G4Media.ro

Impozit minim pentru multinaționale: Deputații europeni denunță veto-ul Ungariei și cer aplicarea…

sursa foto: Consiliul European

Impozit minim pentru multinaționale: Deputații europeni denunță veto-ul Ungariei și cer aplicarea procedurii de cooperare consolidată

Parlamentul European a votat miercuri o rezoluție prin care denunță veto-ul ungar împotriva impozitului minim pentru multinaționale și cere renunțarea la unanimitatea în materie de fiscalitate pentru a ocoli acest blocaj, potrivit boursorama.com.

În 17 iunie, Ungaria s-a opus transpunerii în legislația UE a impozitului minim de 15% pe profitul multinaționalelor, susținut de toate celelalte state membre.

Pentru a valida proiectul de directivă pregătit de Comisia Europeană este nevoie de un vot unanim al celor 27 de state membre.

UE vrea să devină prima entitate juridică care să pună în practică proiectului istoric aprobat anul trecut de aproape 140 de țări – inclusiv Ungaria – sub egida OCDE, după cinci ani de dezbateri.

Înainte de veto-ul maghiar, directiva a fost blocată luni de zile de Polonia, de asemenea semnatară a acordului OCDE.

Polonia este suspectată că și-a folosit dreptul de veto ca mijloc de presiune pentru a obține deblocarea celor 35,4 miliarde de euro în granturi și împrumuturi planificate pentru țară în cadrul planului european de redresare. Și-a ridicat dreptul de veto imediat după ce a primit undă verde din partea Comisiei pentru acest plan, care fusese blocat timp de mai bine de un an din cauza unor presupuse deficiențe în ceea ce privește independența sistemului judiciar din Varșovia.

Planul ungar, cu subvenții de 7,2 miliarde de euro, este încă blocat din cauza luptei insuficiente împotriva corupției. Budapesta este acuzată de oficialii UE că a urmat exemplul Varșoviei pentru a forța mâna Comisiei.

În rezoluția lor, deputații europeni „solicită Ungariei să pună capăt imediat blocării acordului fiscal” și „îndeamnă Comisia și Consiliul (care reprezintă cele 27 de țări ale UE) să nu se angajeze în negocieri politice” cu Budapesta.

Textul, care a primit o majoritate de 450 de voturi (132 împotrivă, 55 de abțineri), invită, de asemenea, Comisia și Consiliul să ia în considerare „punerea în aplicare a acordului fiscal global prin intermediul procedurii de cooperare consolidată”. Această dispoziție permite punerea în aplicare a măsurilor de către un grup de țări care doresc să le pună în aplicare atunci când nu este posibilă unanimitatea.

În cele din urmă, se cere executivului UE să relanseze „dezbaterea privind utilizarea votului cu majoritate calificată pentru anumite chestiuni fiscale”.

„De la începutul anului, Polonia și apoi Ungaria și-au folosit dreptul de veto pentru a împiedica introducerea impozitului minim (…). Aceste două țări, care nu respectă statul de drept, au, în cele din urmă, mai multă putere decât celelalte 25 de state membre la un loc”, a declarat eurodeputata franceză Aurore Lalucq (S&D, stânga), care a fost responsabilă cu negocierile pentru rezoluție.

„În ceea ce privește impozitarea, pierdem 50 de miliarde de euro în fiecare an”, a spus ea într-o declarație.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. De ce sa impoziteze 15 la suta, e o porcărie, trebuie sa fim fericiți ca vin multinaționalele și ne dau salarii grele sa muncim, dacă pleacă ăștia noi nu mai producem nimic, mancam scoarța de copac. Multinaționalele trebuie sa aibă voie sa își mute profiturile ca să își consolideze capitalul și sa fie stabile pentru a ne putea oferi locuri de munca bine plătite.

    • @Foarte bine:Neam de sluji asta a fost Rumania in special inainte de WW2. Pai bai cap patrat, atat timp cat Rumenia numai are nimic, pot pleca si veni oricand multinaționalele ,iara voi veti ramane ca niste papagali cu buzunarele goale si plini de datorii. Ati ajuns sa importati 90% din se bagati pe sub nas.

    • Pentru foarte bine Opinia dvs. are contradicții.Pe de o parte arătați că e ,,o porcărie,,impozitarea minimă cu 15 la sută dar pe de altă parte vă contraziceți când cereți consolidarea multinaționalelor care vă dau pâinică. Dar eu știu că ei stăpânesc capitalismul mai bine că noi-zic că se ,,împrumută,, de la firma mamă că să crească cheltuielile și să nu aibă profit că să nu fie bază de impozitare,au o noțiune laxa despre contract că lege a părților deoarece după ce te notifică despre majorarea tarifului cu obligația de a îl respectă până la scadență la alte trei luni îl majorează într-o veselie pe motivul că nu am ,,prevăzut,, deși nu era vorba de forță majoră (ex.cutremur)ori caz fortuit(caz neprevăzut).În orice caz,sunt departe de noțiunea de comerciant, adică de persoana care face acte de comerț pe riscul său, adică mai și pierde Iar pe noi ne privesc că pe un paradis ,de unde se scot profituri mari.Basca atitudinea de a ne privi ,,en gros,, că hoți (vezi cazul cu sticla de 0,5 l de Fanta găsită în geantă unei doamne la Kaufland deși nu aveau acest sortiment ce s-a lăsat cu agresiuni asupra clientului și cu condamnarea agresorului, ori obiceiul de a ți se verifică geanta ori borseta,etc )

    • sper ca ai scris asta din ironie

    • Dreptul de veto este un drept pe care tarile mai slabe pot folosi ca cei puternici sa nu poate domina.
      Asa a fost creat de cei care au visat Europa pentru a fi necesar un consens.

      Acum consensul o sa fie șters și cei puternici o sa conducă pe cei slabi exact ca la o colonie.

      Și pana acum cei puternici aveau mai multe drepturi dar cu acest pas (ștergerea dreptului de veto) practic Europa devine stat de drept în care puternicii comanda și tarile mai slaba executa.

  2. Orban își iubește tara, se vede când mergi in Ungaria, se vede când vezi datele economice și investițiile . Pe noi de conduce un neamț care își urăște poporul care mâine ar renunța la funcție daca îi oferă cineva o funcție în care să pozeze că un stâlp, un guvern pus pe furat de 30 de ani, avem nevoie de ceva nou

    • Ba, nu stiu daca tu ai fost in ungaria, dar eu am fost si nu prea se vede ce zici tu acolo.

    • Pai mergi la hungaristan mai baiete.
      Multinationalele impozit pe profit 10%, tva 27%, terenuri oferite gratuit pentru investitii majore…..
      Fa in Romania asa ceva.
      Noi nu ne vindem tara.

    • Când au căzut cu toți de acord erau alte vremuri..
      1.Nu era Covid după care război.
      2.Erau dintre impozitați și multinaționalele Google Fb și alții care între timp au fost „scoși” și nu plătesc taxe în continuare.
      3.Era vorba ca legea o sa fie implementata peste tot altfel afectează și mai mult competivitatea Europei fata de restul lumii și asta după ce nu mai avem nici energie ieftina…
      4.Ungaria reprezinta interesele lui iar Europa executa ordinele din SUA chiar dacă acest lucru o sa distrugă economia Europei.

  3. Parca Orban se lupta cu multinationalele… ce sa vezi, nu vrea sa le impoziteze!

    • Din contra, vrea sa le impoziteze, dar vrea sa obtina mai intai bani de la ue. Orban e ca un functionar de la primarie care nu iti da actul de care ai nevoie pana nu ii dai spaga.

  4. Niște gunoaie purtate de vântul stepei asiatice în lumea civilizată.

    • Noroc ca România este independent și nu este în slujba nimănui. În slujba poporului în nici un caz.

  5. Este un documentar făcut de reporteri din Germania, Olanda și Suedia care prezintă cum fondurile europene sunt folosite pentru a consolida dictatura lui Orban, ajuns la putere datorită sentimentului general de frustrare și revizionism. Media este total controlată de regim, cele mai elementare mecanisme ale democrației scoase din funcțiune, banii europeni ajung la șleahta lui Orban care are practic putere absolută.

    • Ungaria este membru UE .
      Ungaria a supraimpozitat deja profitul bancilor, al multinationalelor, companii energetive, etc, care in toata lumea transfera rofiturile in afara .
      Precis ca Ungaria va aproba si impozitarea de 15 %, dar negociaza si fonduri de la UE pt propriul popor.
      Pt ca ei nu sunt adeptii zicalei ,, Capul ce se pleaca , sabia nu l taie „,ci sunt adeptii zicalei
      ca ,, nu asteapta cu pantalonii dati jos pana la genunchi sa vina postasul „.

  6. Nimeni nu ar trebui sa aiba drept de vot care votează împotriva majorității. Trebuie luat dreptul de vot!
    Democrația și Statul de drept are prioritate!

  7. Ungaria a supraimpozitat deja profitul bancilor, al multinationalelor, companii energetive, etc, care in toata lumea transfera rofiturile in afara .
    Precis ca Ungaria va aproba si impozitarea de 15 %, dar negociaza si fonduri de la UE pt propriul popor.
    Pt ca ei nu sunt adeptii zicalei ,, Capul ce se pleaca , sabia nu l taie „,ci sunt adeptii zicalei
    ca ,, nu asteapta cu pantalonii dati jos pana la genunchi sa vina postasul „.

  8. Se pare că lui Orbanescu îi place foarte mult portocaliu având în vedere că folosește aceași cravată. Probabil că se bazează pe fondurile europene să-și ia și el o a doua cravată, dacă mai rămâne ceva după ‘investitiile’ în Transilvania, plata lu’ Hunor și alte șpăgi…
    Ar fi normal să se îmbrace într-un costum portocaliu, în primul rând pentru a se asorta cu a sa cravată, apoi pentru simplul fapt că așa ar trebui îmbrăcat pentru restul vieții lui, într-o instituție corespunzătoare.

  9. Nu știu dacă cineva a observat.

    Ordinul a venit din USA pentru a aduce acasă multinaționalele.

    Europa trebuie sa implementeze prima din lume…

    Alții ulterior sau niciodata.. inclusiv USA dacă se schimbă regimul.

    Și Europa mai da un glonț în picior…

    Plus ca FB Google și altele scăpa și de data aste de impozitare… interesant.

    În timp ce oamenii din Luxemburg fără sa murdărească mâinile „produc” 100 000 de Euro pe cap de locuitori cu ajutorul unor portițe de fiscalitate care rămân deschise în continuare.