G4Media.ro

Inițiativa privind repatrierea moaştelor Sfinţilor Mărturisitori Ardeleni a fost respinsă în plenul…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Inițiativa privind repatrierea moaştelor Sfinţilor Mărturisitori Ardeleni a fost respinsă în plenul Senatului

Senatul a respins, luni, în plen, în calitate de prim for sesizat, o propunere legislativă iniţiată de 11 deputaţi de la PNL, privind repatrierea moaştelor Sfinţilor Mărturisitori Ardeleni.

Era prevăzut ca Guvernul să se ocupe de procedurile de identificare şi repatriere a rămăşiţelor umane ale acestor sfinţi, aflate pe teritoriul austriac.

În favoarea raportului de respingere au fost 118 voturi „pentru”, 13 au votat „împotrivă” şi s-a înregistrat o abţinere. 

Proiectul reglementează cadrul legal privind repatrierea moaştelor Sfântului Cuvios Mărturisitor Visarion Sarai, a Sfântului Mucenic Oprea Miclăuş din Săliştea Sibiului şi a Sfinţilor Preoţi Martiri Ioan din Galeş şi Moise Măcinic din Sibiel, care au murit în închisoarea Kufstein din Landul federal austriac Tirol.

În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a legii, miniştrii Afacerilor Externe, Justiţiei, ministrul Finanţelor Publice şi Culturii trebuie să emită un ordin privind stabilirea procedurilor de identificare şi repatriere.

Sfintele moaşte ar urma să fie aşezate, cu sprijinul Patriarhiei Române, la Biserica Sfânta Treime din Sibiel.

„La mijlocul secolului al XVIII-lea, din rândul preoţilor şi al credincioşilor ortodocşi români din Transilvania s-au ridicat numeroşi apărători ai dreptei credinţe în faţa încercărilor autorităţilor habsburgice de a-i înstrăina de Legea Strămoşească, credinţa ortodoxă. Printre ei s-au numărat şi preoţii Moise Măcinic din Sibiel, Ioan din Galeş şi mireanul/credinciosul Nicolae Oprea Miclăuş din Săliştea Sibiului, satul Tilişca. Pentru mărturia lor ortodoxă şi moartea lor martirică, Biserica Ortodoxă Română l-a canonizat oficial pe 21 octombrie 1955, în catedrala din Alba lulia pe Sfântul Mucenic Oprea Miclăuş, iar pe Sfinţii Preoţi Martiri Ioan din Galeş şi Moise Măcinic din Sibiel, judeţul Sibiu, în anul 1992, fiind cinstiţi ca sfinţi de către obştea credincioşilor de pretutindeni şi mai cu seamă de cei din Transilvania, din mijlocul cărora s-au ridicat”, se arată în expunerea de motive a proiectului, semnată de deputatul liberal Daniel Gheorghe.

Propunerea legislativă a mai fost înregistrată spre dezbatere parlamentară în 13 octombrie 2020, dar a fost clasată conform hotărârii Biroului permanent al Senatului din 30 decembrie 2020.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz, relatează Agerpres.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Era ultima problema care mai trebuia rezolvata. Ceva de moaste! Aleluia!

    • Doar nu ai vrea sa umble la redefinirea Secretului Fiscal in favoarea consumatorilor care platesc pentru niste servicii de o calitate indoielnica pentru care primesc o factura si apoi pe ANAF nu-i intereseaza daca factura e reala sau nu.
      Cetateanul daca are o problema poate sa se adreseze instantei de judecata

  2. Astia in Senat se prefac ca lucreaza.
    Tariceanu era cel mai tare cand le lasa sa fie aprobate tacit.

    Haideti cu legile grele… cele care impun obligativitatea preventiei active: il prinzi pe loc ca fura si-n 30 de zile un judecator il condamna

  3. Mai bine ceream comorile dacilor din Muzeul de Istorie de la Viena. Dar cine stie, poate ca in capul givernantilor, Romania a fost intemeiata de austrieci, iar depozitele de combustibil austriac sunt create prin conversia vegetatiei tropical-cretacic-austriece.

  4. Nu mai bine se ocupa de asta BOR-ul? Sau sunt prea ocupați cu împărțeli de Covid printre credincioși?

  5. Continuă ortodoxizarea României.

    • ai dreptate, cum este permis asa ceva, oamenii aia au venit din Afganistan sa ne dea o cultura superioara si noi nu achiesam?

  6. Să vezi că de-aia nu mai trece pandemia.

  7. Nu sunt religios sau pupator de moaste, dar cred ca asta ar fi trebuit facuta. Nu costa cine stie ce. Genereaza turism, se misca banii, merge economia. Noi nu prea stim sa punem in valoare ceea ce avem.

    • Aia sunt ingropati in groapa comuna, Kufstein-ul fiind un fel de Sighet. Cum sa ii recunosti, le faci un test adn?