G4Media.ro

Inteligența artificială în sala de judecată: statul California va utiliza softuri care…

sursa foto: Pixabay

Inteligența artificială în sala de judecată: statul California va utiliza softuri care vor calcula riscul de recidivă al inculpaților

Procesele de tip „machine learning” urmează să fie folosite în California, conform AI News, unde inteligența artificială va calcula șansa ca o persoană să recidiveze. Informații vor ajunge direct la cei ce judecă cazul inculpatului, sub forma unui „grad de risc”, iar acest proces ar trebui să elimine orice formă de prejudecată despre inculpat.

Decizia statului California e doar ultima dintr-un șir mai lung de integrări ale Inteligenței Artificiale în procesul de justiție. Care e utilitatea AI? Cu ajutorul algoritmilor de tip „machine learning”, procesul legislativ poate deveni mult mai accesibil și mai rapid pentru cetățeni și judecători, dar și mai puțin costisitor pentru stat.

Sistemul nu este însă fără riscuri. Ele sunt determinate de modul în care este scris algoritmul, datele folosite pentru ”a-l educa” și capabilitatea statului de a rezista în fața atacurilor cibernetice.

Automatizarea procesului de judecată poate fi și în beneficiului cetățenilor care doresc să-și caute dreptatea în instanță. În Londra, scrie The Verge, un „roboavocat” îi ajută pe cei care doresc să conteste în instanță amenzile date pentru parcarea neregulamentară, dar și posibile taxări exagerate din partea companiilor aeriene și a băncilor.

Totuși, mai multe consortii și organizații din domeniul inteligenței artificiale și al legii s-au arătat îngrijorate de modul în care sistemele automate de determinare a gradului de risc sunt „hrănite” cu informații eronate, fapt ce poate duce la încarcerarea nejustificată a cetățenilor (mai multe informații mai jos).

Cum pot sistemele de „machine learning” să îmbunătățească procesul de judecată?

Inteligența artificială este deja folosită pentru a citi și procesa documente mult mai repede și cu mai puține costuri decât ar putea un om, conform Association of Computing Machinery. Acest fapt poate scurta timpul în care judecătorul poate da o sentință într-un proces.

Tot cu ajutorul IA-ului, judecătorii pot fi informați despre posibilitatea ca o persoană să recidiveze și dacă aceasta constituie un pericol viitor pentru societate.

Algoritmii pot crea și un profil despre acuzat, pe baza cazierului, faptelor și altor cazuri similare de până acum.

Un alt avantaj speculat de către promotorii acestor implementări ar fi faptul că software-ul nu ar cădea pradă prejudecăților ce țin de sexul, originea sau etnia celor acuzați, conform AI News.

Ce riscuri prezintă integrarea sistemelor automate în procesul de judecată?

Calitatea algoritmilor folosiți în determinarea gradelor de risc va fi strâns legată de calitatea codului din spatele programului și de calitatea informațiile oferite acestor programe.

Partners for AI, un consortiu de companii (printre care se numără Google, Amzon și Facebook) din domeniul inteligenței artificiale a emis un raport în care cere statului California să fie precaut în momentul în care apelează la inteligența artificială pentru a soluția procese – scrie Fortune.com. Peter Eckersley, directorul de cercetare al PAI, declară că atât noile, cât și vechile metode de procesare a datelor pot produce rezultate părtinitoare.

Și Los Angeles Times scrie că „acest bias inerent este un motiv suficient pentru a se opune utilizării acestor unelte”.

În California au apărut voci care critică faptul că algoritmii sunt „hrăniți” cu caziere realizate în baza unor prejudecăți de rasă, origine sau sex, ceea ce poate determina o perpetuare a unor discriminări prezente în sistemul judiciar american – conform site-ului technologyreview.com.

Un alt impediment în calea implementării unui sistem automatizat îl constituie starea infrastructurii digitale și gradul de protecție al acesteia în fața unui atac cibernetic.

În luna mai, statul Philadelphia a fost lovit de un atac cu virus malware care a paralizat platforma online a instanțelor de judecată din statul american. Conform publicațiilor The Verge și abajournal.com, situația nu a fost rezolvată definitiv nici până astăzi, aceasta afectând în mod sever capacitatea instanțelor de a-și desfășura activitatea.

Citată de site-ul euronews.com, Clementina Barbaro, secretarul Comisiei Europene pentru Eficiența Justiției (organism al Consiliului Europei) declara, în ianuarie, că inteligența artificială exarcebează discriminare în cazul proceselor de judecată.

Foto: Pixabay.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Atât? Traducem un articol și ne semnăm? Vreo analiză comparată? Vreo părere personală? Nimic?

  2. Inteligenta artificiala va inlocui ”onoratele golance” care dau minciuni definitive pentru a-si salva mafiotii si coruptii.