G4Media.ro

Înțelegere majoră: SUA vor achiziționa sistemul antirachetă Iron Dome din Israel

Foto: Nehemia Gershuni, www.NGPhoto.biz

Înțelegere majoră: SUA vor achiziționa sistemul antirachetă Iron Dome din Israel

Armata americană a anunțat că intenționează să cumpere și să testeze sistemul israelian de apărare antirachetă Iron Dome, care utilizează radare și rachete-interceptor pentru a răspunde atacurilor cu rachetă și proiectile de artilerie. Oficialii israelieni susțin că sistemul antirachetă, care funcționează în orice condiții meteo, are o rată de succes de până la 90%. Experții afirmă că, dacă se va concretiza, înțelegerea dintre cele două părți este una semnificativa și va face ca și alte țări îngrijorate de amenințările cu rachete cu raza scurta de acțiune sa fie interesate de achiziționarea sistemului fabricat de Israel.

De altfel, imediat după anunțul Departamentului american al Apărării privind achiziția, premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat că tranzacția este „o mare realizare pentru țară… o nouă manifestare a aprofundării alianței noastre statornice cu Statele Unite și o expresie a statutului tot mai ridicat al Israelului în lume.”

Departamentul Apărării de la Washington a anunțat că sistemul realizat de compania Rafael Advanced Defense Systems din Israel va fi folosit inițial în teste, în timp ce Pentagonul evaluează opțiunile pentru acoperirea nevoilor militare pe termen lung. Lucru confirmat și de colonelul Patrick Seiber din UȘ Army, care a declarat că sistemul va fi „evaluat” și „experimentat” cu scopul de a proteja personalul armatei americane: „În timp ce Iron Dome a fost folosit de către forțele aeriene israeliene începând din 2011 și s-a dovedit a fi eficient în luptă, trebuie menționat că armată americană va evalua o varietate de opțiuni pentru soluția să IFPC (Indirect Fire Protection Capacity Increment) pe termen lung.”

În principiu, sistemul Iron Dome va fi utilizat pentru forțele militare americane desfășurate în diferite regiuni de pe glob, inclusiv în Europa, ca sistem de apărare împotriva unei game largi de amenințări balistice și aeriene. În timp ce Statele Unite dispun de sistemul antirachetă THAAD, proiectat să intercepteze și să distrugă rachete balistice cu rază medie și intermediară în etapa lor finală, armata americană nu are soluții de apărare împotriva proiectilelor cu rază scurtă de acțiune. Soldații americani vor fi astfel protejați de amenințarea cu drone, mortiere, rachete sau proiectile de artilerie.

Zvonuri privind o posibila achiziție a sistemului antirachetă israelian de către Statele Unite au început sa circule pe blogurile specializate încă de luna trecuta. În februarie, mai multe surse relatau că armata americană a cerut Congresului suma de 373 milioane de dolari pentru a cumpăra două baterii de la Rafael, care includeau 12 lansatoare, doi senzori, două centre de gestionare a luptelor și 240 de interceptoare. Washingtonul vrea ca cele doua baterii sa fie livrate până în 2020. Miercuri, înțelegerea a fost confirmata de ambele părți. Într-o declarație, Ministerul Apărării din Israel a spus că tranzacția a fost făcută din cauza „nevoilor imediate” ale armatei americane.

Armata Statelor Unite intenționează să cheltuiască încă 1.6 miliarde de dolari pentru a integra sistemul Iron Dome cu radarul Sentinel și cu sistemul de comanda si control Integrated Air and Missile Defense Battle Command System (IBCS).

Ce este Iron Dome

Sistemul Iron Dome este format din trei unități majore. Atunci când inamicul lansează rachete sau proiectile de artilerie, acestea sunt urmărite cu ajutorul unei unități radar. Datele sunt trimise unei unități de control și gestionare a luptelor, care analizează datele și transmite coordonatele țintă unei unități portabile de interceptare a rachetelor. Această va lansă rachete de interceptare împotrivă proiectilelor inamice. Sistemul este ușor de transportat, fiind nevoie de doar câteva ore pentru relocarea și instalarea lui. Rachetele-interceptoare transportă 10 kg de explozivi și pot intercepta un proiectil aflat la distante între 4 și 70 km depărtare.

Oficialii israelieni susțin că sistemul antiracheta Iron Dome, care funcționează în orice condiții meteo, are o rată de succes de până la 90%. Experții afirma că sistemul este capabil să ofere protecție orașelor împotriva amenințărilor aeriene cu rachete și proiectile de artilerie, el fiind folosit în mod intensiv de către Israel pentru a intercepta rachetele trase de către militanții palestinieni din Fâșia Gaza. „Sistemele noastre știu cum să facă față oricărei amenințări, atât defensive, cât și ofensive. Nu aș recomanda inamicilor să ne pună la încercare,” a declarat miercuri premierul Netanyahu.

Iron Dome își are originea în conflictul din 2006 dintre Israel si Hezbollah, grupul islamist care acționează din sudul Libanului. În timpul confruntărilor, Hezbollah a lansat mii de rachete spre Israel, provocând daune uriașe și uciderea a zeci de israelieni.

Un an mai târziu, ministrul israelian al Apărării din acel moment, Amir Peretz, a anunțat că firma de stat Rafael Advanced Defense Systems va dezvolta un nou scut de apărare antirachetă. La realizarea sistemului participă și Israel Aerospace Industries si Raytheon, compania americana care produce sistemul Patriot. Radarele sunt produse de ELTA System, o filială a companiei Israel Aerospace Industries. Statele Unite au subvenționat deja cu fonduri importante crearea sistemului Iron Dome (unele surse vorbesc de 1.4 miliarde de dolari).

Sistemul a devenit operațional la începutul anului 2011, fiind testat în luptă în luna aprilie a aceluiași an, când a doborât o rachetă lansată asupra orașului sudic Beersheba. În timpul crizei din Gaza din 2012, Iron Domă ar fi interceptat, în doar trei zile, 245 de rachetă trase de palestinienii din Hamas din Fâșia Gaza, o performantă lăudată de armată israeliană. În total, sistemul defensiv a interceptat 421 de rachete lansate spre Israel.

Iron Dome face parte dintr-o rețea elaborata de sisteme de apărare antirachetă care operează în Israel, în valoare de miliarde de dolari. Asa cum am menționat mai sus, Statele Unite au oferit sute de milioane de dolari pentru a ajuta Israelul să plătească pentru sistemul antiracheta, însa unele voci au criticat costurile ridicate ale sistemului. De exemplu, lansatorul Iron Dome costa 1.37 milioane de dolari, centrul de gestionare a luptelor costa 4 milioane de dolari, radarul construit de Israel Aerospace Industries are prețul de 34.7 milioane de dolari și fiecare interceptor Tamir costa 150.000 de dolari.

Producătorii scutului defensiv s-au aparat însa, afirmând că Iron Dome este eficient din punct de vedere al costurilor, deoarece tehnologia radar utilizata face diferența între rachetele care pot să atingă zonele locuite și cele care nu vor lovi ținte populate. Doar proiectilele dușmane care se îndreaptă către orașe sunt vizate și doborâte de către Iron Dome.

Atunci când a fost folosit în timpul conflictului dintre Israel si Hamas în 2012, Iron Dome a fost lăudat pentru performantele sale operaționale, sistemul reușind sa intercepteze circa 85% din proiectilele ce se îndreptau spre zonele populate. Acest lucru a făcut ca unii experți israelieni sa afirme atunci că Iron Dome și alte sisteme similare – fie operaționale, fie în curs de dezvoltare – au schimbat regulile strategice ale jocului în regiunea Orientului Mijlociu. Strategia forțelor arabe și a grupărilor palestiniene de a contrabalansa superioritatea aeriana neta a Israelului prin acumularea unui vast arsenal de rachete si proiectile pare sa fie în mare parte anulata de sistemele antiracheta dezvoltate de israelieni, asa cum este Iron Dome.

Armata israeliana a fost mult timp reticientă sa dezvolte sisteme de apărare anti-rachetă, care păreau să contravină doctrinei tradiționale a Forțelor de Apărare a Israelului (IDF), care a pus întotdeauna accentul pe operațiunile ofensive. După cel de-al doilea război din Liban, în 2006, liderii militari israelieni au luat însa măsuri pentru realizarea unor sisteme de apărare împotriva rachetelor cu rază scurtă și medie de acțiune.

Apariția Iron Dome a schimbat dramatic datele problemei, succesul sistemului dovedind avantajele deținute de națiunile cu tehnologie militară superioară. Unul dintre avantaje este acela că sistemul oferă decidenților un grad mai mare de libertate și de a lua hotărâri, lucruri esențiale în timpul unui conflict în care se dezbat, de exemplu, beneficiile lansării unei operațiuni la sol. În plus, sistemul ajută la reducerea numărului de victime și a distrugerilor de bunuri, oferind, de asemenea, o flexibilitate mai mare pentru a răspunde atacurilor inamice.

Surse: BBC, Jerusalem Post, The Daily Wire, Times of Israel

Foto: Nehemia Gershuni, www.NGPhoto.biz

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. ‘Mortiere’, fraţilor, nu ‘mortare’ (liant de construcţie)

  2. Poate apara Casa Alba de toate rosiile si oule aruncate de milioanele de oameni saraciti de administratia Trump.

  3. As sugera mai multa atentie la traducerea materialelor.
    Se mai intilnesc fraze fara sens
    De ex urmatoarea :
    În timp ce Statele Unite dispun de sistemul antirachetă THAAD, proiectat să intercepteze și să distrugă rachete balistice cu rază scurtă, medie și intermediară în etapa lor finală, armata americană nu are soluții de apărare împotriva proiectilelor cu rază scurtă de acțiune.

    sau expresii hilare

    Unul dintre avantaje este acela ca sistmul ofera facatorilor de decizie un grad mai mare de libertate si de a lua hotarâri, lucruri esentiale în timpul unui conflict în

    Altfel, articol interesant
    Numai bine

  4. Departamentul Apărării de la Washington a anunțat că sistemul realizat de compania Rafael Advanced Defense Systems din Israel va fi folosit inițial în țeste, în timp ce Pentagonul evaluează opțiunile pentru acoperirea nevoilor militare pe termen lung

  5. Va legati aiurea de problemele de editare a textului. Articolul este misto si plin de informatii. Ar trebui si Romania sa se gandeasca sa achizitioneze sistemul din Israel, avand in vedere amenintarile din vecintatea noastra. Insa ce ne facem cu alde Dragnea, Viorica si toti prostii si coruptii din guvern?