G4Media.ro

Încă o castă de angajați speciali: indemnizație de la stat de 10.000…

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Încă o castă de angajați speciali: indemnizație de la stat de 10.000 de lei pe lună pentru medicii veterinari concesionari; printre inițiatorii legii s-a numărat și actualul ministru al Agriculturii, medic veterinar

Plenul Camerei Deputaților a votat în 27 noiembrie Legea 148/2019 pentru modificarea OG 42/2004, prin care medicii veterinari de liberă practică vor încasa lunar, din bugetul ANSVSA, suma de 10.000 de lei, dacă ”deţin maximum 2 contracte și efectuează un program zilnic de 8 ore în exploataţiile nonprofesionale pe o rază de 30 km, astfel încât să existe un număr minim de animale ce atinge 300 de Unități Vită Mare”, scrie LantulAlimentar.ro.

Această indemnizație de la stat se adaugă onorariilor primite de acești veterinari de la fermieri în cadrul contractelor obișnuite.

La acest moment, estimările arată că în țară există câteva mii de medici veterinari concesionari.

Totodată, direcțiile sanitar-veterinare sunt obligate să încheie cu medicii veterinari concesionari contracte pentru o durată de 5 ani, durata contractelor de până acum fiind 4 ani.

Inițiativa legislativă a aparținut deputatului PSD Dănuț Păle, iar printre semnatari s-a numărat și actualul ministru al Agriculturii, Adrian-Nechita Oros, care a fost, până la numirea în guvernul Orban, vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților. Totodată, Oros este medic veterinar de profesie și vicepreședinte al Colegiului Medicilor Veterinari din România.

Propunerea 148/2019 a fost asumată de 68 de senatori și deputați de la PSD, PNL, UDMR, PMP și câte un deputat de la USR și ALDE.

Consiliul Legislativ și Consiliul Economic și Social au avizat favorabil inițiativa, dar guvernul Dăncilă nu a susținut-o, motivând că suma acordată (5000 lei/lună la vremea aceea, ulterior a fost mărită la 10.000 lei/lună ) nu se justifică. Președintele Klaus Werner Iohannis refuzase să promulge legea în primă fază și a trimis-o spre reexaminare.

Foto: Medici veterinari (InquamPhotos / Octav Ganea)

Citește tot articolul pe LantulAlimentar.ro

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

75 comentarii

  1. GREU DE VERIFICAT……CAT DE COMPLICAT….

  2. Caste, caste, caste…mai ceva ca în India. La ștreang cu voi !

    • Ce caste, măi Vasile? Uitați-vă cati doctori veterinari mai exista in țara asta? Chiar nu realizați ca ce mâncați este supus controlului medicilor veterinari? Chiar va doriți o țara fără medici veterinari? In cazul acesta succes va doresc

    • Gheorghe!
      La ce și cât verifică ” doctorii veterinari” de mult trebuia să fim morți, mulți dintre noi!
      Hai siktir cu DSVSA!
      Să-ți fie rușine!

    • Pe o raza de 2km sunt 7 cabinete veterinare la mine in cartier. Sunt destui veterinari! Nu sunt atatia clienti cate cabinete sunt. Dispusi sa iasa din oras mai putini, dar nu e problema noastra! Platim studiile a mii de studenti la medicina veterinara anual, sa-i oblige la stagii la tara, nu sa mai pastorim niste paraziti cu parafe cu bani de la buget!

  3. Pentru ce sa mai ramai in tara?

    • Aveti ce aveti ,tu chiar nu poti sa faci diferenta

    • Multi vorbesc fara sa aiba macar o vaga idee despre viata de medic concesionar. Munca multa, deconturi derizorii proportional cu cheltuielile, stress, oboseala… Nu sunt concesionar si nici nu imi doresc chiar daca as primi acesti bani! Importanta veterinarilor e vitala in viata de zi cu zi!
      Dupa 6 ani de facultate, zi de zi, dupa sute de nopti nedormite, examene peste examene, urmand stresul cu angajare, nesiguranta, investitii majore ce te lasa chel pentru a putea profesa, etc, chiar credeti ca e doar o gaura in buget?? Consider ca e ceva normal, mai mult decat atat pentru faptul ca abia sunt pe linia de plutire cand vine vorba de situatia financiara.
      „Medicul uman salveaza omul, medicul veterinar salveaza omenirea!” Louis Pasteur
      Reflectati putin!!

    • Ilie, perfect de acord cu dvs!
      E grelele munca la coada vacii!
      Dar până exista ” suspiciunea temeinic dovedită” că fuckin doctoru’ veterinar a supervizat un milion și-o sută de manevre DSVSA, a gestionat că kuru pandemia de ” porcină” , până sunteți direct responsabili pentru de gestionarea ” pertinentă” a faunei acestei țări, nu va Mai plângeți!
      Decât! Facety ceva….!
      Atitudine!?
      Dacă nu, lăsați!
      De patos suntem sătui!

  4. Care este camera decizionala ?

  5. Asa se baga o tara in faliment, gorobeti ajunsi la butoane tragind spuza pe turta lor.

  6. Articol care nu reflecta adevarul, voi știți câți medici trăiesc sub salariul minim pe economie? Intrebati întâi! Intrebati ce responsabilități au?

    • MediciI care invart trei eprubete la laboratorul de stat atata merita. Medicul meu veterinar e conferentiar la facultate, e foarte bun dar n-am vazut in viata mea o chitanta sau un bon fiscal :)) are o gramada de copii de intretinut si casa de vacanta…oare aia de care zici tu ce-i opreste sa faca la fel?

    • Alo, toa’su Florin, vedeti ca Romania e declarata economie de piata, asa ca daca nu-ti convine ai tot dreptul din lume sa-ti cauti alta meserie si cu mai putine responsabilitati.
      Educatia comunistoida e in toate cele ca partidul-stat, se umple tara asta de tot felul de caste mai ceva ca-n India. Tragedia este ca aceste caste sunt platite din banii celor care produc, privatul a ajuns sclavul imbuibatilor de la stat.

  7. Unii vad o suma de 10 000 de lei eu vad si pentru ce primim…. pentru 300 uvm este nevoie de 1 medic si 2 asistenti… 10000 : 3= 3.333 din care daca dai la stat inca circa 14 inapoi ramane omul cu 2000 de ron salar in mana… vi se pare mult pentru un progran de 24/24 …. ?

  8. Care dintre comentatorii de pe aici câștigă 1200 lei pe lună?La ora actuala sunt medici veterinari concesionari care atât câștigă pe luna.Sunt județe unde jumătate din circumscripțiile veterinare nu au medici.Ai mers și 6 ani pe la facultăți.Sistemul actual este in faliment,din aceasta cauză se încearcă revigorarea profesiei

    • Asta e valabil la orice tine de stat si valabil si in alte tari unde trag de tine la propriu sa mergi la tara! Aceeasi poveste o putem auzi si la profesori si la ei nu s-a gandit nimeni sa le dea o sparla de 10k sa mearga pe la tara sa predea. Iesiti mii anual licentiati in tara, la munca, nu stiti nimic practic dupa 6 ani-am facut turul cabinetelor si m-am lovit de incompetenta voastra la cele mai intalnite animale caini si pisici- si vreti salarii de directori? Totodata geme cartierul de cabinete veterinare!

  9. Nu mai fiți răi degeaba, nici nu stiti ce nevoie e de medicul veterinar intr-o comunitate, daca nu ar fi medicul veterinar toti am ajunge sa murim pe capete daca ei nu ar trata animalele bolnave, nici nu stiti ce viata grea au si chiar merita acesti bani, pentru ca multi mergeau fara sa le fie decontată motorina si restul…tare mi-ar face placere să vedeti cum e sa fii bolnav din cauza ca medicul veterinar nu mai poate actiona iar modicul uman sa nu poata să vă salveze din cauza focarului pornit de la animale !

  10. Oameni buni. Aceasta suma atribuita medicului veterinar era absolut necesara! Situatia , de cativa ani incoace, era din ce in ce mai rea. Un om de rand poate nu constientizeaza cata responsabilitate are un medic veterinar prin ceea ce face. Medicul veterinar este acela care previne consumul de carne infestata cu Trichineloza, medicul veterinar este acela care salveaza animalul, prevenind astfel pagubele economice ale proprietarului, medicul veterinar este acela care previne transmitere zoonozelor(boli transmisibile de la animal la om) , multe altele. In principiu.. medicul veterinar este acela care are grija de omul de rand. Comentariile rautacioase nu isi au relevanta aici! Sunt niste bani atribuiti unor oameni care ii merita din plin ! Fara acesti bani, multe circumscriptii ramaneau goale, fara medic veterinar, fiind circumscriptii falimentare! Aceasta suma duce la salvarea profesiei de medic veterinar.

    • Bă, fără softul meu, ăla prin care aplică țările din UE pentru subvenții în agricultură, mureați toți de foame, mi se cuvine o indemnizație de 10 mii de lei pe lună, nu?
      Ce s-ar fi făcut Comisia Europeană, ce s-ar fi făcut omenirea fără mine dacă nu-mi rupeam capul cu softul ăla timp de ani de zile?
      (ce să facă… Angajau pe altul)
      Așa și nea Mitică, ăla cu șurubelnița în mână la Porțile de Fier… Merită și ăla o indemnizație fiindcă fără el n-aveați curent, fraierilor.

    • Nu sunt medic veterinar,dar cunosc foarte bine unul..Nu Este Absolut Deloc o Munca Usoara,cred ca isi merita banii acesti medici!

  11. In primul rand nu sunt pentru bugetari. Va rog sa verificați înainte de publicare. Faceți diferența între privați și funcționari. Ca idee sunt teritorii neacoperite unde pesta porcina și-a făcut de cap. Medicii veterinari cu contracte de concesiune au tarife de mizerie și pleacă din tara fără număr. Înainte sa ii înjurați documentați-vă. Ca exemplu pentru inspectarea porcilor în zona de focar, aceștia nu primesc niciun leu în condițiile în care trebuie sa asigure condiții de biosecuritatea. Prin urmare se face treaba pe banii lor. Înainte sa judecați, mai bine informați-vă.

    • Încă un articol scris cu picioarele. Păcat ca cei ce au scris acest articol nu au văzut o vaca decât în poze. Cred ca sunt pe deplin meritați cei 10.000 de Ron în condițiile în care vrem sa consumam produse autentic românești. Zootehnia nu se poate face cu medici veterinari prost plătiți. Gândiți-vă ca în momentul actual 300 de UVM sunt răspândite uneori în comune de 7, 8 sau 9 sate, care trebuiesc acoperite de medicul veterinar, eventual soția acestuia(cum se întâmplă adesea sa fie și ea medic veterinar), și un tehnician(obligatoriu sa îl ai). Dacă 10.000 de Ron vi se par mulți bani pentru plata a 3 oameni care dau și taxe din ei, atunci înseamnă că ne meritam soarta. În al doilea rând, concesionarii nu sunt bugetari, sunt privați, și dacă nu au încasări, nu au din ce plăti salarii. Am avut șansa la început de carieră sa lucrez în circumscripție pe salariul minim pe economie. Aveți idee ce greu e sa trăiești cu 1000 de Ron pe luna, în condițiile în care aveam cheltuieli de 1400 de Ron, după ce am făcut 6 ani de facultate? Sunt sigur ca nu, altfel nu eram aici. Cum vreți sa supraveghem un teritoriu atât de mare pentru boli precum pesta porcina, boala limbii albastre sau scrapie, în condițiile în care nu alimentam pe gratis la benzinarie. Ar trebui sa va ștergeți din cap ideea ca medicul veterinar pleacă cu portbagajul plin. Nu mai trăim pe vremea CAP. Până una alta, pofta mare la telemea din ulei de palmier și la porc crescut în alte țări.

  12. Comentati si habar nu aveti ce comentati! Habar nu aveti!! Sa va fie rusine! Articolul acesta este scris ca sa discrediteze profesia! Medicul veterinar concesionar NU ESTE BUGETAR!! NU TRAIM PE SPINAREA VOASTRA, ne luam copite in gura si coarne in burta, muscaturi de mana, ca sa aveti capra, vaca, calul si porcul sanatos, cainele vaccinat antirabic! Noi cheltuim vaccinuri, seringi, cizme, motorina, sanatatea noastra, iarna in frig, cand ploua, cand tuna, cand ninge, noaptea, la 4 dimineata, ca voi toti astia care comentati sa aveti ce manca! Carnea din raft de la Carrefour e buna? Pai tot de la noi e buna, ca noi am avut grija de animalele alea. Noi cheltuim din buzunarul nostru si statul sa nu ne deconteze? Si asa in unele cazuri a decontat insuficient iar unii colegi au venit cu bani de acasa….Da voi de ce nu munciti benevol, a? Munciti pe bani, sunteti bogati, noi suntem de vina ca va bagam mana in buzunar ?! RUSINE!!!! MEDICUL VETERINAR NU ESTE BUGETAR !!!!

  13. O știre prezentată trunchiat. De ce nu Spune-ți condițiile in care se acorda acești bani medicilor veterinari? De ce nu Spuneti decât ce va convine?

  14. Medicul veterinar concesionar, este singurul specialist al statului rămas în satele României. Datorită scăderii numărului de animale și deci a fermierilor, au rămas comune fără medici veterinari. Prin această lege se vrea „legarea de glie”. Banii sunt și pentru asistenții veterinari. Politic, situația era cunoscută și deci au fost toți de acord. Informațiva despre situația socio-economică de la sate!.

    • O stire care pe cat de trunchiat este prezentata pe atat de mult rau face. Suma de care se vorbeste este penntru intreg cabinetul de la tara ,din care se platesc taxele si impozitele si salariile doctorului si asistentului. Tot din acesti bani se pune si combustibilul in masina cu care se merge pe teren , internetul si certificatul pentru utilizarea bazei de date ,curentul electric si incalzirea spatiului si multe alte cheltuieli.Din lipsa acoperirii acestor cheltuieli foarte multi medici au renuntat si altii nu au mai vrut sa vie fiind mari teritorii fara medici veterinari si de aici statul cheltuind de 10 ori mai mult in incercarea de depistare si stingere a unor epizootii care pun in pericol viata oamenilor ,a tuturor oamenilor nu numai a celor care locuiesc la tara. Este vorba de 2100 cabinete in toata tara.Daca acest fenomen nu reprezenta cu adevarat un risc major aceasta lege sigur nu era votata. Rusine celor care dau stirea cum vor ei si nu fac intai o cercetare amanuntita. E cam data cu bata in balta.Cabinetele de la tara nu au bugetari ,iar statul a inteles foarte greu ca nu poti pune un privat sa faca munca voluntara la nesfarsit de asta aproape jumatate de cabinete sunt goale.

  15. Nu suntem bugetari, suntem medici veterinari privați care avem un contract cu statul pe tarife foarte mici! Nu se mai putea trai așa și nici asigura un serviciu veterinar de calitate! Se vaccinează câinii antirabic cu 3,2 RON in luna Decembrie, Ianuarie, Februarie! Voi ați munci pentru așa ceva 3 luni? Poți vaccina maxim 1500 caini intr-o comuna medie , un medic și un tehnician la temperaturile scăzute de mers din casa in casa! 4500 RON pentru 3 luni 2 oameni…

  16. Cei care comentează și o iau in nume de rău nu sunt medici veterinari. Trebuie sa știe toți care postează anunțuri ca fără medic veterinar concesionar și fără o asistenta 24/24 ar fi un haos total in toată țara și ar consuma numai alimente cu tot felul de antibiotice și nu numai! Așadar celor care cred ca cei 10000 lei este o suma exorbitanta haideți sa facem un schimb de job pentru o săptămâna și sa va mai aud atunci care mai deschide gura ! Așa ca ciocul mic necunoscătorilor !!!!!!?

  17. 0are, medicii umani , cei de familie care au contract cu Casa, sunt considerati bugetari? Nu, iar tarifele se actualizeaza anual.Conditiile noastre de munca si programul nostru il cunoaste cineva?Va spun eu : este unul non stop, 24/ 24 de ore,pe vant, ploaie, zapada, toropeala, suntem la datorie.Avem angajati , respectam statul si vorba distinsului Pasteur „salvam omenirea”.Multi colegi sunt in faliment.Intereseaza pe cineva? Sunt oameni cu familii si cu obligatii.Cand ne raportam la occident sa ne raportam si la valorile sale, unde medicul veterinar este respectat si apreciat de societate pentru sacrificiul sau.Doamne ajuta, sa ne dai pace si intelepciune!Sanatate si viata lunga tuturor medicilor veterinari din Romania , oriunde s-ar afla.

    • Bai tov moga te-ai invatat numa_a moca?Ma lasi cu vrajeala,toti va aparati de muste in dsv-uri si
      pe ce salarii?La munca nu l-ntins mina

    • În primul rînd autorul articolului este total in afara subiectului.Medicii veterinari ce prestează aceste activități nu sunt bugetari.Ei primesc această sumă forfetară,intrucît din activitatea concesionată nu pot să-și asigure nici venitul minim pe economie.Față de medicii umani suma este derizorie.Fac precizarea că acești medici veterinari nu pot fi băgați în aceeași oală cu cei ce dețin cabinete private și care își asigură venituri îndestulătoare. Ceilalți comentatori cu mici excepții sunt în afară de subiect, ca să nu zic ,,habarniști”.Comentarii răutăcioase făcute de indivizi ce se vor a fi luați în seamă.Ca o concluzie o Lege binevenită. Cîrcotașii nu trebuie luați in seamă.Este plină țara de ei.

  18. Sa va fie rușine. Au plecat 80% din medicii de la tara ca erau plătiți pe contract cu tarife din 2013 în condițiile în caresalariu minim cu taxele aferenta a crescut de la 600 la 2300 lei plus salariile angajaților di ce ați fi vrut sa trăiască. Aceasta suma abia acoperă cheltuielile. E ușor sa arunci cu noroi în unii din ultimii intelectuali rămași în mediul rural. R usine sa va fie

    • savu-le sa-ti fie tie rusine ca nu pleci,da’ de ce te chinui dragule atit?te pomeni ca mori de grija vacii lu’ tanti floarea?ba puturosilor numa’ caste de privilegiati in tara asta?melitiieni,procurori,
      Medici,veterinari CINE URMEAZA?Pensii speciale,primari,etc DA cine le plateste?De unde?

    • Invidiosule! De ce nu te-ai făcut medic uman,medic veterinar, primar, milițian, procuror și asistent- ăștia la care le calculezi tu veniturile…
      Toate meseriile care implica responsabilitate sunt plătite, toți pe care i-ai enumerat tu mai sus au studii. Știi cât câștiga “asistații de lux” in afara? 10000 lei este o suma corecta pentru care se muncește, n-are rost sa-ti detaliez ca oricum n-ai înțeles nimic

  19. lEGEA VA FI AMENDATA DE UNIUNEA EUROPEANA ,pe motiv de dumping,ajutor de stat la privat,nu mi se pare loial fata de cel care lucreaza in cabinet realmente privat,struto-camila asta care-si zice lege e catastrofala ,societatea nu se mai face bine ,la noi intr-un DSV taie frunza la caini 150 de Medici veterinari,iar intr-o tara europeana sunt 7 Medici veterinari,abatoarele vor sa taie isi angajeaza Medici;ANSVSA plin de amante,pile,neamuri pe salarii astronomice ,dar desigur
    ne facem ca nu vedem cit de incarcate sunt structurile ce tin de buget.Intr_o economie normala piata regleaza numarul de medici nu sa-i tii artificial ca sa ce?In spitale s-au angajat asistoante si personaal mediu de noaptea mintii,cred ca tot furindu-ne caciula mai putem traii?

    • Max, deșteptule, ia nu mai vorbi tu prostii. Ăsta nu e ajutor de la stat e un drept pentru care noi concesionarii muncim gratis sau aproape gratis de mai bine de 10 ani! Pentru că tarifele la activitățile desfășurate prin contract cu statul nu au mai fost actualizate din 2008, timp în care toate veniturile de la stat și privat s-au majorat semnificativ. Și nu confunda cabinetul privat cu concesiunea. Că și tu, medic veterinar la un cabinet de fițe pentru căței și papagali și eu concesionar de CSVA, atunci când facem un tratament sau o manoperă chirurgicală la cererea clientului îl taxăm cu tariful afișat . OK? dar tu nu ai contract cu statul pentru recoltare probe sânge cal cu 9 lei sau TCS la bovine cu 15 lei – sume derizorii la ce înseamnă operațiunile respective. Cei 10.000 lei lunar, din care dacă plătesc un asistent rămân cu vreo 4.500 ai mei reprezintă plata pentru a asigura indemnitatea teritoriului alocat, adică siguranța alimentară a consumatorilor din țara asta. Renunță și tu la cabinetul de pisicuțe și ia-ți un CSV și după un an să te văd dacă mai comentezi că e dumping!

  20. Dragilor vorbiți total aiurea și in necunoștință de cauza !!!!as vrea eu sa văd câți din cei care vorbiți aiurea și cei care au scris acest articol ar putea rezista in locul meu cu doua circumscripții și sa nu poți nici măcar sa îți plătești dările la stat sa nu mai vorbim de un trai decent sau sa mai ai de crescut și un copil !!!! Nu mai vorbim de ați permite sa plătești un tehnician sa te ajute și in concluzie nu ai tehnician muncești ca negrii pe plantație de dimineața pana noaptea la 12-1 și atunci dacă nu suna telefonul ca este vreo vaca care nu poate sa fete sau te mai miri ce….. si da domnilor cu 2circumscripti este luna când nu ajung cu deconturile la 3000 de lei din care vine statul și își ia taxele și cu diferența trăiește dacă poți!!!! Deci stați liniștiti ca bani aceștia dacă ii vom primi nu vor rămâne toți in buzunarul medicului veterinar concesionar ca se impozitează iar cu diferența nu o sa facem averi și palate !!!!eu unul o sa îmi caut 2 tehnicieni ca sa pot sa am și eu o viața cât de cât decenta sa am un program decent și sa am și eu măcar 4 -5 ore pe zii timp pentru familie !!!!!ca toți care vorbiți aiurea pun pariu ca aveți un program de 8 maxim 12 ore pe zii după care pana a doua zii faceți ce vreți noi nu!!!!pentru ca suntem la dispoziția voastră care veniți de la munca și găsiți pisica sau cățelul sau purcelul supărat și va puneți in pat și îl sunați pe fraierul de veterinar sa vina acum ca este urgent !!!!!!

  21. Cine comenteaza nu s a trezit luni la rindul la ora5 pentru a se duce la 5 6km pentru a vaccina animale mari tinute de niste femei batrine si slabe animale care in orice moment te potlovi producindu ti leziuni pe viata la fel si sanatatea va fi in discutie nu va aflati in treaba vorbind fara rost

  22. As vrea să îl văd pe unul din comentatori că se trezește la ora două noaptea, la minus 20 de grade Celsius, și operează o vaca in grajd la o bătrână cu pensie de C.A.P.( 500?),,la 80 de km de unde sta, cu medicația și combustibilul lui, și plată de 400 roni in rate( la pensie).

  23. „Medicul uman salveaza omul, medicul veterinar salveaza omenirea!” Louis Pasteur -Inainte de a arunca cu noroi,ar trebui documentat articolul…..Ati fi inteles ca pentru a face cunoscute multitudinea de probleme,medicii veterinari concesionari au facut 2 mitinguri,au lansat 2 petitii on-line,au dat in judecata ANSVSA,au iesit in mass-media si au tras semnale de alarma.Medicii veterinari au contracte de concesiune cu tarife de mizerie,neactualizate din ianuarie 2014 si nu mai pot suporta toate cheltuielile cabinetelor din mediul rural…de aceea renunta si raman sate intregi fara supraveghere sanitar-veterinara!!Medicul veterinar are grija de sanatatea animalelor, asa putine cate au ramas, pe ploaie,pe vant,pe zapada din respect pentru profesia aleasa salvand animalele si prevenind astfel pagubele economice ale proprietarului. Medicul veterinar este acela care previne transmiterea bolilor de la animale la om,prin supravegherea clinica si serologica,dupa ani si ani de studiu si practica. Sa recunoastem ca fara aceasta suma,existenta medicului veterinar de libera practica de la sat,concesionar al activitatilor sanitar-veterinare solicitate de stat ar fi devenit istorie.

  24. Multi vorbesc fara sa aiba macar o vaga idee despre viata de medic concesionar. Sa lucrezi pe bani de nimic 24/24 si sa fii primul la fata locului in cazul unei boli , sa iti risti sanatatea ptr. ca alti sa doarma si sa manance linistiti . De ce nu spune-ți condițiile in care se acorda acești bani medicilor veterinari si riscurile la care se supun in fiecare zi?
    Acest articol este o bataie de joc la adresa profesiei si la tot ce reprezinta ea.
    Rusine celor care au conceput acest articol si celor care au publicat asa ceva.

  25. Dar cand se plange lumea ca hrana este cu antibiotice/pesticide/insecticide, atunci isi aduce aminte lumea de medicul veterinar, dar in rest, sa moara de foame si sa fie aproape “scursura” societatii din punct de vedere financiar!

  26. Eu nu mai mananc carne rosie. Si nici lactate. Incercati si voi. Nu e un moft, o boala m-a obligat la asta si … imi este foarte bine. Sa nu ma certe prea tare cei care nu sunt de acord.

  27. 2018 -incasari de 8.800 lei tot anul de la stat. Din acești bani am platit asigurări și impozite. 2019 -incasari de 12.000 lei ! Dar acum , că fac parte dintr-o casta, nici nu mai bag in seama balegarul prin care mă târâi zilnic, rulmentul ce bate la roata stânga față, noooooo…stau sa citesc ce de bani voi lua, după ce ani de zile nimeni, dar nimeni nu a popularizat situația concesionarilor. ANSV ne-a tratat ca pe niște rahati in drum, guguștiucul președinte se plimba prin Singapore, in timp ce angajaților mai sus numitei instituții li s-au triplat salariile, luau spor de periculozitate și mătreață! Basca faptul că 40% din dispensarele țării sunt goale! Cum vă sună? Cu ce ții veterinarii la taranoaia? Numărul animalelor a scăzut continuu, al celor din ANSV și DSV a crescut la fel, in timp ce la tara nu mai găsești un medic !

  28. Aceasta lege este vitala din urmatoarele considerente:asigura un control mai bun al bolilor la animale de catre medicii veterinari de libera practica, asigura proprietarilor de animale garantia unui program de lucru cu publicul de 8 ore/zi, asigura o constientizare si consiliere a proprietarilor de animale privind cerintele de biosecuriate a exploatatiilor, a normelor de bunastare pentru animale, asigura o stabilitate financiara a medicilor veterinari din mediul rural si o crestere a atractivitatii pentru medicii veterinari tineri, contribuie la reducerea exodului de medici veterinari catre alte tari, evita conflictul de interese al medicilor veterinari in cazul certificarii starii de sanatate a animalelor, asigura o supraveghere epidemiologica a intregului teritoriu al tarii etc.

    • mai ionele draga,aceasta lege e vitala pt. voi,pot sa inteleg ,da’ n-ai argumente pt ajutor mascat de la stat,iar statul mai ionele sunt eu,tu,badalau,oprisan,asa ca daca nu-l opresti pe politician
      sa nu mai arunce cu masuri populiste pe piata si incerci sa-ti justifici munca altfel decit prin concurenta corecta nu faci performanta

    • @Cucuveaua

      Tu ce salariu ai vrea că pt un servici de 24/24 în condiții mizere frig, ploaie, bălegar, ….etc?

      Cum îți imaginezi tu viața unui medic concesionar?

      Nu îți revarsă furia politica pe o profesie că isi primește răsplată….10.000 lei sustin 2 angajați, cheltuieli, chiri, taxe și impozite….etc nu te gândii că e mult. Gândește-te că dacă toți s-ar duce pe salarii (4000 sunt impozite)…

  29. Un articol tendentios, lipsit de profesionalism, scris cu o profunda lipsa de obiectivitate. Profesia de medic Veterinar a devenit o bataia de joc in aceasta Tara „Europeana” plina de oameni „inteligenti” care doresc „binele” acestei societati.

  30. Celor care au publicat acest articol despre „acești veterinari” va rog faceți putina cercetare înainte să dezinformați cititorii dvs . Multe din informațiile prezentate sunt total eronate. Și dezgustul dvs fata de aceasta profesie profesie de veterinar este total neîntemeiată…. Pe scurt profesia este una grea (frig; ploaie; mizerie…bălegar mai pe românește) , 6 ani facultate. Contractele de care dvs sunt ctr de prestări servicii, preturile nefiind modificate din anul 2007….euro era 3,6 Ron . Numărul de animale a scăzut drastic de atunci așadar și încasările medicilor direct proporțional. Sunt foarte multe localități care nu mai au medic veterinar….de ce? Pentru că nu este rentabil. ce face biata mamaie careia îi moare vaca și nu are pe cine chema?Din proprie experiență va spun în momentul de față o comună cu un efectiv considerat mediu deabia îți permite saa îți plătești minimul pe economie și să îți achiți cheltuielile(motorina, consumabile, deplasări dsv, software necesare, contabil, chirii etc) nu mai vorbesc de tehnician veterinar angajat, taxe colegiu, cursuri de pregătire, etc..

    Încă o data va rog interesați.va înainte de a publica un articol…. Că stârniți intrigi total gratuite și nefondate. Cu respect.

  31. Un articol total nedocumentate și trunchiat. Și mulți habarniști care își sau cu părerea în necunoștință de cauza….

  32. Domnilor, suntem în urma Europei cu mulți ani, poate chiar zeci, dpdv zootehnic. Toți suntem de acord cu potențialul agrozootehnic al României, potențial pe care fermierul mic nu-l poate exploata din varii motive, dar majoritatea derivate din lipsa de susținere a statului, prin subvenții, accesul la serviciul medical veterinar responsabil și incurajarea tinerilor să acceadă pe acest drum (cum în sectorul construcțiilor sunt reglementate anumite limite salariale, un sistem asemănător se poate implementa și în agrozootehnie).
    Mulți fermieri (majoritatea celor mici) au acces la medicamente veterinare (uneori chiar produse hormonale, antibiotice etc) „la liber”, administrand singuri medicația, după ureche. Să mai menționez de reziduri medicamentoase în lapte, carne și alte produse când medicul nu vede animalul, sau de bacteriile rezistente la antibiotice? (suntem printre fruntașii Europei la fenomenele de antibiorezistenta) Oare de ce? Exemplele pot continua… Și nu, concesionarii NU sunt bugetari.
    Cunosc un context, din 10 absolvenți de Medicină veterinară, 7 sunt în Anglia.

  33. Este usor de criticat. Dar dacă v-ați pune pielea unui medic veterinar concesionar va asigur ca o sa ne dați dreptate. Sunt medici veterinar care trăiesc cu mai puțin de 1000 ron pe luna. În urma cu 10-15 ani medici veterinarii intr-adevar o duceau bine dat acum efectivele de animale sunt in scădere drastice. Medicul veterinar este 24/24 ore la dispoziția omului si animalului, sistemul veterinar nu beneficiază de un program de urgențe cu este in sistemul uman.
    MEDICUL UMAN SALVEAZĂ OMUL
    MEDICUL VETERINAR SALVEAZĂ OMENIREA

  34. Cum poti numi casta niste amarati care traiesc la limita subzistentei ? Rad magistratii cand citesc acest articol.

  35. Stimate domnule redactor , ești total dezinformat , ai prins și tu câteva idei și le-ai pus pe “hârtie” Fără sa te documentezi de situația actuala . Să-ți fie Rușine ca duci in eroare poporul ,care de pe mâna medicului veterinar trăiește , fără sa își dea seama , cum nu-ți dai seama nici tu om “intelectual “ . Eu te-aș concedia dacă ai fii salariatul meu !

  36. In ziua de astazi este simplu sa arunci cateva cuvinte pe hartie , din informatii trunchiate , interese marunte etc.In alte tari medicul veterinar are parte de apreciere , lucreaza in cu totul alte conditii , altfel remunerat.Faptul ca se incearca o stabilizare a situatiei medicilor veterinari din aceasta tara este de salutat , nu este o pomana si nici un gest electoral (fara de care , vad ca nu mai putem exista in aceasta tara).Da , este adevarat ca nu este o solutie pe termen lung , daca nu va fi dublata de o stabilizare a efectivelor de animale.Deci inainte de a da cu noroi in acesti oameni va rog sa va ganditi la munca lor , cu greutatile inerente .Sunt foarte multi colegi apreciati pentru ceea ce fac , deci fiti mai informati cand scrieti astfel de randuri !

  37. Hai sa vedem pentru ce anume sunt alocati cei 10000 Ron, aparent toata lumea crede ca sunt pentru salarii :
    Beneficiarii contractelor încheiate în vederea realizării
    activităţilor prevăzute la alin. (2), care se încadrează în prevederile
    alin. (6) şi care asigură un program zilnic de opt ore cu excepţia zilelor de
    sâmbătă şi duminică şi a sărbătorilor legale, primesc lunar pentru fiecare
    contract, suma de 10.000 lei din bugetul Autorităţii, pentru transportul
    probelor, ridicarea produselor şi tipizatelor necesare, instruirea şi
    formarea profesională aferentă activităţilor contractate, consilierea
    proprietarilor de animale în vederea comunicării informaţiilor privind
    lanţul alimentar, bunăstarea şi condiţiile de biosecuritate, efectuarea
    catagrafiei animalelor în situaţii de urgenţă, precum şi pentru inspecţia şi
    certificarea animalelor destinate sacrificării.

  38. Rusine celor care au scris articolul!La fel si celor care comenteaza in necunostinta de cauza.Medicii veterinari concesionari nu sunt bugetari.Au cabinete care trebuie dotate la un anumit standard Trebuie sa plateasca angajati, contabili, personal auxiliar si multe altele.Banii aceia sunt IMPOZABILI!La o campanie de tuberculinare primesc 3-4000 de lei, IPOZABILI,in conditiile in care merg pe cheltuiala lor, o seringa de tuberculinare e 1000 de lei, mai platesc si angajatii, verificare metrologica la ustensilele folosite.Asta e doar un exemplu!Faceti voi un calcul!

  39. Cucuveaua neagra imi doresc sa fi pacientul meu pt o zi…..atunci o sa-ti schimbi total parerea despre medicii veterinari concesionari….si despre caste

  40. Medicii veterinari concesionari la ora actuala au ajuns sa aiba venituri mai mici decat a femeilor de servici din primarii.Medicii veterinari au ajuns sa duca bani de acasa ca sa poata profesa si sa nu isi plateasca contributiile la pensii si sanatate ca nu au cu ce.Sa taie pensiile speciale și salariile nesimtite ale bugetarilor si sa dea bani la medicii veterinari.

    • Loredan-o intra-n politica,ai calitati ,fara o resetare a clasei politice cu evidentierea rolului fiecarei meserii nu ne facem bine.Ai doua sanse ori intri in politica ori pleci din tara lu’ badalau.

    • Raluc-o, Loredan-o, ti-i, ramii????
      Cucuveau neagră, daca tot esti atotștiutor al medicinei veterinare românești ce-ar fi sa si deschizi o carte de gramatica, ca sa scrii si corect totuși…
      Si ce ar fi sa vii sa practici medicina veterinară in tara, în cadrul unei circumscripții sanitar veterinare…si in acest mod sa vezi cum e sa trăiești de pe o zi pe alta!!

  41. Raluc-o cind ai timp putem discuta despre ,,protocoale”,,timpi de asteptare” noutati in ttm dirofilariozei si sigur cum se practica medicina veterinara in tarile vestice,ca-i sa ramii tot cum erai,
    crezi ca nu cunosc potentialul medicinei veterinare romanesti?va amagiti cuajutoare care va mai prelungesc agonia,sa stiti ca nu te obliga nimeni sa tii asistenti,
    .

  42. dupa invazia de comentarii aprobatoare observ ca sunt destui medici si viitori medici veterinari care n-au treaba si scriu pe net de frica sa nu le taie banii de-abia aprobati. poate ar fi fost mai bine in timpul asta sa fi facut ceva treaba pe la tara pe meserie nu sa visati la pomana celor 10mii de lei!

  43. Cred ca cei care citesc nu înțeleg exact care e treaba cu veterinarii. Sunt în mare 3 categorii:
    1. Privații care pe banii lor și-au deschis un cabinet și activează în general în marile orașe sau în zone dezvoltate evonomic. Nu toți au propria afacere, cei mai mulți sunt angajați în aceste cabinete. Tratează/operează animale mici catei și pisici. Castiga în funcție de cum le merge afacerea, cei mai multi mai prost altii mai bine. Se câștigă de la 2000-4000 pe luna
    2.Medicii bugetari care lucrează în zona administrativa și de control a statului: Ansvsa, dsv județene, ministerul agriculturii. Salariile sunt o parte de la buget și aud ca de vreun an s-au primit și ceva fonduri din surse europene. Castiga între 3000 și 6000 lei și nu au voie sa presteze alte munci.
    3.medicii veterinari concesionari un fel de mix între de stat și privat deși nu au salariu de la stat: aceștia activează într-o f mare proporție în mediul rural unde au preluat câte o concesiune sau doua. Practic prestează pentru Statul Roman contra cost acțiunile obligatorii pentru prevenirea îmbolnăvirilor la animale (vaccinări, depistare îmbolnăviri, identificării, documentele ce țin de relația cu statul) mai fac și tratamente în gospodăriile populației – porci, cai, vaci, caini, pisici, etc. Au investit banii personali exact ca și medicii privați pentru amenajarea și dotarea cabinetului rural. Banii pe care ii castiga provin din 2 surse: banii de la stat pt acțiunile de prevenție (și aici depinde de nr de animale de pe raza circumscripție) și banii pe care ii castiga ca privați de la proprietarii de animale (uneori primesc produse alimentare) . Ideea este ca ff multe circumscripții nu prea mai au multe animale deci și sumele pe care le castiga medicul veterinar sunt mici. El, trebuie sa plateasca și minim un tehnician veterinar sau asistent pt a-l ajuta. Nu se poate fără, animalele nu asculta de vorba bună, trebuie imobilizate pt efectuarea tratamentului. Medicul cumpara toate medicamentele din banii lui și nu sunt ieftine. Banii de la stat știți cum vin, poți aștepta luni de zile. Mulți renunță pentru ca nu își pot acoperi cheltuielile și este în interesul statului roman sa aiba un om în zona care sa efectueze si sa supravegheze acțiunile de preventie. Un medic veterinar concesionar câștigă poate 2000 pe luna din aceste activitati, bine sunt și excepții în situația în care exista multe animale pe zona lui. Condițiile sunt grele, trăiește în zone izolate în mediu rural și dacă nu e stimulat pleacă.

  44. Toti care intra la guvernare si in parlament se considera mai destepti decat alti destepti si impart banii contribuabililor dupa bunul plac. Nu sunt mai destepti, sunt doar infractori imbracati in straiele unuia dintre partide. Nu mai au intreprinderi de furat, acum toti s-au pus pe impartirea banului public, pe lefuri, joburi la stat, pensii speciale. Politica parlamentarilor este aceea de a fura si de a-si da avantaje financiare lor, progeniturilor, gastii. „Votati-ne, ca va vrem binele, zic toti!” (binele lor, doar atat).
    Din cate stiu, avantajele astea cu bani pentru „profesii speciale” sunt date doar de partidele de dreapta, nu?
    Este hilar sa zici ca unele profesii sunt mai dificile si trebuie recompensate in regim special, fata de altele!

  45. Tu care ai scris articolul te-ai documentat despre castigurile unui medic veterinar in raport cu munca ?
    Tu știi că fiecare medic trebuie să își plătească inclusiv programul pe care lucrează ? Tu ți-ai piratat windows-ul dar ca medic trebuie sa plătești din buzunarul tau un program de gestionare la nivel national ce ar fi trebuit să fie finanțat de guvern. Poți să nu-l plătești și când vine omul la tine sa ii spui că nu îți merge ?
    Știi că tehnicianul cere salariu și statul cere încă jumătate din cât îi plătești lui ? Ba mai mult trebuie sa îți plătești și cartea ta de muncă și dacă ai minimul pe economie, tot dai 900 de lei pe care nu ii câștigi într-o lună din acțiuni, știi asta ? Dar mai știi că dacă lucrezi la tara multe nopți te prind pe „teren” că a fătat vaca ? De multe ori ceri omului măcar banii de combustibil sa ajungi pentru că i se pare mult daca ceri 30 de lei că ai venit noaptea la el și i-ai salvat animalul … Nu sunt medic veterinar dar am trăit pe lângă unul și am mers pe teren de multe ori doar sa văd și eu ce se întâmplă, de multe ori din bun simț mi-a dat 20, 30 de lei că l-am ajutat chiar daca eu știam că n-a câștigat cine știe ce, își bagă combustibilul, consumabilele și îi rămân și lui 50 de lei, tu ai lucra cu 50 de lei pe zi ? Răspunde la întrebările astea și după îmi zici daca e pe ne drept sau nu. Aaa, hai să-ți mai zic una, multi medici nu-și permis să angajeze tehnicianul sau asistentul ăla 🙂