G4Media.ro

Încă un caz de agresiune asupra unui pădurar care a surpins o…

Încă un caz de agresiune asupra unui pădurar care a surpins o acțiune de furt de arbori

Cristian P., pădurar al Ocolului Silvic Perișor din cadrul Direcției Silvice Dolj, a fost agresat sâmbătă, de o persoană surprinsă în timp ce tăia ilegal arbori în cantonul silvic al cărui titular este, a transmis Romsilva într-un comunicat de presă.

Angajatul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva se afla într-o acțiune de monitorizare a unei lucrări când a descoperit într-o parcelă învecinată o persoană care tăiase ilegal trei arbori, cu un volum de 1,3 metri cubi. Acesta a urmărit atelajul încărcat cu lemne, iar când a ajuns în satul Verbicioara, pădurarul a fost înconjurat de mai multe persoane agresive.

Individul suspectat că a taiat arborii ilegal l-a lovit pe pădurar cu un obiect contondent în zona capului. Pădurarului Cristian P. i s-au acordat îngrijiri medicale, având un traumatism la nivelul capului. În prezent, starea sa este stabilă, transmite Romsilva.

Polițiștii Secției de Poliție Rurală Plenița l-au identifact pe agresor, lemnul tăiat ilegal a fost confiscat, iar cazul a fost preluat de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Băilești.

Număr impresionant de agresiuni comise aspra pădurarilor

Chiar dacă recent s-a modificat Codul Silvic, fiind înăsprite sancțiunile pentru încălcarea legeii silvice, acțiunile de furt continuă. Până anul acesta, în pădurile din România se puteau tăia 5 mc de lemn, fără ca acest lucru să însemne infracțiune, ci doar contravenție. După modificarea Codului Silvic, indiferent de valoarea prejudiciului produs, tăiatul ilegal al arborilor a devenit infracţiune, fiind pedepist ca atare.

Conform unui raport al Regiei Naționale a Pădurilor, din 2015 și până în momentul prezent s-au înregistrat 171 de agresiuni asupra personalului care asigură paza pădurilor.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri aflate în proprietatea publică a statului român, aproximativ 48% din totalul pădurilor la nivel național, și asigură servicii silvice pentru circa un milion de hectare păduri aflate în alte forme de proprietate.

 

Sursa Foto: Romsilva

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. infractorii din caste sunt protejati in romania. de lege, de ccr, de avocatul „poporului”

  2. Aia cu caruta defriseaza padurile nu aia care cara cu tiru asta e legea in romania

    • Ia pauza si mai gandeste-te!
      Daca pentru o caruta cu trei busteni era sa iasa moarte de om…
      Ala cu caruta face si el ce poate. Dar el are voie sa omoare padurarul numai pentru trei busteni fiindca altii fura mai mult?

  3. Sa nu fim asa naivi. Padurarii nu apara padurile ci sint intermediari in jefuirea lor. Cind aud ca si-o mai ia cite unul pe cocoasa, ma gindesc ca s-a mai facut un pic de dreptate. Hooo ! Nu sariti, ca nu sint cu hotii de lemne.

  4. stabileste ca lemnul este taiat ilegal, sau nu ?

    Oamenii nu prea au din ce sa traiasca.

    Pe vremea comunistilor s-a taiat / exportat de 10x mai mult lemn decat acum. Erau peste tot fabrici de parchet si cherestea.

    Statul este mincinos. Ar putea limita exporturile de lemn si scazand cererea, scade automat si oferta. Despaduririle masive sunt datorate exploatarii la scara industriala a lemnului, si nu faptului ca lemnul este intrebuintat peste tot, inclusiv la incalzire.