G4Media.ro

Inițiativa „Fără penali în funcții publice” intră în dezbatere parlamentară

Inițiativa „Fără penali în funcții publice” intră în dezbatere parlamentară

Inițiativa „Fără penali în funcții publice” intră în dezbatere parlamentară, săptămâna viitoare, după ce în aprilie a primit undă verde de la Curtea Constituțională.

„După solicitările pe care le-am făcut atât in Biroul permanent al Camerei Deputatilor cât și in Comisia juridică, după insistențele colegilor mei, parlamentari și membri USR, dar mai ales în urma votului vostru și a mobilizării senzaționale din 26 Mai, inițiativa cetățenească Fără penali în funcții publice iese de la sertar și intră în sfârșit în dezbatere parlamentară si a fost inclusă pe Ordinea de zi a Comisiei juridice de marți, 11 Iunie, de la ora 16.00. Ne îndreptăm așadar spre primul vot in Parlament in legătură cu ideea pentru care peste 1.000.000 dintre voi ați semnat și care a jucat un rol foarte important in cele peste 2.000.000 de voturi pe care le-am obținut in alegerile europarlamentare”, anunță deputatul USR Silviu Dehelean.

El își exprimă speranța că membrii Comisiei juridice vor vota un raport de adoptare, astfel încât să mai fie făcut un pas spre modificarea Constituției în așa fel încât persoanele condamnate penal definitiv, la pedeapsa închisorii, pentru fapte săvârșite cu intenție, să nu mai poată ocupa funcțiile de președinte al României, de deputat sau senator și nici funcții în administrația publică locală, până la intervenirea unei situații care sa înlăture consecințele condamnării.

Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat marţi, la finalul consultărilor de la Palatul Cotroceni, că preşedintele Klaus Iohannis a fost de acord că iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” va trebui să facă parte din această revizuire a Constituţiei (detalii aici).

Iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” propune ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conţinut: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

Ce urmează. Potrivit Constituției, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere.

Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor.

Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

19 comentarii

  1. Succes USR!
    Felicitări celor care au votat DA la referendum!

  2. Doamne ajuta să scăpăm de toți corupții , sper sa vina mai repede alegerile parlamentare sa aveți majoritate sa aveți puterea să faceți schimbările necesare ptr Țara .

    • Pai nu prea scapam decat de vreo 5% dintre ei.

      Daca interdictia se aplica numai „celor condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate ” inseamna ca 95% dintre borfasi pot dormi linistiti chiar daca au deja sau urmeaza sa primeasca pedepse chiar si de 4 ani cu suspendare.
      In afara de asta, mai important era daca interdictia se aplica celor care au deja dosare pe rol!. Pt ca aia sunt cei periculosi. Cred ca nu trebuie sa explic nimanui „cazul Dragnea”

      Probabil ca n-am inteles eu bine, altfel nu-mi explic euforia cititorilor.
      Dar daca e asa cum am inteles eu, totul e o mascarada, o frectie la un picior de lemn.
      Doi ani de zile, USR-istii l-au numit „penal” pe borfasul Dragnea, el fiind chiar motivul principal care a pornit actiunea „fara penali”, iar acum constatam cu stupoare ca , de fapt, Dragnea nu a intrat in randul penalilor decat saptamana trecuta.

      hmmm….

    • Lana, nu crezi ca mai trebuie sa faca ceva si tzugulanul votant?

    • Lana, Dragnea avea deja o condamnare definitiva cu suspendare. Ceea ce il excludea, conform definitiei initiativei, de la a ocupa orice functie publica (si pe unii dintre noi de ani de chin). Si ar fi disparut si multi altii, nu doar Dragnea, ca e plin de „nevinovati” prin toate functiile vizate.

      Totusi… ceva imi spune ca stiai toate astea…

    • @Skrtzi

      Din cate inteleg eu, initiativa „fara penali” ii blocheaza doar pe cei care au primit o condamnare definitiva cu executare.

      Dar poate ma insel.

    • @Lana

      Si eu cred ca te inseli. Nu scrie niciunde in prezentarea initiativei ca s-ar aplica doar celor condamnati cu executare. Deci daca era in vigoare, nu ar fi ajuns in parlament nici dragnea, nici mitraliera, nici altii in situatia lor.

    • @Vasile

      Atunci te rog sa ma dumiresti si sa-mi spui cum sa inteleg fraza din articol:
      „„Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate”

      Merci d’avance.

    • @Lana

      Daca pot, te dumiresc, sigur. Pedeapsa privativa de libertate inseamna pedeapsa cu inchisoarea. Ea poate fi pronuntata de judecator cu executare sau cu suspendare. Dar din cate stiu eu, ambele sunt considerate privative de libertate, atata timp cat inculpatul a fost condamnat la inchisoare.

      Luam exemplul lui Dragnea, care in dosarul referendumului a fost condamnat la inchisoare (deci privativ de libertate), insa cu suspendare, pentru ca era la prima condamnare, nu reprezenta pericol public, etc.

      Acuma, sper sa nu ma insel, e si asta posibil. Legislatia nu e toata tocmai bine scrisa, ca doar tot de politicienii despre care vorbim a fost scrisa de-a lungul timpului, uneori cu portite de scapare lasate intentionat..

  3. Mult succes! Mu13 eterna psd!

  4. Daca pui hotii sa-si taie creanga de sub picioare, acasta dezbatere va duce la anularea initiativei. Penali sunt in toate partidele. asa ca, initiativa nu va trece.

    • Sa vedem! La o adica se poate face ceva in acest sens si pe cale legislativa. Sa-si mi bata capul si juristii din opozitiei! 🙂

    • USR nu are penali. Nici PLUS nu are penali.

      Deci despre ce vorbesti?

    • Nu inca! Stai sa intre la guvernare si sa indrazneasca sa nu asculte de statul paralel, sa vezi cum isi aduce aminte DNA-ul de nu stiu ce matrapaslacuri din viata membrilor USR pe care le-au savarsit cand au fost copii sau chiar inainte sa se nasca. Mai vorbim peste cativa ani de dosarele celor de la USR, sau mai bine zis de penalii din USR Plus

  5. care Ponta? deputatul Ponta sau psihopatul Ponta?

  6. „până la intervenirea unei situații care sa înlăture consecințele condamnării.” ??

    Am contribuit cu 10 semnaturi dar imi este teama ca este inca un fiiiis de fasole .

  7. Si cei care au primit cu suspendare sunt tot condamnati la pedepse privative de libertate. O sentinta penala spune ceva de genul „se condamna x la o pedeapsa de x ani de inchisoare si se interzice dreptul de a ocupa o functie de conducere etc. Se suspenda pedeapsa principala de a executa inchisoare, pe o perioada de x ani. Se suspenda pedepsele accesorii pentru o perioada de x ani. Inculpatul are obligatia sa se prezinte periodic la serviciul de probatiune, sa anunte orice schimbari de domiciliu…..etc”.

  8. @Vasilica si Skrtz..

    Ati disparut ?
    Asteptam o lamurire de la domniile voastre!