G4Media.ro

Încă o măsură anti-China a Comisiei Europene: vor fi interzise pe piața…

Foto: Pexels.com

Încă o măsură anti-China a Comisiei Europene: vor fi interzise pe piața UE produsele fabricate prin muncă forțată

Comisia Europeană a propus miercuri legislație care ar duce la interzicerea pe piața UE a produselor obținute prin muncă forțată, potrivit unui comunicat al executivului european. Măsura este considerată una cu efect politic împotriva Chinei, țară acuzată că permite și chiar încurajează munca forțată, minoritatea uigură fiind una dintre ținte.

Propunerea Comisiei cuprinde toate produsele, atât cele fabricate în UE pentru consum intern și export, cât și cele importate, fără a viza anumite întreprinderi sau industrii.

Această abordare cuprinzătoare este importantă deoarece se estimează că 27,6 milioane de persoane lucrează forțat, în multe sectoare industriale și pe fiecare continent.

Cum va funcționa mecanismul? Autoritățile naționale vor fi împuternicite să retragă de pe piața UE produsele fabricate prin muncă forțată, în urma unei anchete. Autoritățile vamale din UE vor identifica și vor opri la frontierele UE produsele fabricate prin muncă forțată.

Autoritățile naționale din statele membre vor pune în aplicare interdicția printr-o abordare bazată pe riscuri și pe asigurarea respectării legislației.

Într-o etapă preliminară, ele vor evalua riscurile de implicare a muncii forțate pe baza unor diverse și multiple surse de informații care, în ansamblu, ar trebui să faciliteze identificarea riscurilor și să contribuie la concentrarea eforturilor lor. Ele pot include contribuții din partea societății civile, o bază de date privind riscurile de implicare a muncii forțate, axată pe produse și zone geografice specifice, precum și diligența necesară pe care o desfășoară întreprinderile.

Autoritățile vor demara anchete cu privire la produsele pentru care există suspiciuni întemeiate că au fost fabricate prin muncă forțată. Ele pot solicita informații de la întreprinderi și pot efectua controale și inspecții, inclusiv în țări din afara UE. În cazul în care autoritățile naționale constată implicarea muncii forțate, ele vor dispune retragerea produselor deja introduse pe piață și vor interzice introducerea produselor pe piață și exportarea acestora. Întreprinderile vor fi obligate să elimine produsele în cauză. Autoritățile vamale ale statelor membre vor fi responsabile de asigurarea respectării legislației la frontierele UE.

În cazul în care autoritățile naționale nu pot colecta toate dovezile de care au nevoie, de exemplu din cauza lipsei de cooperare din partea unei societăți sau a unei autorități de stat din afara UE, ele pot lua decizia pe baza faptelor disponibile.

Comisia va emite orientări în termen de 18 luni de la intrarea în vigoare a regulamentului în cauză. Orientările vor include îndrumări vizând diligența necesară în materie de muncă forțată și informații privind indicatorii de risc de implicare a muncii forțate. Noua Rețea a UE vizând produsele obținute prin muncă forțată va servi drept platformă pentru coordonarea și cooperarea structurată între autoritățile competente și Comisie.

Următoarele etape. Propunerea trebuie de acum să fie discutată și aprobată de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene înainte de a putea intra în vigoare. Se va aplica după 24 luni de la intrarea ei în vigoare.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Incepe! Toata industria sa revina acasa. Apoi super embargo pe produsele comunistilor. Sa vedem ce mai fac ei fara pietele alea „decadente” SUA si UE.

  2. Pai în cazul ăsta, chiar produsele Apple ar trebui interzise pe piața europeană! Sunt dovezi și anchete suficiente care arăta cum americanii de la Apple au folosit sclavi în procesul de producție!

    • Da, confirm. Sclavii proveneau mai ales din tanzania – zanzibar. Dar asta acum peste 150 de ani.
      Jet ma, de aici.

  3. Si produsele fabricate prin furt intelectual si excrocare se pot vinde?

  4. Pai ar trebui interzise toate importurile din China.

  5. Stati linistiti, nu vor fi interzise!
    Se va pune o noua taxa pe ele, iar banii se vor duce la niste ONGuri care vor lupta impotriva sclavagismului modern si va ajuta UE sa gasesca alte produse care au fost facute cu munca fortata. Adica mai multe de taxat…
    Taxele elimina munca fortata, se stie…