G4Media.ro

Hotelierii din Poiana Brașov: O creştere a TVA-ului în HoReCa va afecta…

Sursa foto: Pexels

Hotelierii din Poiana Brașov: O creştere a TVA-ului în HoReCa va afecta turiștii / ”Prețul camerei este același, vom aplica TVA-ul mai mare”

O eventuală creştere a TVA în domeniul HoReCa se va resimţi în preţurile pe care turiştii le vor plăti şi ar putea duce la o scădere a numărului acestora în actualul sezon de vară, avertizează hotelierii din Poiana Braşov, informează Agenția de presă Rador.

Preşedintele Organizaţiei Patronale de Turism Poiana Braşov, Roxana Cojocea, a explicat ieri, cu prilejul unei reuniuni ce a avut loc în staţiune, că o creştere a TVA pe cameră de la 5% la 9 % va afecta, în final, turistul:

“Orice creșteri se vor resimți în buzunarul consumatorului final, pentru că prețul camerei este același, vom aplica TVA-ul mai mare. Atunci când a fost diminuat a fost bucurie mare în rândul tuturor operatorilor. Probabil că acum se va resimți și acest plus de 4%, mai ales în contextul în care toate prețurile au crescut, începând de la utilități, până la consumabile și, efectiv, materia primă – mâncarea”.

Potrivit unui alt hotelier din Poiana Braşov, majorările la TVA pe serviciile din HoReCa, luate în calcul de liderii coaliţiei de guvernare, vor duce la diminuarea profitului operatorilor economici, vor bloca eventuale creşteri salariale şi ar putea duce chiar la o scădere a numărului de turişti, inclusiv străini.

“Noi planificare am făcut-o. Știți bine, în turism facem o planificare de la an la an. Deja am stabilit niște salarii, am stabilit un preț al camerelor, al alimentelor și atunci, cu siguranță aceste elemente luate în calcul vor cădea, pentru că nu vom mai putea crește salariile. Dacă găsim o soluție prin care putem primi niște subvenții în turism, cu siguranță suntem de acord, dar e foarte greu și 4% ne diminuează foarte mult profitul și, de ce nu, bunăstarea angajaților. Nu este o soluție nici creșterea prețului camerei. Nu este o soluție să scumpești”, a explicat managerul unui hotel din stațiune, Gabriel Roşca.

Reacția celor din HoReCa vine în urma unor informații potivit cărora, în ședințele paralele ale partidelor aflate la guvernare, ar fi fost discutate viitoarele modificări fiscale, printre care majorarea impozitului pe dividende de la 5 la 8%, creşterea accizei cu 6 bani pe produsele din tutun şi la alcool cu 20%, precum şi o propunere de creştere a TVA pentru sectorul HoReCa de la 5 la 9%.

Sursa foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Pentru necunoscatori:
    Firmele isi calculeaza profitul cu pretul fara TVA.
    Ei sunt obligati de stat sa colecteze si TVA, iar aceasta taxa pe valoare adaugata este platita de consumator si este adaugata la pretul de baza la care firma vinde un bun/serviciu.
    De ex: Vand o moneda de argint la 100 de lei pentru care taxul obliga cetateanul sa mai plateasca o taxa pe valoare adaugata de 20% => pretul final fiind 120 de lei (100 merg la firma, 20 merg la stat).
    Daca TVA-ul scade la 10%, atunci avem 110 pret final (100 merg la firma, 10 la stat).
    TVA-ul merge la stat ca sa fie furat de corupti. Dupa ce ti-au luat 42% din salariu, mai platesti si TVA pt tot ce consumi.
    Traiasca socialismul!

    • erata: am scris taxul pe undeva:))) voiam sa scriu STATUL*

    • +1

      Dar vezi cazul Poloniei cu tva 0 la benzina si costul este 8.45 ron litrul…deci au redus pretul cu putin si au absorbit niste % in profitul lor. E si asta o mangleala dar exemplu oferit de tine e general valabil.

      Trebuie un tva de 5% la toate produsele si controale aspre.

    • TVA e 19%, inca nu ai aflat?

  2. Daca o taxa sau TV creste, va creste automat si pretul final.

    • si cu toate astea daca dispare taxa, pretul nu scade….adica de cele mai multe ori scade un pic si revine aproape de cat era cu taxa. evident, nimeni nu e hraparet 😀

  3. La ce servicii prestează pe lângă TVA la stat jumătate din profit ar trebui să fie colectat de OPC sub formă de amenzi. Oricum nu trebuie să îi plângem, am înțeles că guvernul lucrează la o schemă de ajutor pentru domeniul privat unde este inclus și HORECA.

  4. As vrea sa vad pe unul din HORECA ca plateste taxe pe bune…

  5. In sistemul Horeca este destula evaziune fiscala. Multi prefera plata cash, te intreaba daca ai nevoie de bon si factura. In restaurante nimic nu se arunca totul se recicleaza. Cand vor oferi calitate si clasificare stele ca in vest, atunci sa vina cu jelanii. Personalul din Horeca este cel mai prost platit si aduc din Asia.