G4Media.ro

În ciuda opoziției magistraților, Parlamentul ungar l-a numit pe Zsolt Andras Varga…

Sursa: Facebook/ Viktor Orban

În ciuda opoziției magistraților, Parlamentul ungar l-a numit pe Zsolt Andras Varga președinte al Curții Supreme de Justiție

Parlamentul  Ungariei  l-a numit pe Zsolt Andras Varga preşedinte al Curţii Supreme de Justiție, pentru un mandat de nouă ani, în ciuda opoziţiei magistraţilor de rang înalt.

Consiliul Judiciar Naţional, organ independent format din judecători, l-a respins pe Varga. Magistraţii i-au recunoscut acestuia meritele academice şi experienţa profesională în procuratură şi la Curtea Constituţională, dar au declarat că „nu pot trece peste lipsa de experienţă în sistemul judecătoresc sau în orice instanţe de judecată”. Consiliul a mai arătat că Varga a putut fi desemnat numai după două modificări legislative recente, care au anulat practica de după 1990 conform căreia preşedintele Curţii Supreme trebuie să aibă un minimum de experienţă ca judecător. Numirea nu respectă nici „cerinţa constituţională ca la vârful sistemului judiciar să poată ajunge doar o persoană independentă de alte ramuri ale puterii, care este considerată nepărtinitoare de observatori externi”, a relatat Reuters, potrivit Agepres.

Parlamentul, unde Fidesz – partidul lui Orban – are o majoritate de două treimi, a trecut însă peste obiecţii şi a aprobat numirea lui Varga, cu 135 de voturi pentru şi 26 împotrivă, exprimate în secret.

Conform Comisiei Europene, cetăţenii ungari consideră că independenţa judiciară din ţara lor este la un nivel mediu; companiile consideră că este foarte scăzută, deşi ultimele date indică o ameliorare. Printre altele, executivul european remarcă prezentarea negativă a judecătorilor şi juriştilor în presă, inclusiv prin critici aduse unor sentinţe în media guvernamentale şi pro-guvernamentale.

Anul trecut, guvernul de la Budapesta a renunţat la planurile de creare a unui nou sistem de instanţe administrative, o intenţie de reformă care a provocat îngrijorare privind independenţa judecătorească.

Luna trecută, Comisia Europeană a consemnat într-un raport că stabilirea unor criterii mai puţin exigente pentru cel mai înalt post din justiţie îi permite preşedintelui Ungariei să facă numiri discreţionare în măsură mai mare.

Preşedintele Janos Ader, aliat al premierului Viktor Orban şi fost lider al partidului de guvernământ Fidesz, l-a desemnat pe Varga, profesor de drept şi fost membru al Curţii Constituţionale. Acesta a mai deţinut timp de câţiva ani şi funcţia de adjunct al procurorului general, sub conducerea lui Peter Polt, un alt oficial fidel lui Orban.

Premierul şi-a asigurat în ultimul deceniu controlul asupra celor mai multe aspecte ale vieţii din Ungaria, inclusiv asupra justiţiei, ajungând la ciocniri cu partenerii occidentali privind respectarea statului de drept.

Sursa: Facebook/Viktor Orban

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. asta isi bate pwla de toti maghiarii , dar si lor le place ee .

    • Si-o baga ..,dar cu gingasie ,ia vezi cat plateste ” poporul frate si pretin maghiar” pentru curent si gaz….,o sa ramai surprins de diferenta dintre ei si noi ,mai ales ca ei importa 80% gaz si hdrocentrale cam pauza ! Ei ….,care o baga mai ”adanc” ???

  2. Cit de controversata e numirea asta si cit de calare e Principele Orban pe statul de drept, tot nu se compara cu rolul nuclear jucat in Romania de dorneanu, fost parlamentar si membru marcant al Mafiei psd.