G4Media.ro

Humza Yusaf, noul prim-ministru al Scoției de origine indo-pakistaneză: Bunicii mei nu…

Sursa Foto: Facebook/ Humza Yousaf

Humza Yusaf, noul prim-ministru al Scoției de origine indo-pakistaneză: Bunicii mei nu și-ar fi imaginat niciodată acest destin / Think-thank: Diversitatea etnică și religioasă a devenit normă în partidele politice scoțiene și britanice, într-un mod fără egal în alte părți ale Europei

Pentru prima dată în istoria sa, Scoția ar urma să fie condusă de o persoană de origine indo-pakistaneză și de religie musulmană. Humza Yusaf, în vârstă de 37 de ani, a fost ales lider al Partidului Național Scoțian (SNP) luni, 27 martie, de către membrii acestui partid pro-independență. Marți, a fost numit prim-ministru fără surprize de către Parlamentul regional din Edinburgh, unde SNP este de departe cel mai mare partid politic, scrie Le Monde, citată de Rador.

Această numire este o dovadă în plus a integrării comunității indo-pakistaneze în Regatul Unit: prim-ministrul conservator britanic, Rishi Sunak, este de origine indiană și de religie hindusă. Anas Sarwar, dintr-o familie pakistaneză, conduce filiala scoțiană a Partidului Laburist. Desemnarea „subliniază modul în care diversitatea etnică și religioasă a devenit normă în partidele politice scoțiene și britanice, într-un mod fără egal în alte părți ale Europei”, a declarat Sunder Katwala, directorul think tank-ului British Future, care promovează egalitatea între diferitele comunități etnice ale țării.

„Bunicii mei nu și-ar fi imaginat niciodată acest destin, unul dintre bunicii mei lucra la compania de autobuze din Glasgow, celălalt la fabrica Singer [din Clydebank, la vest de Glasgow]”, a reacționat, emoționat, Humza Yusaf. Afirmând că „religia nu este un impediment în conducerea unei țări” și punând activitatea sa politică sub semnul „dreptății”, fostul ministru al sănătății din guvernul Nicola Sturgeon a promis că va guverna „pentru toți scoțienii” și că va face o prioritate din „protejarea lor în fața crizei costului vieții”.

Independența rămâne însă obiectivul său principal, pentru că, în opinia sa, „scoțienii o vor acum”.

Crescut la Glasgow, capitala economică a Scoției și bastion al mișcării de independență, Humza Yusaf s-a alăturat SNP în 2005; era încă student la Universitatea din Glasgow când l-a auzit pe Alex Salmond, liderul partidului de la acea vreme, denunțând intrarea în războiul împotriva Irakului. Ales în Parlamentul Scoțian în 2011 (unde a depus jurământul în engleză și urdu), a devenit ministru în anul următor în guvernul Salmond.

A acumulat portofolii, trecând de la justiție la transporturi și, în sfârșit, la sănătate în timpul pandemiei de Covid-19. Fără merite deosebite, dar fără să producă nici scandaluri.

„Sunt mândră de el, dar și emoționată”, a declarat Shaaista Bhutta, mama noului lider, pentru Sky News, la scurt timp după numirea în funcție. Există un motiv: nu va fi ușor să îi urmeze lui Nicola Sturgeon, prim-ministrul considerat un „gigant” al politicii scoțiene și britanice chiar și de către adversarii săi. La 52 de ani, liderul SNP de la sfârșitul anului 2014 și-a anunțat brusc demisia la jumătatea lunii februarie, fără să dea nicio altă explicație decât „dorința de a merge mai departe”, după ce a trăit „aproape întreaga viață de adult în politică”.

Susținut de apropiații lui Sturgeon, Humza Yusaf s-a prezentat în timpul campaniei interne a SNP ca un candidat pentru continuitate, susținând aceeași agendă progresistă, promițând că va apăra proiectul de lege de reformă a recunoașterii genului (care permite schimbarea de gen de la vârsta de 16 ani), în ciuda unui veto al Parlamentului britanic.
Deși are farmec și ușurința de a se adresa audienței, nu are nici carisma predecesoarei sale, nici autoritatea ei (încă).

El moștenește un partid aflat încă într-o poziție puternică în sondaje și care a dominat peisajul politic scoțian timp de cincisprezece ani. Dar formațiunea politică este divizată între susținătorii liniei sociale, printre care se numără Yusaf, și susținătorii lui Kate Forbes, principalul său competitor. Ministru de finanțe în guvernul Nicola Sturgeon, Forbes a militat pentru o linie mai conservatoare. Yusaf a atras 52% din voturile SNP, comparativ cu 48% obținute de doamna Forbes.

Conservatorii speră într-o resurecție

Pe frontul independenței, SNP nu mai are o strategie clară: Nicola Sturgeon spera să forțeze organizarea unui al doilea referendum, după primul eșuat din 2014, când 55% dintre scoțieni au votat NU. Însă guvernul Marii Britanii a respins acest referendum prin veto, fapt susținut de o hotărâre a Curții Supreme de la sfârșitul anului 2022. Iar în sondaje, sprijinul pentru independență nu s-a clintit: este încă în jur de 45%.

Partidele de opoziție deja își freacă mâinile. Conservatorii, aproape inexistenți la nord de Zidul lui Hadrian, speră la o resurecție. Laburiștii, majoritari până la începutul anilor 2000, visează să-i seducă pe cei dezamăgiți de SNP și pe cei care nu mai au speranțe de independență. După anunțul retragerii doamnei Sturgeon, Keir Starmer, liderul Partidului Laburist britanic, a vizitat Scoția aproape săptămânal…

Sursa: Le Monde/ Rador/ Traducerea: Ruxandra Lambru

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Si recunoasterea internationala a Marii Uniri din 1918 a fost obtinuta dupa o munca diplomatica asidua facuta de conducerea „straina” a tarii. Romanii neaosi erau multumiti si daca doar murea capra vecinului din celalalt principat.

  2. La care „conducere straina” va referiti? Daca va referiti seful statului Regele Ferdinand (care numai „strain” nu era/se considera in raport cu Romania), munca diplomatica, totusi, era facuta de romanii „sadea”, fara sustinerea celor „sadea” n-ar fi reusit nimic! P.S. Azi, sef al statului este un „strain” care nici nu poate fi comparat cu cel din urma cu peste 100 de ani (ar fi o jignire a istoriei neamului), si el „reuseste” tot cu sustinerea celor „sadea”!

    • Ma refer la Regina Maria,Ferdinand prindea fluturi la propriu.Ma refer strict la adevarul istoric,Marea Unire nu se putea realiza fara recunoasterea internationala,si toata aceast munca a fost facuta de un „roman” adoptat,aia sadea stim cu totii de ce sunt in stare(daca nu curge pica…).
      Comparatia cu seful statului din zilele noastra e inutila si chiar jignitoare.

  3. Si astazi tot think tank e corect (nu Think-thank, probabil you)