
Huțucă (PNL), critici pentru PSD în criza facturilor: Soluțiile de stânga ne-au adus aici / E nevoie de investiții
Bogdan Huțucă, vicepreședinte PNL și șeful Comisiei de Finanțe din Camera Deputaților, critică deciziile din trecut ale PSD în domeniul energetic și susține că acestea au provocat criza facturilor la utilități.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
„Statul a greșit de multe ori față de companiile private, însă cel mai clar exemplu este ordonanța lăcomiei socialiste, OUG 114, care a forțat compania americană Exxon Mobile să renunțe la exploatarea gazelor din Marea Neagră. Dacă nu am fi avut OUG 114, românii ar fi folosit deja astăzi gazele din Marea Neagră, care sunt mai ieftine decât cele pe care le cumpărăm de la Gazprom. De altfel, acum este clar pentru toată lumea că Gazprom este principalul beneficiar al măsurilor luate de guvernele socialiste”, a spus Huțucă într-un comunicat.
El susține că „pe termen scurt, Guvernul intervine și va continua să intervină pentru a acoperit o parte din facturile românilor. Pe termen lung însă, singura soluție o reprezintă investițiile, de stat și mai ales private, în sistemul energetic național. Soluția este să creștem investițiile pe tot lanțul energetic, în noi capacități de producție, în întărirea sistemului de transport precum și în modernizarea sistemului de distribuție. Doar așa vom crește capacitatea energetică a României, vom deveni chiar un exportator, iar în perioadele de fluctuație a prețului la nivel global, să ne putem acoperi necesarul de energie din surse interne. Pentru a atinge acest punct trebuie să oferim investitorilor un mediu de afaceri corect, stabilitate fiscală și o fiscalitate prietenoasă cu mediul de afaceri, iar aici discutăm atât despre cadrul legislativ primar cât și cel secundar, ce depinde de ANRE”.
El arată că majorarea facturilor e provocată atât de factori externi, cât și de ”proasta gestionare a resurselor publice și a unor politici greșite din sectorul de energie în anii de dinaintea deciziei de liberalizare a pieței”.
Factorii externi sunt refuzul Rusiei de-a lungul anului trecut de a livra gaze către statele europene conform contractelor în vigoare, refuz ce se menține și în aceste zile, precum și creșterea prețurilor certificatelor de emisii europene. La acestea se adaugă, recent, și conflictul din Kazahstan.
Liderul liberal arată că în anii ce au precedat decizia de liberalizare a prețurilor, au fost luate decizii populiste, deoarece guvernele de stânga au preferat să cheltuiască profitul companiilor din energie și nu să-l reinvestească.
„Cea mai mare problemă a sistemului energetic național o reprezintă lipsa investițiilor majore. Companiile la care statul este acționar majoritar nu au făcut investiții. Din păcate, majoritatea guvernelor au preferat să ia de la companii profitul obținut an de an și să-l ducă către alte tipuri de cheltuieli. Așa se explică faptul că majoritatea companiilor de stat din energie au investit în toți acești ani doar o foarte mică parte din profit. Abordarea liberală ar fi fost ca banii să fie investiți inteligent, astfel încât să creștem capacitatea de producție și să scădem costul energiei. Profitul obținut de aceste companii în ultimii 20 de ani este de câteva miliarde de euro. Dacă am fi reinvestit acești bani, România ar fi fost acum în una dintre cele mai bune situații, dintre toate țările europene”, arată liderul liberal. (sursa foto: Pixabay)
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii