
Ilie Bolojan: Conducerile spitalelor nu performează în multe cazuri / Cheltuielile salariale sunt disproporţionate
Premierul Ilie Bolojan a criticat, luni, „ineficienţa” managerială şi administrativă a unor spitale, cheltuielile salariale „disproporţionate” şi întârzierile în digitalizare, transmite Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Potrivit premierului, creşterea sumelor destinate sistemului sanitar nu se reflectă direct proporţional în calitatea serviciilor şi nici în satisfacţia pacienţilor.
„Avem conduceri de spitale care nu performează, în multe locuri, deci avem ineficienţă managerială şi administrativă. De ce se întâmplă asta? Pentru că o bună parte din veniturile spitalelor din România vin pe componenta de asigurare a salariilor, în aşa fel încât nu sunt legate direct de calitatea serviciilor sau de numărul acestora. Prin urmare, cât timp mai mult de jumătate din banii pentru salarii îţi vin direct de la Casă, nu va fi niciodată o presiune sau un stimul pentru ca managerii să îmbunătăţească serviciile, să fie mai eficienţi”, a afirmat prim-ministrul, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
El a atras atenţia şi asupra cheltuielilor salariale „disproporţionate”, în condiţiile în care peste o treime din spitale au cheltuieli cu salariile care depăşesc 80% din totalul cheltuielilor instituţiei sanitare. „Aceste spitale trebuie să facă o analiză a cheltuielilor şi să se bazeze în principal pe serviciile oferite pacienţilor”, a adăugat prim-ministrul.
„În condiţiile în care cheltuielile de salarii depăşesc 80 – 90%, în multe locuri, banii care le mai rămân acestor spitale pentru medicamentele necesare pacienţilor, pentru analize, pentru aparatură, pentru curăţenie în spitale, pentru toate serviciile care trebuie acoperite sunt foarte puţini. Plastic, aceste spitale există în primul rând pentru cei care lucrează în aceste spitale, pentru a le asigura salariile şi, din păcate, mult prea puţin pentru pacienţii cărora ar trebui, teoretic, să le ofere servicii”, a subliniat Ilie Bolojan.
Şeful Executivului a vorbit şi despre o „umflare” a preţului serviciilor sau despre „fraude prin optimizarea cheltuielilor”, aspecte care au dus la creşterea cheltuielilor.
„Avem, din păcate, în multe locuri, servicii care sunt umflate, avem uneori fraude prin optimizarea cheltuielilor, prin îmbunătăţirea indicilor de complexitate şi prin tot felul de tehnici care au făcut ca, de multe ori, cheltuielile, aşa cum v-am spus, să crească, fără să se regăsească în servicii şi trebuie să combatem prin măsuri ferme şi să întărim responsabilitatea şi sancţiunile în acest domeniu”, a precizat premierul.
Ilie Bolojan a criticat şi întârzierile în ce priveşte digitalizarea sistemului sanitar. În acest sens, el a pledat pentru finalizarea procedurilor prin care softurile Casei de Sănătate să fie aduse la zi şi să fie interconectate cu ale spitalelor. Acest lucru ar permite eficientizarea şi urmărirea cheltuielilor.
„Avem o socializare a multor cheltuieli şi o privatizare a câştigurilor şi în multe locuri, din păcate, acest melanj între activităţile private şi cele publice permite acest lucru. Este important ca şi sistemul de sănătate public să îşi gestioneze resursele în aşa fel încât să îşi menţină o bună parte şi din veniturile care sunt încasate de pe urma tratamentelor”, a precizat Bolojan.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.