G4Media.ro

India deține forțe de comando de nivel mondial, afirmă analiștii, după capturarea…

Captura X

India deține forțe de comando de nivel mondial, afirmă analiștii, după capturarea unei nave pirat în largul Somaliei

Salvarea de către Marina indiană a unei nave comerciale capturate de pirați în largul coastelor Somaliei la sfârșitul săptămânii trecute arată că armata Indiei a dezvoltat forțe speciale care se pot compara cu cele mai bune din lume, afirmă analiștii citați de CNN.

Marina indiană a salvat 17 membri ai echipajului navei MV Ruen în timpul unei operațiuni antipiraterie care a durat aproape două zile, potrivit unui comunicat de presă al marinei indiene, fără a fi raportate victime. Zeci de pirați au fost luați în custodie, se precizează în comunicat.

În operațiune au fost implicate un distrugător al marinei, o navă de patrulare, un transportor C-17 al Forțelor Aeriene Indiene care a zburat mai mult de 1.500 de mile pentru a parașuta comandouri marine, o dronă navală, o dronă de recunoaștere și un avion de supraveghere P-8, se arată în comunicat.

 

„Succesul operațiunii marchează Marina indiană ca o forță de primă clasă în ceea ce privește pregătirea, comanda și controlul și alte capacități”, a declarat John Bradford, membru al Consiliului pentru Relații Externe în domeniul afacerilor internaționale.

„Ceea ce marchează această operațiune ca fiind impresionantă este modul în care a fost minimizat riscul prin utilizarea unei forțe coordonate care include utilizarea unei nave de război, a dronelor, a avioanelor cu aripi fixe și rotative și a comandourilor marine”.

Experții se tem că situația volatilă de securitate din Marea Roșie, cauzată de atacurile rebelilor houthi din Yemen asupra transportului maritim comercial, ar putea oferi o fereastră de oportunitate pentru pirații somalezi din Cornul Africii, aflat în apropiere – reprezentând o amenințare de miliarde de dolari pentru economia globală.

Yemenul și Somalia se numără printre cele mai sărace națiuni din regiune, ambele devastate de ani de război civil.

Capturarea de către pirații somalezi a navei MV Ruen în decembrie anul trecut a marcat prima deturnare reușită a unei nave în largul coastelor somaleze din 2017.

Navele de război spaniole, japoneze și indiene au urmărit vrachierul sub pavilion maltez și administrat de bulgari în timp ce era dus în apele teritoriale somaleze, potrivit unui raport din decembrie al Forței Navale a Uniunii Europene.

Dar când Ruen, operat acum de un echipaj de pirați, a părăsit săptămâna trecută apele somaleze cu intenția de a comite acte de piraterie în largul mării, marina indiană a făcut demersuri pentru a-l intercepta, potrivit unei declarații a marinei postate pe platforma de socializare X.

Distrugătorul INS Kolkata, care operează în zonă pentru a contribui la asigurarea securității maritime internaționale, a folosit o dronă lansată de la bordul navei pentru a confirma că nava Ruen era operată de pirați înarmați, se arată în comunicatul indian.

După ce pirații au tras asupra dronei, distrugând-o, și apoi asupra navei de război indiene în sine, Kolkata a răspuns trăgând asupra Ruen, dezactivându-i direcția și navigația, se arată în comunicat.

În timp ce Kolkata a cerut predarea piraților, comandourile s-au parașutat după un zbor de 10 ore din India, au declarat forțele aeriene pe X.

Demonstrația de forță indiană s-a dovedit a fi prea mult pentru pirați.

„Datorită presiunii susținute și acțiunilor calibrate ale Marinei indiene în ultimele 40 de ore, toți cei 35 de pirați somalezi s-au predat”, se arată în comunicatul marinei.

Liderii bulgari, inclusiv președintele Rumen Radev, au mulțumit Indiei și premierului acesteia, Narendra Modi, pentru operațiune.

„Sincerele mele mulțumiri (lui Modi) pentru acțiunea curajoasă a marinei (militare) de salvare a navei bulgare deturnate „Ruen” și a echipajului său, inclusiv a 7 cetățeni bulgari”, a postat Radev pe X.

Analistul Carl Schuster, un fost căpitan al Marinei americane, a declarat că incidentul a evidențiat profesionalismul Marinei indiene și a afirmat că forța de comando a Marinei din Delhi, cunoscută sub numele de MARCOS, a învățat de la omologii săi din SUA și Marea Britanie.

„Marina indiană însăși este o forță profesionistă foarte bine antrenată și disciplinată”, a declarat Schuster.

„Pregătirea de aproape opt luni a MARCOS este modelată după SAS-ul britanic. În ciuda unui proces de selecție foarte intens, doar între 10% și 15% dintre cei care intră în pregătire termină cursul”, a spus el.

Analiștii au remarcat faptul că Marina indiană are experiență în operațiuni antipiraterie de peste 20 de ani – iar situația de securitate agitată de pe una dintre cele mai importante rute de navigație din lume a însemnat că este probabil să fie solicitată din nou.

În cadrul unei ședințe de informare a presei din ianuarie, un purtător de cuvânt al Ministerului indian al Afacerilor Externe a declarat că securitatea maritimă în regiune este o prioritate pentru India.

„Activitățile în curs de desfășurare de acolo sunt într-adevăr un motiv de îngrijorare și afectează interesele noastre economice”, a declarat purtătorul de cuvânt Shri Randhir Jaiswal.

„Monitorizăm în mod constant situația. Forțele noastre navale, navele noastre sunt angajate în asigurarea siguranței navelor noastre comerciale”, a declarat Jaiswal.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...