G4Media.ro

Inculpaţii din dosarul azilului groazei din Mureș, arestaţi preventiv pentru 30 de…

Sursa foto: Centrul de Resurse Juridice

Inculpaţii din dosarul azilului groazei din Mureș, arestaţi preventiv pentru 30 de zile / Unul dintre ei este polițist și a fost suspendat / Mama polițistului ar fi fost directoarea căminului, iar un angajat al Penitenciarului Târgu Mureș ar fi încasat chiria pe clădire

UPDATE: Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Mureş a anunţat, duminică, că l-a suspendat pe poliţistul faţă de care Tribunalul Mureş a dispus arestarea preventivă, alături de alţi doi inculpaţi, în dosarul azilului de la Bărdeşti în care de fac cercetări pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de persoane.

„La data de 30 iulie 2023, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş a fost informat de instanţa de judecată cu privire la faptul că, faţă de un angajat, a fost dispusă măsura arestării preventive pentru 30 de zile. În conformitate cu prevederile legale, cel în cauză a fost suspendat din funcţie, urmând ca, în funcţie de evoluţia anchetei, să fie dispuse celelalte măsuri prevăzute de lege”, a precizat IPJ Mureş, într-un comunicat de presă.

Alături de agentul de poliţie, în dosar mai sunt cercetaţi mama acestuia, care figura ca fiind directoarea acestui azil, precum şi un angajat al Penitenciarului Târgu Mureş, care ar fi încasat chiria pe clădirea în care funcţiona azilul, relatează Agerpres.

Știrea inițială: Cei trei inculpaţi din dosarul instrumentat de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Târgu Mureş referitor la azilul de la Bărdeşti au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, în urma unei şedinţe de judecată care a durat aproximativ şapte ore, relatează Agerpres.

Tribunalul Mureş a admis, în Cameră de Consiliu, în noaptea de sâmbătă spre duminică, propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Târgu Mureş privindu-i pe cei trei inculpaţi cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de persoane.

„În temeiul art. 223 alin. 2 Cod de procedură penală, dispune luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpatul P. C. I. pentru o perioadă de 30 zile începând cu data de 30.07.2023 până la data de 28.08.2023 inclusiv. În temeiul art. 223 alin. 2 Cod de procedura penală, dispune luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii P. J. şi P. F.T. pentru o perioadă de 30 zile începând cu data prinderii acestora. În temeiul art. 230 Cod procedură penală dispune emiterea mandatelor de arestare preventivă”, se precizează pe portalul Tribunalului Mureş.

Instanţa a respins ca neîntemeiate cererile de luare a măsurii arestului la domiciliu sau a controlului judiciar, formulate de inculpaţi.

Cei trei au drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare.

La data de 28 iulie, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Târgu Mureş, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Târgu Mureş, au anunţat că au documentat activitatea infracţională a unor persoane bănuite de constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de persoane.

Din cercetări a reieşit că, în anul 2020, suspecţii ar fi constituit un grup infracţional, în scopul săvârşirii infracţiunii de trafic de persoane, urmărind astfel obţinerea unor foloase patrimoniale de pe urma exploatării unor victime, persoane vârstnice ori cu dizabilităţi, prin încasarea, sub paravanul unei asociaţii, a sumelor de bani provenite de la DGASPC ori de la aparţinători.

Potrivit unui comunicat de presă al DIICOT, banii destinaţi îngrijirii persoanelor vătămate ar fi fost folosiţi cu preponderenţă în beneficiul membrilor grupării.

„Persoanele vârstnice ori cu dizabilităţi, internate în locaţiile gestionate de asociaţie, ar fi fost supuse unor tratamente inumane şi degradante, prin exercitarea unor acte de agresiune fizică şi psihică, privare de libertate, neadministrarea tratamentului medical adecvat, lipsa îngrijirii şi asigurarea igienei. La data de 27 iulie, au fost identificate cinci persoane vătămate, toate cu dizabilităţi, aflate în subsolul unei clădiri aparţinând asociaţiei, cazate în condiţii improprii, printre materiale de construcţii, cu saltele aşezate direct pe podea. În aceeaşi clădire, într-o încăpere de aproximativ trei metri pătraţi, au fost identificate alte două victime, în stare avansată de degradare fizică şi în imposibilitatea de a comunica”, a mai precizat DIICOT.

Conform anchetatorilor, până la acest moment au fost identificate 56 de persoane, cazate în spaţiile asociaţiei, majoritatea aflate în evidenţa DGASPC Maramureş şi Covasna.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. spre deosebire de cazul din voluntari, cu fiere rea si pandele si godei, unde toti inculpatii era stiuti si analizati, aici nu se da nici un nume … DIICOT TG MURES actioneaza ca un FILTRU se pare, acoperind numele .. miroase a mafie locala care a acaparat mai multe institutii si putere in zona .. ceva marca PSDNLUDMR la modul agresiv