
Înşelătorie prin call-center/ 26 de percheziţii şi 300 de persoane audiate într-un dosar de infracţiuni informatice/ Membrii grupării contactau persoane din alte state pe care le determinau să le transfere bani în urma unor promisiuni de investiţii
Aproximativ 300 de persoane vor fi audiate de procurori, într-un dosar de infracţiuni informatice. Suspecţii ar fi constituit o grupare care a deschis şase call-center-uri în Bucureşti şi Braşov şi contactau diverse persoane din mai multe state, interesate de investiţii, pe care le determinau să transfere diferite sume de bani, transmite News.ro.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
”Astăzi, 9 iulie, poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti şi Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Braşov, împreună cu procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, au pus în aplicare 26 de mandate de percheziţie domiciliară, în municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov, Dâmboviţa şi Braşov. Activităţile se desfăşoară într-o cauză penală având ca obiect infracţiunile de constituirea unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată şi operaţiuni ilegale cu instrumente de plată fără numerar, în formă continuată”, se arată într-un comunicat de presă, de miercuri, al IGPR.
Potrivit sursei citate, începând cu luna ianuarie 2024, mai multe persoane ar fi constituit un grup infracţional organizat, în scopul obţinerii unor beneficii materiale substanţiale, prin inducerea în eroare a unor persoane interesate de investiţii. Ulterior, la gruparea de criminalitate organizată ar fi aderat alţi membri, fiecare dintre ei având un rol bine determinat.
”Astfel, sub paravanul unor societăţi comerciale, persoanele cercetate ar fi operaţionalizat 6 centre de apel (call-center), în municipiile Bucureşti şi Braşov, specializate în contactarea unor persoane din Australia, Austria, Canada, Franţa, Belgia, Danemarca, Olanda, Suedia, Spania, Italia, interesate de investiţii, care ar fi completat cu datele lor de contact formulare online pe pretinse platforme de tranzacţionare, distribuite de membrii grupării în spaţiul virtual şi promovate de aceştia inclusiv prin reclame înşelătoare în care ar fi fost folosite imagini ale unor persoane publice. Sub pretextul efectuării unor investiţii avantajoase, persoanele cercetate ar fi determinat persoanele vătămate să transfere diferite sume de bani, fără însă ca acestea să intre în posesia pretinsului profit”, a mai precizat IGPR.
De asemenea, IGPR arată că persoanele vătămate ar fi fost determinate să instaleze programe de control la distanţă pe dispozitivele mobile şi să deschidă conturi pe platforme de tranzacţionare de cryptomonede sau în cadrul unor companii FinTech, conturi asupra cărora persoanele cercetate în cauză ar fi preluat controlul.
În cursul zilei de miercuri vor fi duse la audieri aproximativ 300 de persoane, în acest dosar.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.