G4Media.ro

INFOGRAFIC Cum a lovit COVID-19 în persoanele vulnerabile din România. Peste 11%…

Sursa foto: Pexels

INFOGRAFIC Cum a lovit COVID-19 în persoanele vulnerabile din România. Peste 11% din decese și 7% din infectări, înregistrate în căminele de bătrâni

Noul coronavirus a lovit dur sistemul de asistență socială din România și a făcut nu mai puțin de 150 de victime, adică peste 11% din numărul total de morți din întreaga țară. Totodată, 7,2% din numărul de infectări au fost înregistrate în azilele de bătrâni.

Datele statistice furnizate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, prin Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, arată că, la 4 iunie, în România existau 1.428 de persoane din căminele pentru bătrâni sau centrele cu persoane cu dizabilități infectate cu coronavirus, dintre care 148 au decedat.

Iar COVID-19 continuă să afecteze persoanele vulnerabile: marți, un nou focar a izbucnit la un cămin de bătrâni din Brașov, unde 27 de beneficiari au fost depistați pozitiv.

Suceava și Galați sunt cele mai grav afectate județe din acest punct de vedere. Primul are cele mai multe infectări – 480, cel de-al doilea, cele mai multe decese – 63.

De altfel, procurorii gălățeni au deschis într-o lună două dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolii, câte unul pentru fiecare centru cu persoane vârstnice grav afectat din județ: Sf. Ilie și Sf. Spiridon.

Cu 225 de beneficiari infectați și 63 de decese, Galațiul a devenit un Bergamo al asistenței sociale din România pe timp de pandemie.

Coronavirusul a intrat în centrele sociale din 19 județe ale României, unde a făcut victime atât în rândul beneficiarilor (1.428 de infectări și 148 de decese), cât și al angajaților din aceste centre (119 infectări și 3 decese).

Președinta Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii, Mădălina Turza, a adus, la începutul lunii mai, o serie de acuzații grave la adresa direcțiilor de sănătate publică, spunând că în mai multe județe acestea au întârziat testarea în centre, iar în unele cazuri chiar au refuzat sau au cerut decontarea testelor. Turza mai acuză că rezidenții pozitivi sunt discriminați în unele județe, pentru că nu sunt internați în spitale pentru tratament.

În total, la 4 iunie, conform datelor furnizate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, în centrele cu persoane vulnerabile din România mai existau 362 de cazuri active COVID-19, în timp ce 918 persoane s-au vindecat, iar 148 au murit, din totalul de 55.000 de beneficiari care se găsesc instituționalizați în aceste centre de vârstnici, sau persoane și copii cu dizabilități.

De remarcat este faptul că în centrele sociale din România rata mortalității persoanelor infectate cu COVID-19 este de peste 10%, aproape dublă față de rata mortalității înregistrată la nivelul întregii țări, care atinge aproximativ 6%.

La aceeași dată – 4 iunie, în întreaga țară erau raportate 19.907 infectări, 13.919 vindecări și 1.299 decese.

Sursa foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. În azile sunt internați bătrânii mai înstăriți, nu săracii. Doar că în azile nu există control din partea familiei și așa sunt băgați mai ușor la COVID. Altfel spus, VRĂJEALĂ!!