G4Media.ro

Investitorii străini din România lansează un adevărat proiect de țară: De la…

Investitorii străini din România lansează un adevărat proiect de țară: De la rezolvarea problemei deșeurilor la debirocratizarea tratării cancerului, de la prevenție în sănătate la realizarea unui atlas economic

Consiliul Investitorilor Străini, o organizație care reunește majoritatea companiilor cu capital străin, a lansat proiectul ”Va urma” prin care urmărește modernizarea României, potrivit unui comunicat de presă.

Programul, care presupune și implicarea autorităților, prevede urmărirea unor direcții strategice de dezvoltare în următorii ani: demografie și capital uman, infrastructură modernă și eficiență publică și privată.

Obiectivele și recomandările din Va Urma se suprapun și sunt complementare cu o parte din măsurile anunțate de Guvernul României, cu țintele asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și converg cu recomandările de țară pentru România ale Uniunii Europene, potrivit comunicatului citat.

Atingerea acestor obiective este condiționată de o schimbare a comportamentului la nivelul întregii societăți şi necesită un efort financiar inițial semnificativ. Modelul economic Va Urma oferă o estimare a necesarului de investiții pentru atingerea țintelor climatice și asigurarea creșterii economice, astfel scenariile luate în considerare evidențiază nevoia de investiții anuale cuprinse între 161,3 și 170,8 miliarde lei. Consiliul Investitorilor Străini arată că urmărirea acestor direcții de dezvoltare ar duce la o creștere a economiei Românești de 4,5 ori în următoarele două decenii.

La evenimentul de lansare, la care a participat și premierul Nicolae Ciucă, reprezentanții FIC au prezentat principalele măsuri propuse:

  • Definirea unei strategii pe termen lung pentru atragerea investitorilor străini în România cu accent pe sectoarele cu valoare mare adăugată și cu avantaj competitiv (capital uman, resurse naturale).
  • Promovarea investițiilor străine în România și cele autohtone în afara țării prin înființarea unei agenții sub coordonarea Primului ministru.
  • Îmbunătățirea securității energetice prin stimularea dezvoltării de noi capacități de producție și implementarea de noi forme de ajutor de stat și mecanisme de finanțare pentru întregul lanț valoric pentru a asigura lichiditate producătorilor, distribuitorilor, furnizorilor și consumatorilor.
  • Îmbunătățirea sistemului gestionării deșeurilor (colectare, valorificare, reciclare), în urma unei consultări extinse cu toți actorii implicați pe flux.
  • România sănătoasă: reproiectarea sistemului de sănătate axat pe prevenție, acces la servicii medicale și medicamente inovatoare (încurajarea inovației și producției în România), ambulatoriu de specialitate, telemedicină, dosarul digital al pacientului și dezvoltarea educației medicale adaptată la un sistem digital accesibil pentru toți.
  • România educată pentru pregătirea forței de muncă a viitorului (acces la învățământ, reducerea abandonului școlar, formarea continuă, sistem educațional dual, burse de studiu).
  • Recrutarea top managementului instituțiilor publice și companiilor de stat prin procese de recrutare transparente, asistate de recrutori specializați.
  • Creșterea predictibilității cadrului legislativ și îmbunătățirea măsurilor de reglementare (alinierea strategiilor din diferite sectoare și implementarea coordonată a acestora).
  • Programe de alfabetizare digitală (elevi, administrație locală și centrală, mediu privat).
  • Digitalizarea cadrului legislativ disponibil și facilitatea interacțiunilor digitale public-privat (ONRC, digitalizarea ANAF, REVISAL).

De asemenea, în cadrul evenimentului au fost discutate acele măsuri cu impact imediat care ar duce România din prezent mai aproape de dezvoltarea economică:

  • Adoptarea și implementarea unui cadru complet și nebirocratic pentru tratarea cancerului;
  • Facilitarea implicării agențiilor economici în învățământul dual și profesional;
  • Simplificarea procesului de autorizare astfel încât să permită implementarea proiectelor rapid și eficient;
  • Finalizarea și publicare Atlasului Economic – platforma cu datele necesare investițiilor noi în regiunile țării (forță de muncă disponibilă, număr parcuri industriale, alți agenți economici prezenți în zonă);
  • Asigurarea stabilității pe posturi de top management al instituțiilor publice și companiilor de stat, prin asigurarea unei evaluări obiective în funcție de KPIs;
  • Eficientizarea SPV pentru reducerea evaziunii fiscale;
  • Adoptarea și implementarea legislației EU cu privire la identificarea electronică (semnături electronice, cărți de identitate electronice, identificarea video etc.);
  • Implementarea la nivel național a măsurilor de eficiență energetică;
  • Digitalizarea administrației publice prin implementarea cetățeniei digitale, interoperabilității și cloud-ului guvernamental;
  • Accelerarea procesului de aprobare pentru aducerea în România și angajarea lucrătorilor din afara UE.
Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Totul va fi bine până atunci când vor începe să fie afectate interesele celor bine poziționați în aparatul politic / bugetar român. Din acea zonă vor fi puse cele mai dure „tălpi” celor care vor să facă ceva bun pentru țara asta.

  2. Toate bune si frumoase. Ca de obicei la vorbe de pricepem, dar la fapte? Cateva intrebari:
    – sunt foarte multe lucruri de schimbat. Cu ce incepem? Care sunt prioritatile?
    – avem resursele financiare si umane?
    Toate guvernele care s-au perindat in ultimii 30 de ani aveau in buzuare mii de „specialisti”. Unii chiar 30k de „specialisti”? Unde sunt ca eu nu i-am vazut. Deasemenea vad ca au aparut foarte multe ONG-uri unde care mai de care se pricep la bunul mers la tarii, dar deasemenea stand pe banca si dand indicatii, dar nu participand la joc. Am avut o guvernare in care si USR a luat parte. Fara sa intram in discutii politice ca au fost sau nu lasati, nu mi s-a parut ca intr-adevar au stiut sau stiu cum sa miste acest stat „paralel”. A fost si Ciolos cu un guvern minoritare intr-adevar, dar nici acolo nu am simtit ca stim sau putem sa facem ceva. Eu cred NU AVEM cunostiinte, resurse si abilitati de conducere pentru a putea schimbari semnificative in aceasta tara si a reduce decalajul cu tarile dezvoltate. Prin urmare toate discutiile si intalnirile de rang inalt sunt sterile, fara viitor si sunt timp pierdut pentru toata lumea.

  3. Cu ce,cand a treia putere în stat este schilodită?Celelalte două sunt năpădite de …..

  4. 90% din funcționarii statului nu trec un test de artimetică de clasa a 6-a, începând cu miniștrii. Nu au bază de gândire, nu au măsură, nu pot gândi în viitor, nu pot creea timp.
    USRPLUS a adus numai bălegar la putere – Țoiu, Prună, Voiculescu, Cioloș, Bulai, etc. Oamenii nu au bază de cunoaștere, nu au lucrat niciodată în poziții de maximă responsabiliate. Restul sunt praf complet, doar ” talking heads, empty bags, coquilles vides”. Cu cine măh să faceți ceva, nu mare lucru, ceva?

    ”Voi qui entrate lasciate ogni speranța„ zice Dante în Infernul

  5. E o gluma?!
    Nici o sansa, va ramane pe hartie ca toate Programele de guvernare, ca toate Strategiile, ca toate Planurile de dezvoltare, ca toate Master Planurile post ’89!!!
    Argumentul e Punctul 7:
    „Recrutarea top managementului instituțiilor publice și companiilor de stat prin procese de recrutare transparente, asistate de recrutori specializați.”
    Nici o sansa, clientelismul politic nu va disparea iar incomopetenta care colcaie in fiecare Institutie publica va dainui pentru ca nici dl Haos, nici dl Ciuca, nici dl Ciolacu, nici acolitii lor NU vor oameni competenti…vor clientela lor incompetenta si complice la hotie!!!

    • Cred ca Guvernul „a rezolvat” problema asta, ia cititi:
      8 Septembrie 2022: „Banca Mondiala si Guvernul Romaniei, prin Secretariatul General al Guvernului (SGG) si cei 2 parteneri principali de implementare, Agentia Nationala a Functionarilor Publici si Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, au marcat marti FINALIZAREA colaborarii privind Dezvoltarea unui Sistem de management unitar al resurselor umane (MRU) din Administratia publica, informeaza un Comunicat de presa al Institutiei financiare internationale.
      Guvernul a tacut chitic pe subiect!
      „Viziunea din spatele asistenţei tehnice a Băncii Mondiale a fost să sprijine creşterea capacităţii Guvernului de a atrage, utiliza, reţine şi motiva resursa umană din administraţia publică, în vederea oferirii de servicii publice mai bune pentru cetăţeni, precum şi pentru a încuraja creşterea sectorului privat şi pentru a sprijini dezvoltarea României”, a spus Anna Akhalkatsi, Manager de Ţară pentru România, Banca Mondială, scrie Agerpres.
      Prin acordarea de asistenţă tehnică, Banca Mondială a sprijinit Guvernul României în LANSAREA unor reforme în domenii cheie ale MRU, menite să conducă la o administraţie publică performantă.”

      Gata, ne-am „rezolvat” problema cu competentele in adminsitratia publica stufoasa si clientelara, a „rezolvat-o” Guvernul ajutat de Banca Mondiala!
      Stiati, ati auzit de acest proiect, de vreo reforma realizata in domeniu??!!!

  6. Pai de ce trebuie sa faca strainii, din nou, toate astea pentru noi? Ca dupa aia ca sa aratam spre ei cu degetul, cum facem azi pentru toate prostiile, hotiile si esecurile din trecut, prezent si viitor ale neamului romanesc???

  7. Sau:
    „Adoptarea și implementarea unui cadru complet și nebirocratic pentru tratarea cancerului;”

    In 19 Ianuarie 2022 cu mare tam-tam Guvernul in prezenta prezidentului Haos a adoptat Planul National de Combatere a Cancerului, ca parte a Planului European de combatere a Cancerului..
    Planul Romaniei promite bazaconii absolut halucinante cand stim bine ce inseamna cancerul in Romania: promite Miliarde de Euro destinate CERCETARII medicale plus Medicamente novatoare, moderne(de ultima generatie si foarte scumpe!) si culmea batjocorii, promite TRATAMENTE personalizate pentru fiecare pacient, în funcţie de profilul genetic al pacientului”(adica analize de ADN, etc!!)
    Azi, Romania e pe locul 1 in UE la morti cauzate de Cancer de col uterin sau de Cancer de plamani … 60000 de romani mor anual de cancer… si peste 80000 de romani sunt diagnosticati anual de cancer…

  8. 5 Februarie 2021: „Cezar Irimia, președintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), deplânge lipsa de interes a autoritățile române care au irosit ultimii 20 de ani în lupta cu boala prin lipsa unui plan național și se teme ca actualul grup de lucru să nu fie doar o mișcare politică lipsită de rezultate.
    „Nu avem o strategie medicală în România, nu avem planuri naționale pentru bolile cronice. Eu cer din 2001 un plan național de cancer și nu s-a făcut nimic. Au fost 20 de ani pierduți. Ne trebuie un registru de cancer. O organizare a programului național de oncologie ar fi salvat multe vieți și pentru asta noi am luptat permanent. Nu ne oprim la a cere medicamente și acces la tratamente și investigații, pe care oricum nu prea le-am avut. Am cerut și o structurare corectă ca în țările responsabile din UE – un plan național și un registru pentru cancer. Nu s-a întâmplat nimic până acum”, a declarat Cezar Irimia pentru Europa Liberă.

  9. Catzu e de vina, el a adus si a facut reclama la prafuri…

  10. 8 Septembrie 2022, Comunicat al Bancii Mondiale, Guvernul Romaniei tace chitic pe subiect: „Guvernul și Banca Mondială au încheiat parteneriatul privind managementul resurselor umane din administraţia publică.”
    https://www.agerpres.ro/economic-intern/2022/09/06/banca-mondiala-si-guvernul-romaniei-au-incheiat-parteneriatul-privind-managementul-resurselor-umane-din-administratia-publica–974648