G4Media.ro

INS: Românii au alocat educației cel mai puțin din cheltuielile totale –…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

INS: Românii au alocat educației cel mai puțin din cheltuielile totale – doar 0,6%, în trimestrul IV din 2023

Veniturile totale medii lunare din România au reprezentat, în trimestrul IV din 2023, 7.504 lei pe o gospodărie, respectiv 2.999 lei pe o persoană, în creştere cu 2,8% faţă de trimestrul III din același an.

Cheltuielile totale medii lunare ale populaţiei au fost, raportat la aceeași perioadă, de 6.514 lei pe o gospodărie (2.603 lei pe o persoană) şi au reprezentat 86,8% din veniturile totale, în creştere cu 82 lei pe o gospodărie faţă de trimestrul III din 2023, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS), preluate de News.ro.

Veniturile băneşti medii lunare au fost, în trimestrul IV din 2023, de 6.956 lei lunar pe o gospodărie (2.780 lei pe o persoană) în creştere cu 1,9 % faţă de trimestrul III 2023, iar veniturile în natură de 548 lei lunar pe o gospodărie (219 lei pe o persoană), în creştere cu 16% faţă de trimestrul III al lui 2023.

Salariile şi celelalte venituri asociate lor au fost de 5.012 lei lunar pe o gospodărie şi au format cea mai importantă sursă din veniturile totale (66,8% din veniturile totale ale gospodăriilor, în scădere cu 2,1 puncte procentuale).

La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, o contribuţie însemnată au avut-o atât veniturile din prestaţii sociale cât şi cele în natură, mai arată INS.

În ceea ce priveşte mediul de rezidenţă, nivelul venitului total mediu lunar pe o gospodărie în mediul urban, în trimestrul IV din 2023, a fost de 8.274 lei, de 1,3 ori mai mare decât în mediul rural, iar pe o persoană de 3.575 lei, de 1,5 ori mai mare decât în mediul rural.

Din punct de vedere al structurii veniturilor totale, în mediul urban, ponderea salariilor brute şi a altor drepturi salariale ȋn veniturile totale a fost de 72,8%, mai mare cu 15,7 procente faţă de cea din mediul rural, în timp ce în mediul rural ponderea veniturilor din prestaţii sociale a fost de 21,4%, mai mare cu 1,6% faţă de cea din mediul urban.

Ponderea veniturilor în natură a fost de 12,3% în mediul rural, de 2,9 ori mai mare faţă de cea din mediul urban.

Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, taxelor.

Mediul de rezidenţă evidenţiază diferenţe între nivelul cheltuielilor totale medii lunare. Potrivit INS, în mediul urban, cheltuielile medii lunare pe o gospodărie au fost de 7.096 lei, mai mari de 1,2 ori decât în mediul rural. Astfel, o persoană de la oraș a cheltuit, în medie, 3.066 lei lunar, de 1,5 ori mai mult decât una de la sat.

Din punct de vedere al structurii cheltuielilor totale, în mediul urban, ponderea cheltuielilor pentru impozite, contribuţii, cotizaţii şi taxe a fost de 35,2% în cheltuielile totale, cu 9 procente mai mare decât în mediul rural, în timp ce în mediul rural ponderea contravalorii consumului de produse agroalimentare şi nealimentare din resurse proprii a fost de 11,9% în cheltuielile totale, de 3,7 ori mai mare decât în mediul urban.

Conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut o pondere însemnată în cheltuielile totale de consum medii lunare ale gospodăriilor (34,2%).

Acestea sunt urmate de cheltuielile destinate pentru locuinţă, apă, electricitate, gaze şi alţi combustibili care au reprezentat 15,2%, de cele pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte, de 8,2%, şi de cheltuielile pentru băuturile alcoolice și tutun, cu o pondere de 7,4%.

Cheltuielile pentru transport au o medie de 7,2%.

Nivelul cel mai scăzut al cheltuielilor gospodăriilor populaţiei a fost cel efectuat pentru educaţie, de doar 0,6% din total.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Care educatie?

    • Dap. Si oricum, la ce ne serveste chestia asta… cum ii zice… educatie?!?
      Cititi articolul despre nebunia aia cu nota 1 la muzica – si mai ales comentariile – si va cutremurati.