au învăţat să protesteze, guvernanţii nu au învăţat să se poarte frumos.

Astfel, întrebat care este motivul pentru protestele numeroase organizate în România, Klaus Iohannis a declarat că, după Revoluţia din decembrie 1989, românii şi-au dorit o viaţă mai bună şi o creştere semnificativă a nivelului de trai, dar că pentru foarte mulţi aceste aşteptări nu au fost împlinite, inclusiv din cauza guvernării „ineficiente”.

„Totuşi, în această nemulţumire eu văd câteva semne foarte frumoase şi pe care le consider în esenţă pozitive. Societatea românească şi-a depăşit faza amorfă, este vie, participă, verbalizează aşteptările şi atunci când lucrurile merg deosebit de prost oamenii sunt dispuşi să iasă în stradă şi cred că toate acestea sunt semnale foarte bune. Societatea este vie, participă la viaţa publică şi românii au înţeles că e important să spună ce vor”, a arătat el.

Totodată, preşedintele a făcut referire la protestele ample care au avut loc la începutul anului 2017.

„Au ieşit în Piaţa Victoriei un număr impresionant de români şi acele proteste enorme şi de lungă durată chiar au adus un rezultat, fiindcă acea ordonanţă care se dăduse a fost şi retrasă. Din păcate, oamenii au învăţat să protesteze, dar guvernanţii nu au învăţat să se poarte frumos„, a precizat preşedintele.

El a adăugat că există „o nemulţumire profundă” în societatea românească, relevată de sondajele efectuate în ultimii ani, iar că unul dintre motivele acestei nemulţumiri îl reprezintă proasta guvernare.

„Proasta guvernare, care a dus în ultimii doi ani şi ceva la atacuri instituţionalizate ale majorităţii guvernamentale asupra justiţiei, o delăsare în instituţiile publice. Foarte multe neamuri, pile, cunoştinţe au ajuns în poziţii cheie pentru că au avut carnetul de partid potrivit şi toate aceste lucruri au dus la o degradare vizibilă şi profundă a serviciilor publice şi a performanţei guvernamentale. Aceste lucruri s-au văzut cu foarte mare claritate la alegerile europarlamentare, când partidul de guvernământ a obţinut un scor foarte slab”, a spus preşedintele.

Totodată a făcut referire şi la cartea „EU.RO – Un dialog deschis despre Europa”, explicând semnificaţia titlului şi subliniind faptul că este un pro-european şi un transatlantist convins.

„EU este Uniunea Europeană şi RO este, evident, România noastră. Titlul este şi el cu semnificaţie puţin mai profundă. EU.RO înseamnă că Europa este România şi România este Europa. Suntem indisolubil legaţi şi este bine aşa. Eu, personal, sunt pro-european, sunt convins pro-european, cum sunt – apropo – şi convins transatlantist. Şi aceste lucruri am vrut să le transmit prin ce am scris în această carte”, a menţionat el.

Foto: coadă la vot la Londra la alegerile europarlamentare

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. de la poshetele ralucai ? retrocedari, retrocedari, gruparea de monacoiezi…

  2. In traducere libera: n-am idee ce vor face, nu am nicio informație utila care sa garanteze o mai bună desfășurare, chiar dacă aș avea nu imi rezultă a fi luate măsurile necesare pentru o mai bună desfășurare a scrutinului astfel că atentie mare cand vei vota dupa 10 ore de stat la coada: promisiunea e a ministrului, vina e a guvernului asa ca votați johannis.

    • Bravo Adriane, ma bucura mesajul tau inteligent. Felicitari !!
      Am 73 ani si-s informatician din P. Neamt. Pe curand !!

  3. Intreaga Europa , transmite prin toata fiinta ei , lumii intregi ,un cuvint ce este acum folosit in capania electorala si in dicursurile publice de presedintele tarii -NORMALITATE-.

  4. Listele cu diasporele infractoare, care nu platesc taxe, vor fi finalizate odata cu votul din strainatate! Sa nu mai eludeze fiscul si apoi sa mai vina in tarisoara cu rablelelr lor euro 2, sa le umple cu carnati si slanina si analize moca, cum face toapa nazista landser…

    • Infractoare e mă-ta! Mars inapoi in gauaza din care ai iesit, sobolonanule!

  5. Ramona a citit cartea.
    O sa le organizeze ca la carte!