G4Media.ro

Înalt diplomat chinez: Uniunea Europeană dă dovadă de o „scindare cognitivă” în…

Sursa foto: Facebook / 中华人民共和国外交部发言人办公室 (MFA China)

Înalt diplomat chinez: Uniunea Europeană dă dovadă de o „scindare cognitivă” în politica ei față de China, încercând să fie atât partener, cât şi adversar

Europa dă dovadă de o „scindare cognitivă” în politica ei faţă de China încercând să fie atât partener, cât şi văzând-o ca un adversar, a declarat joi Wang Yi, consilier de stat şi ministru de externe, într-un interviu acordat presei de stat, citat de Reuters și preluat de Agerpres.

Relaţiile dintre China şi Uniunea Europeană s-au înrăutăţit în acest an după ce un acord de investiţii a fost îngheţat pe fondul unor sancţiuni reciproce şi Lituania, membră a UE, şi-a retras diplomaţii de la Beijing în timpul unei dispute privind statutul Taiwanului.

Parlamentul European a oprit în acest an ratificarea unui pact de investiţii cu China până când aceasta va ridica sancţiunile împotriva unor politicieni europeni.

Sancţiunile Chinei au venit ca răspuns la cele occidentale împotriva unor oficiali chinezi acuzaţi de detenţii în masă ale membrilor comunităţii musulmane uigure din vestul Chinei.

Instalarea de bariere în calea acordului de investiţii ar „dăuna în cele din urmă intereselor pe termen lung ale popoarelor Europei”, a notat Wang.

„Se pare că există un fel de «scindare cognitivă» în politica Europei faţă de China. Este greu de imaginat că pe de o parte, ea a stabilit un parteneriat strategic cuprinzător cu China şi, pe de altă parte, a poziţionat China ca un adversar instituţional”, a mai remarcat el.

UE a adoptat o poziţie mai blândă faţă de China, unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai săi, decât Statele Unite, dar şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la situaţia drepturilor omului şi acţiunile ei în Mările Chinei de Sud şi de Est, precum şi în Strâmtoarea Taiwan.

În această lună, oficiali ai UE şi americani au spus că abordările lor faţă de China sunt din ce în ce mai „convergente”.

Sursa foto: Facebook / 中华人民共和国外交部发言人办公室 (MFA China)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

32 comentarii

  1. sa ne lingi in fund (cred ca asta e transcrierea fonetica)!

  2. Parteneriatele cu chinezoii aduc doar pagube europenilor invizibile consumatoeului de rand… dar totul e politica si spaga…. 😎

    • De acord cu chinezoiul mai ales dupa episodul Letonia, UE ar trebui să aibă cxxie și să taxeze cu 100% produsele made in China și să-si asume rolul de adversar.
      Rolul ăsta vine cu mari probleme, dar populația UE trebuie să revină cu picioarele pe pământ!

    • Matale stii ce inseamna pt _ue piata chineza?
      Noi romanii nu producem mai nimic asa ca nu avem ce vinde da motoarele _ue tre sa exporte…

    • @progres
      Da UE exporta tehnologie si importa produse finite pe baza tehnologiei exportate…

    • Progres, pentru Lumea civilizata piata chineza nu inseamna nimic, nici nu au cum sa produca atata. Se bucura ca produc pentru ei. Dar pentru China UE si
      occidentul in general inseamna enorm. China este aproape 100% dependenta de importuri. De minereuri , resurse energetice si hrana. Ce sa-i faci? Nu produc atata cat consuma. Ca-s multi.

    • Totusi steagul Marii Britanii = MADE IN CHINA !
      CA SI CHILOTII TAI ! PORTI ?

    • Dacă aș crede că poți argumenta, aș cere lămuriri cum ai constatat că sunt păguboase ptr europeni relațiile economice cu chinezii, dar bănuiesc că numai stereotipurile propagandei UE ți-au manipulat gândirea, așa că nu mai te întreb.. Doar un sfat: gândește singur, nu mai înghiți nemestecate toate aiurelile!

  3. Pai da, cum sa ai relații comerciale cu noi și sa ne critici ca avem lagăre de concentrare, pardon reeducare? Dacă facem comerț nu mai ai voie sa zici ceva negativ despre noi, clar! Sunteți niște scindati cognitiv!

  4. Dai in mine?
    Dai in tine,
    Dai in fabrici si uzine!

  5. Degeaba latrati, EU este dependenta economic de China si Rusia. Ciocul mic si joc de glezne

    • Cunoaștem tovarăși !
      „Pus astfel în lumină, ancorat in sinergia faptelor, recursul la universalitate nu eludează meandrele concretului.” 😂😂😂

    • Cred ca dvs degeaba latrati folosindu-mi numele, nu vedeti ca nu va iese. Pana una alta, voi la la propaganda anti EU ati facut ciocu mic, ca v-ati dat de gol. Iar toti doctorii vostri au facut joc de glezne.

    • (Nu fiți răutăcioși, ci mai bine pragmatici – căci aceste mici răutăți nu vă ajută cu nimic).

      Se prefigurau două mari falii tectonice pe harta geopolitică globală:
      NATO pe de o parte – care este cunoscută ca forța militară etc – și Rusia, de altă parte.
      China fiind, decenii la rând, IGNORATĂ.

      Ei bine, China dintotdeauna a fost /este/ „ceva” de care Occidentul ar fi trebuit să se ocupe cu mult mai multă „atenție” .. chiar și decât de Rusia..
      De ce – pentru motivul că dacă Rusia este ne-integrabilă, China în schimb, are puncte forte „foarte vulnerabile” atât în politicile sale cât și în mentalitatea sa.
      Or Occidentul trebuie să studieze /trebuia – DE IERI/ (acum se prea poate să fim în ceasul al treisprezecelea și să fie prea târziu) Occidentul trebuia să studieze „care sunt” aceste vulnerabilități ale Chinei.

      Și NU e vorba aici, de vulnerabilități militare, bineînțeles că nu. Ci pentru ca să câștige China de partea sa, a NATO.

      Însă nah.. unele lucruri în Istorie rămân cumva ignorate, până când se plătesc scump.. Iar marile puteri nu sunt scutite în a ignora aceste breșe/greșeli făcute în Istorie de alții – pentru a le evita.

      Nu în ultimul rând și nu de puține ori, ambițiile personale, au costat .. Imperii.

  6. asa si trebuie Frate frate dar brinza e pe bani

  7. Pentru chinezi e ceva normal. Yang si yin.
    Pentru europeni e pur si simplu prostie. La fel si în relația cu rusia

  8. Comuniștii nu respectă niciun acord, doar spionaj, în toate domeniile și propagandă ordinară.

    • +1

      Da, dar UE ar trebui fie adversar clar, să reducă dependența de producția ieftină pe bază de sclavi din China.

  9. asta doar pina isi muta capacitatile industriale in alte parti ale lumii

  10. Dacă nici chinezii nu-i inteleg pe europeni, noi ce sa mai spunem?

  11. Cam așa e, avem un război economic între SUA și China, iar până acum UE a încercat să stea cu fundul în două luntri, nici să ia până la capăt partea unora, nici a celorlalți.

  12. Apropo de China, Marea Putirinta Mondiala. Investitiile occidentale+ furtul de tehnologie i-au ajutat. Schimbul comercial cel mai mare il au cu SUA . Si daca tot vorbim vorbe sa ne referim un pic si la razboi, ca este de actualitate. Sa fim realisti, nimeni nu ameninta pe nimeni cu razboiul si arma nucleara decat Rusia si China. Vreau eu sa vad daca are curajul Putin sa inarmeze
    10 milioane de rusi si Xin Ping Pong(scuze da nu ii stiu numele, nici nu ma intereseaza) pe vre-o 50 de milioane de chinezi frustrati. Asta ar fi sfarsitul lor. Astia multi si prosti(vine vorba) abia asteapta sa-i impuste pe dictatori.
    Pe de alta parte China a tras numai tepe si a folosit populatiile straine pe post de sclavi. Vezi industria miniera din Africa. Nici Europa nu a scapat. Da cu google sa vezi unde a ajuns Muntenegru din cauza unei investiti chinezesti intr-o autostrada. Aproape a ajuuns in faliment! Eu nu cred ca v-ati dori un patron chinez. Mafia este floare la ureche. Daca nu ii place de tine te toaca cu carnataru si te da la caini.
    Hai sa nu mai vorbim vorbe cu cat de mareti sunt chinezii. Au fost candva, da au venit comunistii si au distrus tot. Realizarile „marete”se datoresc investitiilor occidentale.
    Ma chis pe propaganda lor!
    Si pe a trolilor rusi si chinezi cu zirconu lor, viteze superluminice si alte kakaturi. Propaganda pentru prosti! Vorba aia: „Cainele care latra nu musca”, latra de frica si de frustrare!

    • Le amesteci rău de tot. China a devenit cea mai mare piata de consum după SUA. Și după cum știi, cumpăratorul decide conditiile. Ce spui tu cu producția în China era acum 30 de ani. Ca exemplu, Mercedes exporta mai mult în China decât în SUA. Deci ce firma își permite să piardă piata asta ? Asta ca să înțelegi ce presiune se pune pe oficialii europeni dpdv economic.

  13. Si partener si adversar – asta e ceva normal in orice relatie, ce va mirati urmasii lui Mao Zedong? Nu asa faci si cu femeile, bai chinezoiule? Si Yin si Yang. Voi sunteti perfecti, nu aveti si republicani si democrati, PSD si PNL, cu propaganda voastra violati tenismenele si vi se pare normal.

  14. Și dacă se hotărăsc chinezii sa facă o excursie pan la Washington? Trecând prin Europa, cu tancurile? 😀😀😀😀

  15. Daca citesti comentariile observi ca avem o țară plina de analiști experți in politica globală in realitate idioți fără brevet cu minți odihnite care dau verdicte de politică economică sau militară stabilesc doctrine ca și cand alții ar depinde de noi..și nu invers..!

  16. Am , văzut aici , atâtea opinii de o relevanta ,, academică ,, , dar nu este vorba că le punem noi embargou , dar dacă ne pun ei embargou , 90 la sută din europeni , mor de foame , și în plus până și tehnică de pe care va expuneți ,, opiniile atât de savante ,, este de producție ……..chineză.

  17. Noi europenii suntem de vina pentru ce se întâmplă în relația cu China, pentru ca permitem o politică neloiala a produselor chinezești în raport cu cele autohtone
    Produsele din China nu respecta standardele din Europa dar nu plătesc nici aceleași taxe asa cu cele europene
    Ex o cămașă made în Italy costa 30 de euro în timp ce o cămașă made in China costa 2 euro
    Cu 30 de euro câte.vsmasi poți cumpăra ? Dacă și chinezii ar plăti același taxe nu. Le ar mai conveni sa aducă produse lor de calitate net Infetioara în Europa
    China poluează și produce. Europa ii oferă politica protectionista și tot sunt nemulțumiți
    E vina noastră ca le am permis sa facă ce vor
    Vb cea bate șaua sa priceapă iapa!

  18. Din păcate politica economica europeana din ultimii 30 de ani a protejat economie și comerțul chinezesc fav întrarea pe piața europeană a prof de calitate net inferioara fabricate fără respect regulile de poluare, (rata de poluare produsa în China e egala cu rata poluării tuturor tarilor lumii și fără respectarea drept omului și muncitorului
    Din acest motiv chinezii au avut posibilitatea de a produce bunuri la preț scăzut în comparație cu bunurile produse în Europa care respecta standardele internațiome
    În considerare ca rep Chineză nu a vrut sa se adapteze la reg internaționale. Nu e semmatara protocolului de kioto. Ma întreb dacă nu e cazul sa adoptam o politică de protecție taxand prod chinezești

  19. UE este este puțin travestitâ penetrează pe cei slabi și se lasă sedusă de puternici !