G4Media.ro

În China, restaurantele nord-coreene refuză să servească clienți din Coreea de Sud

Captura YouTube

În China, restaurantele nord-coreene refuză să servească clienți din Coreea de Sud

Sud-coreenii care speră să guste o experiență nord-coreeană în China vor trebui să își schimbe meniul, deoarece restaurantele pe care Phenianul le-a deschis pe teritoriul chinez nu mai au voie să îi servească, pe fondul tensiunilor dintre cele două Corei, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Cele două Corei sunt separate din 1953 de una dintre cele mai militarizate frontiere din lume, iar cele două comunități sunt de atunci la cuțite, cu excepția unor rare perioade de încălzire.

Nordul comunist, izolat din punct de vedere diplomatic, este una dintre cele mai sărace țări din lume, în timp ce Coreea de Sud, radiantă și capitalistă, este una dintre cele mai dezvoltate.

Pentru sud-coreeni, una dintre rarele ocazii de a avea contact cu vecinii lor din nord a fost aceea de a vizita unul dintre numeroasele restaurante deschise de Phenian în străinătate.

Pentru Coreea de Nord, puternic afectată de sancțiunile internaționale, aceste unități reprezintă o sursă deloc neglijabilă de bani.

Meniul oferă, în general, mâncăruri tipice nord-coreene, cum ar fi supa rece de tăiței Pyongyang sau clătite cu kimchi.

În timpul cinei, chelnerițele, alese cu grijă pentru loialitatea lor față de elita țării, cântă la instrumente sau dansează pe scenă în fața clienților.

Cu condiția să nu fie din Coreea de Sud.

„Îi urâm!”

Cel puțin șase restaurante nord-coreene refuză să îi servească, potrivit unei numărători efectuate de AFP în China.

„Această regulă a intrat în vigoare anul acesta”, spune un angajat chinez la restaurantul Ryugyong din Dandong, un oraș situat la granița cu Coreea de Nord și principalul punct de intrare în țară.

Vorbind sub rezerva anonimatului, el a făcut referire la „un regulament emis de ambasada Coreei de Nord” care prevede că „niciun restaurant din Dandong nu este autorizat să servească sud-coreeni”.

Ambasada Coreei de Nord de la Beijing nu a răspuns solicitărilor AFP.

Cu toate acestea, interdicția pare să fie variabilă. Restaurante chestionate la Shanghai, Changchun (în nord-est) și Hanoi, în Vietnamul vecin, nu par să o aplice.

Relațiile dintre nord-coreeni și sud-coreeni sunt în cel mai bun caz înghețate și uneori chiar ostile.

„Îi urâm!”, a exclamat o chelneriță nord-coreeană intervievată la Shenyang, un mare oraș din nord-estul Chinei, unde magazinele deschise de cetățeni ai celor două Corei coexistă la câțiva metri distanță.

„Dacă aduci un prieten sud-coreean, nu îl acceptăm. Nu ne plac și nu îi vom servi”.

Un sud-coreean, care preferă să nu-și dea numele, susține că a fost alungat dintr-un restaurant din Dandong când personalul l-a auzit vorbind, cu accentul său caracteristic, cu un prieten.

Postura agresivă

„Tonul a fost foarte ostil”, spune acest fost funcționar public.

„M-am simțit foarte frustrat și inconfortabil. Mi-a părut rău pentru ei”.

Astfel de interdicții au mai avut loc în trecut, de obicei atunci când relațiile intercoreene sunt la cel mai scăzut nivel.

Dar, de obicei, ele se aplică doar restaurantelor conduse direct de Phenian și nu celor în care doar personalul este nord-coreean.

„Interdicția reflectă poziția agresivă (a Nordului) față de Sud”, a declarat pentru AFP Hong Min de la Institutul coreean pentru unificare națională.

„Arată că Nordul vede Coreea de Sud ca pe un stat inamic și nu unul cu care poate coopera”, a analizat el, de la Seul.

Relațiile dintre cele două Corei sunt la pământ de ani de zile, iar diplomația a intrat în impas. Din punct de vedere tehnic, ele sunt încă în război, deoarece conflictul armat de trei ani s-a încheiat cu un armistițiu și nu cu un tratat de pace.

Săptămâna trecută, Coreea de Sud a organizat prima sa paradă militară majoră din ultimii zece ani, cu o participare americană fără precedent, într-o demonstrație de forță îndreptată către vecinul său din nord, într-un moment în care tensiunile sunt la cel mai înalt nivel.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Ce-or vinde flamanzii aia gogosi cu aer?