G4Media.ro

Investiția de 70 de mil. euro de la Aeroportul Iași poate continua:…

Foto: RIA NOVOSTI / AFP

Investiția de 70 de mil. euro de la Aeroportul Iași poate continua: Oligarhul rus Oleg Deripaska a renunțat la acțiunile de la Strabag, societatea care a câștigat licitația

Oligarhul rus Oleg Deripaska, unul din cei mai bogaţi oameni din Rusia, cu o avere estimată la 3 miliarde de dolari, a deținut până de curând 27,8% din acțiunile Strabag SE din Austria, societatea care a câștigat licitația de edificare a unui terminal la Aeroportul Iași, informează Ziarul de Iași.

Faptul că a renunțat la acțiuni a făcut posibilă continuarea contractului de70 de milioane de euro, anunță directorul general al Aeroportului Iaşi, Romeo Vatră.

”Conducerea concernului austriac a anunţat la mijlocul lunii martie rezilierea unui acord vechi din 2007 cu firma rusă controlată de Oleg Deripaska şi cu ceilalţi doi acţionari importanţi, Uniqa şi Raiffeisen”, anunță Ziarul de Iași.

Oleg Vladimirovici Deripaska, un apropiat al președintelui președintelui Putin se află pe lista oligarhilor ruşi puşi sub sancţiuni de Uniunea Europeană, de SUA, Marea Britanie, Canada şi de alte ţări.

La Strabag SE (Austria), miliardarul rus deţinea 27,8 la sută din acţiuni printr-o firmă controlată de el înregistrată în Cipru, Rasperia Trading Ltd. Concernul specializat în servicii de construcţii în toată lumea condamnase atacul Rusiei asupra Ucrainei imediat după declanşarea războiului.

Rezilierea contractului de către deţinătorul celui mai mare pachet de acţiuni, fundaţia privată Haselsteiner (28,3 la sută), a fost urmarea încercării eşuate de a răscumpăra acţiunile deţinute de Deripaska prin Rasperia. Ceilalţi acţionari importanţi ai Strabag, părţi în acordul reziliat, sunt compania de asigurări Uniqa (15,3 la sută) şi grupul Raiffeisen (14,2 la sută), în vreme ce 14,4 la sută dintre acţiuni se tranzacţionează liber pe burse.

În acelaşi timp, Strabag s-a retras din Rusia – unde se derulau doar 0,3 la sută din afacerile grupului – şi a anunţat că Rasperia nu va primi dividende.

În România, Strabag SRL a luat fiinţă în 1994. Potrivit ultimului bilanţ publicat, în 2020 avea 1072 de angajaţi, o cifră de afaceri de 870 de milioane de lei şi un profit de peste 24 de milioane.

Foto: RIA NOVOSTI / AFP

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Uite cum romanasii erau aratati cu degetul pentru „marea coruptie”.

  2. Cum adica „a renuntat la actiuni”?

    Asa cum a facut-o si Vitali Matchiski, oligarhul care controla ALRO SA Slatina si ALUM SA Tulcea pana a primit ordin sa-si cedeze actiunile catre Olga Volokhova, din Israel?

  3. Poveste. Bani nu au miros. Bucurați-vă fraierilor????

  4. Nu cumva asta este ginerele lui Boris Eltin?La OMW ce oligarh a fost,dar la fabrica de placaje,dar la BCR,dar la Raiffaizen,dar…?Frumos,cum au venit ……,ce coincidenta!Sau cineva,de undeva?!!

  5. Acum pe bune nu exista si alte companii care sa faca ceea ce face sau facea Strabag???? crede cineva ca s-au dus cozile de topor ce operau in firma odata cu cedarea unor actiuni??? ca au disparut interesele rusesti din Strabag???? Logic era PA strabag incepm cu altcineva dar asta inseamna sa stii piata, sa reiei proceduri si, mai ales, sa dai inapoi comisiomnul incasat pentru oficierea unor activitati…

    Cum spuneam viata nu incepe si nici nu se termina cu Strabag!
    Just Do It!

    PS
    Nu pot sa nu remarc deosebitele masuri pe care actualul gubern le-au initiat murind de grija comapniilor din sectorul constructiilor… mai, mai, mai, mai sa fie….

  6. Afacerea Motorola sau afacerea Microsoft.