G4Media.ro

Interviu acordat de Alexander Nanau agenţiei EFE: Victimele de la Colectiv încă…

Sursa foto: Captură video London Critics' Circle Film Awards

Interviu acordat de Alexander Nanau agenţiei EFE: Victimele de la Colectiv încă aşteaptă ca justiţia să-şi facă datoria

La mai mult de cinci ani după tragedia de la Colectiv, victimele acesteia aşteaptă în continuare să li se facă dreptate, a declarat regizorul documentarului ”Colectiv”, Alexander Nanau, într-un interviu publicat luni de agenţia EFE.

”Nimeni nu a fost condamnat, victimele continuă să aştepte o compensaţie şi sistemul judiciar pare că merge în ritmul său propriu”, constată regizorul filmului documentar care poate fi vizionat pe HBO şi a fost selectat pe lista scurtă a producţiilor cinematografice propuse pentru o nominalizare la premiile Oscar la categoriile „cel mai bun documentar” şi „cel mai bun lungmetraj internaţional”.

Descriind documentarul drept o pledoarie pentru jurnalismul de investigaţii ce reproduce imaginea celei mai mari crize politice şi sanitare din istoria recentă a României, agenţia spaniolă de presă notează că pelicula prezintă istoria din spatele incendiului care a avut loc în anul 2015 în clubul Colectiv din Bucureşti, soldat cu un bilanţ iniţial de 27 de morţi şi 180 de răniţi.

În lunile următoare, 37 dintre răniţi au murit în mod straniu în spitale, ceea ce a condus la o investigaţie despre posibile neglijenţe care în final a relevat o fraudă masivă şi un sistem corupt, mai scrie agenţia EFE, amintind că evenimentele au declanşat proteste de stradă care au forţat demisia prim-ministrului de la acea vreme.

Deşi mărturiseşte că nu crede că filmul său ar putea ajuta să li se facă dreptate victimelor, Alexander Nanau speră că el ”va servi drept referinţă că a existat un moment în care tinerii au spus gata cu corupţia” şi consideră că ”acest caz a reprezentat un punct de inflexiune în istoria României”.

”În ţările postcomuniste şi postfasciste, precum România sau Spania, moştenirile cântăresc încă greu. Problema este că în continuare există politicieni care nu înţeleg munca lor ca pe un serviciu pentru cetăţean, ci ca pe o modalitate de a avea putere şi de a se îmbogăţi”, remarcă regizorul, solicitat de reporterul spaniol să aprecieze care dintre cele două ţări, România şi Spania, sunt mai predispuse la corupţie.

”Pe de o parte, cred că tendinţa corupţiei este aceeaşi peste tot. Un exemplu, în urmă cu câţiva ani un deputat german a fost acuzat că a furat sute de mii de euro. Diferenţa este că în Germania parlamentul i-a retras imediat imunitatea pentru a fi judecat. În România, când se întâmplă aşa ceva, deputaţii se folosesc de imunitatea lor şi sistemul judiciar nu îi poate judeca”, explică Alexander Nanau.

Întrebat pe care dintre cele două categorii ale Oscarului ar dori să le câştige, regizorul a răspuns că ar dori-o pe oricare în aceeaşi măsură, adăugând că pentru el ”cele mai importante în atenţia pe care o primeşte această peliculă sunt victimele care aşteaptă de cinci ani să li se facă dreptate”.

Sursa: Agerpres

Foto: Regizorul Alexandru Nanau / Sursa: Captură video London Critics’ Circle Film Awards

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Justitia este o formalitate in Romania.

  2. Deci e liber la dat cu artificii prin cluburi. Nici nu se poate șampanie la club fără artificii. Scapă cine poate.

  3. In Romania, la fel ca in toate tarile bananiere, dreptatea se aplica numai de sus in jos. Niciodata de jos un sus. Intotdeauna ala de sus o sa-l traga la raspundere (o sa-i dea in cap ) pe cel de mai jos. Si daca in 2021 mai spera cineva ca in Romania lucrurile sa stea altfel…..inseamna ca a lipsit ceva vreme de pe-aici (daca nu fizic, cu siguranta psihic). Realitatea a fost, este si va fi la fel acceasi chiar si peste 50 de ani. Suntem un popor de oameni cu minte mai putina (procentual vorbind) a caror unica directie este inavutirea.