G4Media.ro

Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății: Sunt raportate multe decese…

Sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății: Sunt raportate multe decese din cauza Covid la pacienți care mor din altă cauză. 80 la sută sunt pacienți care au comorbidități, care ar fi murit oricum

Bilanțul oficial din România al deceselor Covid-19 nu reflectă cu acuratețe realitatea, întrucât multe dintre persoanele cu comorbidități, diagnosticate ca infectate cu virusul SARS-CoV-2, erau deja într-o stare atât de gravă din cauza bolilor cronice de care sufereau, afirmă secretarul de stat din Ministerul Sănătății, citat de Europa Liberă.

„Sunt raportate multe decese la pacienți care mor din altă cauză. Urmărim în fiecare zi decesele, punctual, caz cu caz, și 80 la sută sunt pacienți care au comorbidități, care ar fi murit oricum, care au un cancer terminal… Fenomenul morții este un fenomen complex din punct de vedere medical. E o întreagă știință care se ocupă de chestia asta, se numește tanatologie. În momentul trecerii în neființă sau, mă rog, la instalarea suferinței terminale, pacientul dezvoltă multiple complicații – se infectează, își pierde imunitatea și până la urmă, într-o epidemie de covid, ia și covid. Dar el moare de insuficiență cardiacă terminală, moare de cancer cu boală metastatică avansată, moare de ciroză hepatică, se asociază cu vârste extreme, de 90 și ceva de ani, și așa mai departe. Incidența acestor pacienți este relativ importantă, deci, după părerea mea, fără să fim în posesia unor date statistice precise, pentru că sunt greu de făcut – dar vor trebui să fie făcute la un moment dat – sunt foarte mulți pacienți despre care nu putem spune că au murit din cauza infecției cu Covid”, a declarat dr. Horațiu Moldovan, luni seara, la Antena 3.

Oficialul a mai vorbit despre exemplul Germaniei care ar raporta la bilanțul deceselor doar persoanelor care au încetat din viață exclusiv ca urmare a COVID-19 și de aici „performanța” ei în statistici, din care se vede că în ciuda numărului mare de cazuri de infecții înregistrate, spre deosebire de alte țări, are puține decese.

Conform secretarului de stat, medicamentele care se folosesc acum în tratarea COVID-19 au o eficiență discutabilă, într-o anumită măsură, fiind împrumutate conceptual de la tratamentele pentru alte infecții. El crede, pe de altă parte, că este foarte puțin probabil ca până în toamnă să fie găsită o schemă de tratament ideală, specifică acestui coronavirus, care să vindece garantat cazurile de COVID-19.

România a înregistrat, până la ora publicării acestui articol, un număr de 827 de decese ca urmare a infectării cu noul coronavirus dintr-un total de 13.512 cazuri.

Sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. Și tu o să mori oricum, mă! Pentru persoana cu comorbidități contează și alea două-trei luni pe care i le-a furat covidul, chiar și câteva zile în care putea fi lângă cei dragi! Poate nu murea în dureri, poate avea timp să-și ia rămas bun. Așa lipsă de empatie…

    • te doare sau rezisti asa?

    • Nu ai înțeles. Horațiu Moldovan, care este un medic de inalta calificare, zice ca acei pacienti au murit avand si coronavirusul in corp, nu ca acesta ar fi fost decisiv, cauza directa a decesului si ca ar fi luat zile sau luni din viata pacientilor.
      In plus, daca asa s-ar raporta si decesele din gripa, vi s-ar zbarli parul in cap, cati pacienti in faza terminala fac si gripa. Cei cu comorbiditati, care fac si gripa, sunt declarati ca fiind decedati din diverse alte boli. Cei cu comorbiditati care au Sars Cov 2 sunt declarati, automat si fara nicio analiza, ca decedati de Covid 19.
      Nu are sens sa raportezi diferit situatii identice.
      Nu e lipsa de empatie, deci, este adevar, care doare.

    • Sa-i desenam domnului secretar de stat:
      Marea majoritate a deceselor au drept comorbiditate obezitatea, diabetul, hipertensiunea. Toate astea au tratament si bolnavii pot sa ajunga la deces pe cale naturala dupa zeci de ani de convietuire cu aceste boli cronice!
      Si vine brusc o boala acuta infectioasa si mori.
      Si sa-i mai explicam ca un deces e un deces si la 100 de ani. Nu e 0,1 decese, ca era „pe terminate”. Iar moartea unui tanar nu inseamna mai multe decese.

  2. Asta suna ca postacii restaurantisti care mai scriu pe unele site-uri, inclusiv g4media.

    • Nu, asta suna a realism si obiectivitate.

  3. In sfarsit s-a gasit si un oficial care sa puna punctul pe „i” in privinta asta.
    Este perfect adevarat. Sunt raportate ca decese cauzate de Covid, morti ale unor persoane (odihneasca-se in pace!), care erau oricum cu un picior in groapa, dar fiindca luasera coronavirusul cu 1 – 2 zile inainte de a-si da obsescul sfarsit, au fost preluate in statistici.
    Daca imi amintesc bine, candva, prin prima suta de decese, a fost raportat un caz avand cancer IN FAZA TERMINALA! Din momentul acela, am renuntat sa mai urmaresc statisticile deceselor.

    • ideea e ca, persoanele sunt adaugate in plus pentru a se accesa mai multe fonduri europene..

  4. ….ce noutate ne spune nenea !?!?!

  5. Pai Germania, Irlanda si Finlanda au balanta pozitiva in raport cu taitelarii, de aia se poate. Restul joaca cum li se spune! QED.

  6. Probabil trei sferturi au murit din cauza conditiilor din spitale, dar n-o sa raporteze asta…

    Si cel putin jumatate sunt din vina DSP-urilor care au refuzat si refuza in continuare sa faca teste ca sa nu-si strice bugetul de Touareguri.

  7. deci se pregatesc sa il demita si pe doctorul moldovan
    adevarul doare

    • probabil ca va fi demis cat de curand.

      interesant este ca declaratia este preluata via Europa Libera.
      in cazul in care ar fi existat alta sursa, cu siguranta era etichetata drept vanduta, putinista, obscura, etc.

  8. Bravo domnule doctor ca spuneti adevarul pe care noi il vedem din satelit. Daca 80% nu sunt morti de covid, inseamna ca nr. real de morti este similar daca nu chiar mai mic decat cel provocat de gripa sezoniera. In gripa sezoniera nu tin minte sa se fi luat niste masuri profund anti-democratice. Presimt ca domnul doctor va fi demis cat de curand

  9. Horațiu Moldovan spune ceea ce se vede cu ochiul liber, că ”regele e gol”, adică cifrele sunt umflate, fie din prostie, fie cu intenția de a accentua proporțiile dramei și de a justifica jaful (achizițiile fără licitații, la prețuri umflate).
    Premierul Ludovic Orban era șucărit ieri rău de tot pe televiziuni, că de ce au arătat de 1 mai imagini cu plaje, să îi zgândăre pe românii ținuți aiurea în case. Ce trebuiau să arate televiziunile? Cortegii mortuare? Gropi de gunoi?
    României nu i-a reuști șmecheria Italiei, care a scăpat de constrângerile bugetare ale Comisiei Europene după ce a raportat absolut orice deces ca fiind de la Covid-19 și au făcut italienii câteva filmulețe, demne de un premiu cinematografic, devenite virale pe internet.
    La vârful epidemiei abia dacă au fost ocupate 10% din paturile de la urgență iar spitalele de campanie inaugurate cu fast de KWI au rămas complet nefolosite. Asta deși au venit val după val de români direct din focarele de infecție și în ciuda unei foarte slabe respectări a regimului din ordonanțele militare (nicăieri în Europa nu s-a ajuns la lupte de stradă cu poliția).
    Cinismul conducătorilor din multe țări, inclusiv România, a depășit orice limită dar cineva va trebui să răspundă pentru daunele produse sănătății, în ansamblu (mai ales bolile cardiovasculare accentuate în această perioadă și problemele mentale căpătate în regimul lui #staiacasă) și daunele produse economiei.
    Horațiu Moldovan merită toată aprecierea pentru faptul că spune un adevăr greu de spus de către politrucii din funcțiile publice.

    • Foarte interesant punctul dvs. de vedere.Si realist.Au avut „oamenii”,in echipa,si in secret,psihologi persuasivi.Mizeaza pe relaxarea totala a starilor de panica survenita dupa resemnare.Pe principiul ” nu mai conteaza ca ne-au inselat iscopuri dubioase,bine ca nu a fost grav in realitate „

  10. are omul dreptate , nici nu stiu cat de legal e sa declari asa decesele!

  11. Acum inteleg de ce nu au platit pentru faptele lor criminalii de Huidu, Iorgulescu si Chitoiu! Pentru ca sigur victimele sigur erau bolnavi de ceva!

    Ce mai conteaza ca au murit pe loc sau mureau peste 5 luni sau peste 30 de ani… Oricum mureau! Sa-ti fie rusine Dottore fara minte si cu buzunarele pline!

    Nerusinatul asta castiga 3.719 lei pe zi, declarati, cat 3 pensionari la un loc intr-o luna!!! Ai zice ca nici nu mai are nevoie sa ia si spaga.

    Declaratia de avere:
    http://www.ms.ro/wp-content/uploads/2020/02/Moldovan-Horatiu.pdf

  12. Oameni buni, virusul ăsta, despre care nu ştim încă foarte multe, are posibilitatea să ŞI omoare oameni în funcție de organismul fiecăruia. Dumneavoastră vreți să vedeți doar partea celor care au avut şi alte boli înainte să contacteze virusul? Pare că vreți să vă legați doar de ceea ce vă justifică argumentele.

    Dacă un om cu obezitate/probleme cardiovasculare/diabet/etc. este şi pozitiv de covid-19 înseamnă că e condamnat la moarte? De când a ajuns medicina să gândească aşa situațiile? Sau suntem în România şi ne folosim de tot felul de explicații ca să ne scuzăm?

    Dar cei care au murit la Colectiv din cauza infecțiilor din spitale nu ele au fost considerate ca fiind cauza decesului? Erau răniți, medical vorbind ar fi trebuit să se vindece, dar au contactat aceste infecții care le-au fost fatale. Sau şi aici sunt scuzele că erau arşi? Trebuia să fim în Italia ca să luăm în considerare numărul de morți?

    • Cu tot respectul,logica dvs. poate fi aplicata si in sens contrar.Daca azi esti sanatos tun si te infectezi cu covid , sa intelegem ca de maine este practic imposibil sa mai mori si din alte cauze medicale subite?

    • Sunt perfect de acord cu dumneavoastră şi aveți dreptate, ea funcționează în ambele direcții, cu mențiunea că, în partea în care eşti perfect sănătos, şansele să mori sunt mai mici, dar încă posibile, cum şi spuneți dumneavoastră. Pe când dacă ai deja nişte afecțiuni şi iei virusul ăsta sau oricare altul, şansele ca lucrurile să se complice sunt mai mari. Cel puțin aşa înțeleg eu situația, chiar să mă corectați dacă greşesc.

      Aşa cum există situații în care o simplă gripă sau răceală sau diverse infecții complică afecțiunile existente şi duc la moarte, aşa înțeleg eu că e şi cu acest virus. O altfel de complicație, şi nu un efect al bolii în sine. Aşa cum s-a mai spus şi mai sus, acei oameni puteau să mai trăiască cu afecțiunile respective, nu ține de noi să estimăm câți din ei mai trebuiau să trăiască, câți să moară din boala în stadiu terminal, cât timp ar mai fi avut sau dacă durata de viață era mai mică decât 1 an sau 6 luni e ok că au murit acum. Când intrăm în detalii de genul ăsta e pur şi simplu aiurea. Sau mai bine zis, noi poate putem să vorbim aici despre ce vrem, dar e ca naiba când te duci în public cu declarații de genul, asta e părerea mea.

      Fie că ne place fie că nu, virusul ăsta împreună cu alte afecțiuni sau fără, are încă şanse să ne pună capac. Nu s-a lucrat îndeajuns cu el ca să se creeze o experiență şi să se poată anticipa din mers, să se facă mai multe diferențe. Cred că ține mai mult şi de cât de repede se pot adapta medicii şi pot intui nişte situații care țin de profesia lor, cred că e mai complicat, atâta tot.

      Iar numărul de morți nu mi se pare nici mare, nici mic, nu mi se pare nicicum. Dacă stau să mă gândesc, mi se pare că stăm bine, având în vedere că a trecut o lună jumate de carantină. Nu mai vreau să mă uit la comparațiile cu alte țări, nu ştiu cu care din ele şi în funcție de ce anume ne putem compara…

      Îmi pare rău că am bătut câmpii, ştiu că m-ați făcut atentă mai punctual… Am vrut să nu fiu înțeleasă greşit.

  13. Incredibil cata nesimtire. Adica daca ai o boala cronica cu care poti sa traiesti si 100 de ani, ai luat Covid-19 si mori, oricum mureai, nu?

    Pe logica asta, toti murim la un moment dat, daca am murit mai repede, asta e!