G4Media.ro

INTERVIU Ce este democrația, pe înțelesul elevilor. Profesoara de istorie Daniela Samoilă:…

Foto: Inquam Photos / Raul Stef

INTERVIU Ce este democrația, pe înțelesul elevilor. Profesoara de istorie Daniela Samoilă: Democrația înseamnă să ai dreptul de a-ți exprima opinia fără frică, să participi la viața politică și să fii protejat de abuzuri

Profesoara de istorie Daniela Samoilă explică, într-un interviu acordat Edupedu.ro, ce este democrația, pe înțelesul elevilor. „Democrația este un sistem politic și social în care puterea aparține poporului și înseamnă să ai dreptul de a-ți exprima opinia fără frică, să participi la viața politică și să fii protejat de abuzuri”, spune Samoilă, profesoară la Colegiul Național de Informatică „Matei Basarab” din Râmnicu Vâlcea. Aceasta povestește că la ore organizează dezbateri cu elevii și jocuri de rol pe teme legate de democrație și comparații simple între „atunci” și „acum”.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -
  • Interviul cu profesoara de istorie vine în contextul în care la alegerile prezidențiale din 4 mai 2025 liderul partidului extremist AUR, George Simion, a obținut o majoritate de peste 40% dintre voturi, iar pe locul al doilea, la o distanță de 20% s-a situat Nicușor Dan, candidatul pro-european.

„Democrația este un sistem politic și social în care puterea aparține poporului. Aceasta se exercită fie direct, prin participarea cetățenilor la decizii importante, fie indirect, prin reprezentanți aleși în mod liber”, a explicat profesoara de istorie Daniela Samoilă, de la Colegiul Național de Informatică „Matei Basarab” din Râmnicu Vâlcea.

Întrebată cum le explică la ore elevilor ce este democrația, profesoara Daniela Samoilă spune că: „elevilor le explic concret cum era România înainte de 1989 în comunism, facem comparații simple între «atunci» și «acum», pentru ca ei să înțeleagă clar diferențele și ce înseamnă o democrație. (…) Pierderea democrației ar însemna o întoarcere la un regim autoritar, în care drepturile fundamentale ar fi grav restrânse”, mai spune profesoara de istorie.

Uneori, profesoara Daniela Samoilă organizează dezbateri cu elevii la orele de istorie. Ei se pregătesc și se documentează pe o temă dată, alteori le propune joc de rol: „Imaginați-vă că trăiți în România din 1985. Scrieți un jurnal de o pagină: ce faceți într-o zi obișnuită, ce mâncați, ce vedeți la TV, ce nu aveți voie să spuneți. Apoi, comparați cu o zi din viața voastră din 2025”, le propune profesoara.

De asemenea, chiar și la orele de istorie, profesoara le recomandă cărți elevilor, analizează împreună texte și „reflectează asupra impactului cenzurii asupra creativității și adevărului istoric”.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. în Romania de azi democrația înseamnă să ai dreptul de a ignora total și fără frică opinia majorității popuIației.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.