G4Media.ro

În plină criză, magistrații și-au mărit salariile retroactiv cu 25 la sută…

sursa foto: Pexels.com

În plină criză, magistrații și-au mărit salariile retroactiv cu 25 la sută și solicită sumele restante pe ultimii 5 ani / Au pus poprire pe mașinile de serviciu / Cer recalcularea pensiilor speciale / Parchetul general nu știe care e impactul bugetar, Înalta Curte încă mai calculează

UPDATE 2 mai 2023, ora 15:45: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a explicat într-un răspuns la solicitarea G4media.ro că decizia de majorare salarială vine ca urmare a hotărârilor judecătoreşti pronunţate în acest sens şi pentru uniformizarea regulilor de salarizare. Înalta Curte menţionează că nu poate preciza în acest moment impactul bugetar al deciziei de majorare salarială întrucât nu au fost finalizate calculele. Vezi răspunsul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie aici

ARTICOLUL INIŢIAL: Parchetul general a răspuns unei solicitări a G4Media.ro și a comunicat că, în acest moment, nu a fost finalizată procedura de calcul a impactului bugetar pe care decizia de majorare cu 25 la sută a salariilor personalului din procuratură, retroactiv cu data de 7 decembrie 2018, îl are asupra bugetului parchetelor, potrivit unui răspuns al Ministerului Public (Parchetului general) la solicitarea G4media.ro.

G4media.ro a întrebat și Înalta Curte de Casație și Justiție care este impactul bugetar al deciziei de majorare cu 25 % a salariilor din instanțe, însă – până în acest moment – ÎCCJ nu a răspuns solicitării formulate în baza legii 544/2001.

Potrivit noilor legi ale justiției din toamna anului trecut, ÎCCJ și Parchetul ÎCCJ sunt ordonatori principali de credite și gestionează bugetele instanțelor, respectiv parchetelor.

Deciziile de creștere a veniturilor vin pe fondul încercărilor guvernului de a adopta măsuri de austeritate prin care să acopere un deficit suplimentar la buget estimat la 20 de miliarde de lei în acest an.

Vezi răspunsul Parchetului General pentru G4media.ro aici.

Cum s-a ajuns la majorarea salariilor din justiție cu 25 % pe ultimii 5 ani

Parchetul General a explicat în răspunsul pentru G4media.ro că există mai multe hotărâri judecătorești definitive emise de Tribunalul Dâmbovița și Curtea de Apel Ploiești prin care s-a stabilit că personalul din justiție (judecători, procurori, magistrați asimilați, grefieri, consilieri de probațiune, etc) beneficiează de un indice de salarizare (valoare de referință sectorială – VRS) de 605,225 lei, nu de 484,18 lei cum s-a stabilit prin legea salarizării unitare din 2017.

Instanțele au ajuns la concluzia că ”dreptul la valoarea de referință sectorială de 605,225 lei exista în patrimoniul personalului în iunie 2017”, prin urmare nu putea fi plafonat la valoarea de 484,18 lei de legea salarizării unitare din 2017, ”astfel încât acesta se impune a fi menținut în continuare, fără a fi afectat de dispozițiile art. 38 alin. (6) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personaluui plătit din fonduri publice”, potrivit răspunului PG pentru G4media.ro.

Angajații din parchete au pus poprire pe mașinile de serviciu

Reprezentanții Parchetului general spun că ”la data de 12.04.2023, la nivelul Ministerului Public erau înregistrate 605 hotărâri judecătorești având ca obiect obligarea ordonatorului principal de credite la acordarea valorii de referință sectorială de 605,225 lei, fiecare astfel de hotărâre vizând mai mulți reclamanți. De asemenea, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casașie și Justiție a făcut obiectul a 236 de popriri și a 600 de executări silite, vizând atât conturile instituției, cât și bunurile mobile aflate în proprietate, cum sunt autoturismele de serviciu, aspecte care au generat blocaje în activitatea mai multor parchete”, arată Parchetul general în răspunsul pentru G4media.ro.

Prin urmare – explică PG – procurorul general al României Alex Florența a fost nevoit să semneze ordinul prin care ”salarizarea să se realizeze prin raportare la valoarea de referință sectorială de 605,225 lei începând cu data de 7 decembie 2018, precum și la plata diferențelor salariale după asigurarea fondurilor necesare în bugetul Ministerului Public”.

Semnalul a fost dat de șefa ÎCCJ Corina Corbu care, pe 29 martie 2023, a semnat ordinul nr. 105/2003 prin care a dispus majorarea salariilor de la Înalta Curte prin raportare la valoarea de referință sectorială de 605,225 lei începând cu data de 1 ianuarie 2018.

Apoi, pe 12 aprilie 2023, șefa ÎCCJ a semnat și ordinul 959/I prin care a dispus majorarea cu 25 la sută a salariilor din restul instanțelor începând cu data de 1 ianuarie 2018.

La ce salarii s-a ajuns: un stagiar – 7000 de lei net, un președinte de Curte de apel – 23.000 de lei net

Potrivit anexelor ordinului șefei ÎCCJ cu grilele de salarizare, salariul unui judecător stagiar începe de la 7000 de lei net, iar un președinte de Curte de apel cu vechime de peste 20 de ani în magistratură ajunge la aproape 23.000 de lei net. ”Am câștigat 3.000-4.000 de lei la salariu”, a explicat un procuror pentru G4media.ro.

Zeci de mii de euro restanțe salariale pentru fiecare magistrat

Majorarea cu 25 % se aplică retroactic de la 1 ianuarie 2018 pentru personalul din instanțe și de la 7 decembrie 2018 pentru personalul din parchete. Prin urmare, judecătorii și procurorii trebuie să primească diferențele salariale pentru ultimii 5 ani ceea ce duce la câteva zeci de mii de euro pentru fiecare magistrat.

Au solicitat recalcularea pensiei speciale

Potrivit unor surse judiciare, magistrații care au ieșit la pensie în ultimii 5 ani au început deja să solicite adeverințe cu noua salarizare pentru recalcularea pensiei de serviciu. Potrivit actualei legi, magistrații beneficiază de pensie specială de 80 % din ultimul salariu brut ceea ce duce, în unele cazuri, la o pensie netă mai mare ca salariu net.

În total, în România sunt 7.400 de posturi de procuror și judecător. Doar 5.700 sunt ocupate, restul de 1.700 sunt vacante. Li se adaugă alte câteva mii de angajați (magistrați asimilați, grefieri consilieri de probațiune, polițiști judiciariști, specialiști, etc) din instanțe și parchete cuprinși în familia ocupațională „Justiție”.

Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

51 comentarii

  1. Ahahahaha tara voastra e pe moarte si voi tot PSDNL veti vota 50%

  2. „Stat”, dacă România mai poate fi numită stat, capturat de diverse grupuri infracționale organizate : magistrații, serviciile secrete, parlamentarii, Ccr-ul, primarii, clanurile de interlopi, etc.

    • Salarizarea în sistemul bugetar este o decizie a legislativului și executivului.
      Judecătorii nu au într-o țară normală cum să decidă asupra propriilor salarii. Judecătorii se pot pronunța în spețe individuale, gen concedierea lui Danileț, nu asupra salariului de referință în magistratură, care ține exclusiv de executiv și legislativ într-o democrație funcțională.

    • Greșeala, adică pr ostia, de fapt tic ăloșia, Executivului și Legislativului rezidă în faptul ca i-a făcut ordonatori de credite.
      MJ trebuia să fie ordonator de credite și nu-și mai făceau magistrații de cap una-două!

    • Magistratii nu sunt bugetari.
      Ei sunt endependenți, inamovibili și se autofinanteaza, adică își dau singuri bani și privilegii.

    • @AntiUSL, ai perfecta dreptate.
      Totul cu ajutorul poporului nostru intelept, nu se conduce dupa zicala „ce ailalti sun mai buni? toti fura ..”

  3. Adică ”magistrații” își calculează salariu cum vor ei și guvernul trebuie să se supună. Ca să nu fie discriminare, fiecare categorie profesională ar trebui să-și stabilească salariul așa cum vrea. Cu se e mai brează ”Justiția” decât Educația sau Sănătatea ? În afară de faptul că-i eliberează pe infractori și nu recuperează prejudiciile, de coruptă ce-i până dincolo de orice limită.

  4. Cine-s magistratii ?? O mana de oameni, acolo si ei, care stiu dureros ce e suta de lei ….

  5. Dupa noi potopul !

    • Dupa noi potopul pentru altii, copii nostri o sa conduca tara la fel de bine ca si noi, le-o lasam mostenire …

  6. deci astia nu e suficient ca ii elibereaza pe infractori, amana din termen in termen pana la prescriere, acum isi decid singur salariile? 🙂 bai baieti, sunteti sanatosi?

  7. Parcă totul e Hollywood.

  8. Tribunalul Dâmbovița.. nu știam că au tribunal , dar văd că au hotărâri ..
    Frații Țâțe tot de ei au fost eliberați ?

  9. Pe împ uțitii astia nu-i oprește nicio lege pentru că își pot face propriile legi prin hotărâri judecătorești! Cum nu le convine ce, cum schimbă în instanțe!
    De aceea a fost creată această creatură numită „Justiție „!
    O decizie de respectare și aplicare a unei legi pentru pro stime, cum era legea pensiilor publice 127/2019, nu putea să dea, că nu mai ramaneau bani pentru imbuibarea lor, a nes imtitilor de magistrați!

  10. Cineva, la inceputul anilor 90, ne avertiza ca noua oranduire va imparti societatea romaneasca in smecheri si stupid people.
    L-am luat cu totii la injuraturi.
    Nu toate natiile sunt capabile sa administreze teritorii.

    • Pai atunci sa ne administreze Ungaria si Ucraina/ Rusia.
      La sud Turcia, daca mai vrea.
      Ca lucrurile erau mai bune pe la 1700/1800.

    • Acel cineva numit brucan , un om rau si bolsevic stia exact parcursul pe care il va urma tara . Atit .

  11. Hai să vedem cât mai stăm ca pr oștii cu gura căscată și mainile-n sân!
    Pariez că la infinit!

  12. asta se intampla cand le dai tortionarilor dreptul de a decide:fostii porcurori ceausisti au condus justitia postdecembrista,secondati de avo-catei precum pelticul ce le-a dat drepturi(fara obligatii) acestor dubiosi numiti magistrati,sau papagalul actual ce le-a marit anul trecut cu 25% indemnizatiile,acum si le maresc singuri retroactiv…deci ei aplica dublari ale maririlor,fara ca performanta lor sa fi crescut fie si cu 1%.un astfel de stat trebuie sa dea faliment,altfel nesatuii astia nu se vor opri iar impotentii politici sunt brelocul lor personal.

    • Dacă erau toți ca „pelticul”, eram drparte acum, dar ce a facut el au agravat la inimaginabil STANOIU şi MACOVEI.
      Astea au fost cele 2 mari vinovate care au schimonosit Statutul magistratului si acesta eate adevarul. Dacă nu credeți, documentați-vă!

    • @Marcel Radu
      Cand ii dai lupului acces la oi a te astepta sa le trateze bland e …poezie.Iar perdoiul actual le-a dat si cutitul cu care sa-si taie cascavalul,lasand ICCJ dreptul de ordonator de credite.Chiar nu inteleg ce au astia de-a face cu liberalismul,au luat spaga cu dreapta,sau ce?Justitie fara raspunderea magistratilor nu va exista,uita-te la dosare de acum 33 de ani,nimeni nu se deranjeaza sa le faca fiindca nu raspund.

  13. Care criză mă frate ca sunt bani gârlă pe toate gardurile. Noi văităm statul care își dă bonusuri peste bonusuri.

  14. Alta perdea de fum pusa in fata ochilor poolimii de catre junta lui ciuca militaro-mafioata, pentru a deturna atentia de la cancerul de pensii militare(zise ocupationale, ca doar ei sint armata de ocupatie a propriei tari).

  15. Chiar numai asta trebuie sa facem, sa le asiguram magistraților salarii și pensii de mii de euro. Asta sa fie oare scopul nostru în viața, pentru noi ăștia ce muncim și sunsținem cu taxe și impozite bugetul? Oare nu ar fi timpul pentru o răscoala, ca și asa nu am avut în acest secol asa ceva.

  16. Cum nu vii tu Tepes Doamne
    Ca punand mana pe ei
    Sa-i imparti in doua cete
    In smintiti si in misei
    Si in doua temniti large cu de-a sila sa-i aduni
    Sa dai foc la puscarie si la casa de nebuni

    M. Eminescu

  17. Sa mai zica cineva ca sistemul judiciar din Romania nu e independent ! E independent nu numai de puterea executiva care in ceasul al 13-lea afirma ca vrea redyceri de cheltuieli dar e independenta chiar si fata de bunul simt. De ce ar trebui sa aibe cele mai mari salarii de functionari publici din Romania ? S-a legiferat dreptul la spaga si dreptul de parandarat in Romania pentru bugetari si in acest context trebuie „echilibrat”-a discriminarea magistratilor carw nu pot incasa „foloasele”. De ce credeti ca se amana dosarele pe banda rulanta in instantele romanesti ? IN CE TARA DIN LUMEA ASTA TE PREZINTI LA PRIMUL TERMEN IN CIVIL FARA PROBE, FARA PRECIZARI PRIVIND CAPETELE DE CERERE SI INSTANTA ITI DA TERMENE FARA NUMAR ?
    Raspuns: Doar in Romania are loc aceasta „triere”. Unele dosare merg ulterior snur, la altele se „lucreaza”. Sigur ca nu toti judecatorii si nu in toate dosarele se intampla asta dar e suficient ca in 5% din cazuri sa se procedeze asa ca totul sa fie alterat .

  18. vai ce atent e moderatorul in a repera onarea dubiosilor in robe negre,a militarocilor & militienilor…

  19. Ăstia au preluat „patentul” castelor din India,pentru ca lumea aceastei tari a început sa se modernizeze! Hai ca la interlopi n-ar fi de mirare,dar la cei care în loc sa judece rational îsi transformă independenta în castă e strigator la cer. Ciolacu îsi face castă,Ciucă îsi face,pardon îi face partidul castă,”militia”si-a facut castă,etc.Si se protejează intre ele,pai ce vreti sa ajungă miile de contracte cu statul,de ex., ale clanului Ciolacu,pe masa justitiei si ea sa nu fie atentă la clementă?Doar ea are ultimul cuvant!Noi va trbui sa ne strecuram printre ele,fară sa le deranjam,ca e de rau.Ne agata „melitia”si justitia de nu ne vedem!

  20. stat in stat

  21. Dacă tot calculează Inalta Curte n-ar fi bine sa calculeze si prejudiciile din dosarele „trantite”,inclusiv cele cu prescriptia,unde a dat efect retroactiv deciziilor CCR?Cred ca s-ar aduna bani pentru plata salariilor si pensiilor magistratilor pe cel putin cinci ani.

  22. Poate nu inteleg eu bine, dar din moment ce aia din 2017 se cheama ‘lege unitara”, de ce nu se aplica si la magistrati ?

  23. Cita nesimtire !!!!!
    Sa se mareasca virsta de pensionare la 70 de ani . Sa lise dea salarii mari si pensii speciale dar sa sa se mareasca virsta de pensionare a magistratilor . prin lege si sa se modifice constitutia .

  24. Numai iubitori de penali prin comentarii. Nu va plac ma voua magistratii? N-ati votat #dedreapta? Pai luati #dedreapta si platiti magistratii cu salarii babane si pensii speciale.

    Cat tupeu sa ai sa fii votant PNL sau USR, fanii magistratilor, care protestau cu manutele alea galbene purulente, si sa incerci sa dai vina strict pe PSD? :)))

  25. Si ne intrebam care e statul paralel…

  26. Sau stați… și voi și copiii voștri aveți de muncit ca să plăți pensii specialilor de tot felul, aia care au distrus tara în ultimii 30 de ani. Sa munciți cu spor!

  27. Observ că cei mai mulți, tot numărați variantele ” cele mai bune” de vot si nu ieșiți niciodată din paradigma extremistă și trădătoare PSD, PNL și UsR. Dacă doriți să mai rămâneți în țara asta, schimbați macazul cu orice altceva din lista partidelor suveraniste. Altfel, în România nu vor mai rămâne decât cimitirele.