G4Media.ro

Institutul pentru Studiul Războiului: Rusia pare să creeze condițiile pentru operațiuni sub…

Foto: Harta situatiei pe front la 24 februarie 2024 / Institutul pentru Studiul Războiului

Institutul pentru Studiul Războiului: Rusia pare să creeze condițiile pentru operațiuni sub steag fals în Moldova

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think-tank american care analizează zilnic evoluția conflictului din Ucraina, arată în cea mai recentă analiză că Rusia pare să pregătească operațiuni sub steag fals atât în Moldova (Transnistria), cât și Belarus.

Studiul ISW arată că Rusia nu are capacitatea militară de a ataca Moldova, dar o astfel de operațiune ar submina statul moldovean.

Citește mai jos principalele idei din analiza ISW:

Kremlinul pare să creeze condițiile pentru operațiuni sub steaguri false la granița internațională din regiunea Cernihiv și în Moldova.

Kremlinul pare, de asemenea, să stabilească condițiile de informare pentru a organiza o operațiune cu steag fals în Transnistria ocupată, în Republica Moldova. Ministerul rus al Apărării a afirmat la 23 februarie că forțele ucrainene plănuiesc să desfășoare o provocare armată împotriva Transnistriei în viitorul apropiat. Ministerul Apărării din Rusia a afirmat că forțele ucrainene se vor îmbrăca ca militari ruși și vor organiza o presupusă ofensivă rusă de pe poziții din Transnistria.

Guvernul moldovean a negat acuzațiile oficialilor ruși. Probabil că Ministerul Apărării a căutat să promoveze această narațiune falsă pentru a denatura avertismentul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski adresat președintelui moldovean Maia Sandu, potrivit căruia Kremlinul pregătește provocări în Moldova, dar și oferta lui Zelenski de a ajuta Moldova dacă forțele ruse din Transnistria amenință integritatea teritorială a Ucrainei.

Difuzarea de către Ministerul Apărării a acestei narațiuni false nu indică faptul că Putin intenționează să atace Republica Moldova – o întreprindere pentru care nu are capacitatea militară – deși indică o escaladare a eforturilor sale continue de subminare a statului moldovean.

Belarus

Comandamentul Operațional de Nord al Ucrainei a raportat la 23 februarie că forțele rusești pregătesc posibile operațiuni cu steaguri false în zonele de frontieră internațională din regiunea Cernihiv.

Comandamentul Operațional de Nord al Ucrainei a declarat că serviciile de informații ucrainene au observat deja convoaie rusești cu echipamente militare nemarcate și personal îmbrăcat în uniforme asemănătoare cu cele purtate de armata ucraineană deplasându-se în zonele din apropierea frontierei regiunii Cernihiv.

Comandamentul Operațional de Nord al Ucrainei a declarat că scopul acestor operațiuni sub steag fals ar fi acela de a acuza forțele ucrainene de încălcarea integrității teritoriale a unei țări nespecificate, foarte probabil cu referire la Belarus. Este posibil ca Kremlinul să pregătească atacuri sub steag fals pentru a constrânge Belarusul să intre în război, ca urmare a declarației președintelui belarus Alexander Lukașenko din 16 februarie, potrivit căreia Belarusul va intra în război doar dacă va fi atacat de Ucraina.

Ministerul belarus al Apărării a declarat la 21 februarie că forțele belaruse au observat o acumulare de forțe ucrainene la granițele sale. ISW continuă să evalueze că un atac belarus sau rusesc asupra regiunilor din nordul Ucrainei este foarte puțin probabil, dar Rusia caută să forțeze mâna lui Lukașenko sau să dea vina pe Ucraina pentru extinderea războiului pentru a submina sprijinul acordat Kievului. O astfel de operațiune cu steag fals ar putea, de asemenea, să aibă ca scop fixarea forțelor ucrainene la granița de nord, într-un efort de a slăbi apărarea ucraineană în estul Ucrainei și pregătirile pentru operațiunile de contraofensivă.

Continuarea războiului

Putin pare mai preocupat să îi câștige de partea sa pe ideologii ultranaționaliști pro-război decât să prezinte o nouă abordare pentru atingerea obiectivelor Kremlinului în Ucraina. Singura remarcă specifică a lui Putin în discursul său public s-a referit la operarea submarinului cu propulsie nucleară Borei-A și la modul în care acesta ar permite forțelor nucleare strategice ale Marinei ruse să opereze la o capacitate de 100%.

Remarcile lui Putin privind forțele nucleare strategice ale Marinei ruse au fost probabil menite să sprijine operațiunile de informare rusești în curs de desfășurare, destinate descurajării sprijinului occidental pentru Ucraina prin alimentarea îngrijorărilor privind escaladarea nucleară, precum și să afișeze puterea militară rusă în fața unui public intern, prin evidențierea unor capacități care nu sunt implicate în eșecurile militare rusești din Ucraina.

Putin s-a angajat, de asemenea, într-o interacțiune probabil înscenată cu un reprezentant al Bisericii Ortodoxe Ruse, în care a declarat că va face totul pentru a răspunde preocupărilor clerului ortodox care servește alături de forțele ruse din Ucraina.

Apelurile lui Putin la armamentul nuclear, la forțele proxy ale DNR și LNR și la ortodoxie indică faptul că el continuă să se bazeze pe o retorică despre care știe că atrage comunitatea ultranaționalistă rusă pro-război.

Informațiile din interior indică faptul că Putin este pregătit ca Rusia să sufere un război prelungit, costisitor și epuizant, sub convingerea că războiul va obosi sprijinul occidental.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...