G4Media.ro

Harta populismului din Europa Centrală și de Sud-Est / România e menționată…

Sursa: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Harta populismului din Europa Centrală și de Sud-Est / România e menționată în raportul Freedom House cu ”Partidul Social Democrat năpădit de corupție, al cărui program periclitase statul de drept”

Populiștii iliberali din Europa Centrală și de Sud-Est au rezistat pe poziții sau au câștigat teren în 2019, subminând normele democratice chiar și în pofida protestelor de masă, a afirmat miercuri organizația independentă pentru drepturile omului Freedom House (FH), scrie Balkan Insight.

Din Cehia și Polonia până în Muntenegru și Serbia, regimurile populiste au sfidat presiunea civică și au continuat să erodeze principiile democrație liberale, a declarat ONG-ul non-profit din New York în ultimul său raport „Libertate în lume”.

La fel ca în alte țări de pe tot mapamondul, mișcările civice pro-democrație n-au prea avut succes în a opri atacurile contra instituțiilor independente, a constatat raportul.

„Dacă mișcările de protest din toate regiunile au demonstrat existența unei largi cereri populare pentru o mai bună guvernare, ele nu au răsturnat încă tendința generală de declin al libertății”, a declarat FH într-un comunicat.

În Cehia, FH a invocat exemplul celor mai mari proteste de stradă de după Revoluția de Catifea, declanșate de decizia premierului Andrej Babis din 2019 de a-l înlocui pe ministrul justiției cu un apropiat al său. Manevra a provocat „îngrijorări că el încerca să blocheze acuzații penale privind aparenta sa delapidare de fonduri UE”, afirmă raportul.

În Polonia, arată raportul, alegerile generale din octombrie au „expus negru pe alb măsura în care partidul Lege și Justiție [PiS] de la guvernare a capturat politic presa de stat, ale cărei emisiuni finanțate de contribuabili au echivalat înaintea votului cu propaganda politică”.

Deși a pierdut controlul camerei superioare a parlamentului, Senatul, PiS și-a „întețit la finalul anului eforturile de a epura justiția”, conform raportului.

Raportul apreciază că în Balcani regimurile autoritare au continuat să obstrucționeze tragerea la răspundere a puterii.
„În Muntenegru și Serbia jurnaliști independenți, personaje din opoziție și alții percepuți drept inamici ai guvernului s-au confruntat încontinuu cu hărțuirea și intimidarea, iar uneori cu violența”, arată raportul.

„Frustrarea publică față de partidele înrădăcinate la putere a dat în clocot prin mari proteste în ambele țări, însă ele nu au produs nici o schimbare reală.”

FH clasifică țările în trei categorii. Din cele 195 de țări evaluate la nivel mondial, 43% sunt „libere”, 32% sunt „parțial libere” și 25% sunt „non-libere”.

În ultimul deceniu proporția țărilor libere a scăzut cu 3%.

„Raportul arată clar, din nou, că democrația e în declin”, a declarat Mike Abramowitz, președintele FH. „Drepturile politice și libertățile civice sunt amenințate în societățile libere și cele oprimante deopotrivă. E posibil să fie răsturnată această tendință, dar vor fi necesare eforturi concertate ale guvernelor, presiune din partea populației și parteneriat din partea comunității de afaceri.”

FH nu și-a modificat în 2019 nici unul din rating-urile acordate statelor din Europa Centrală, deși a constatat atacuri contra instituțiilor independente din partea unor lideri și partide de factură populist-iliberală.

FH clasifică Cehia, Polonia și Slovacia drept „libere”. Ungaria e „parțial liberă”, din cauza regresului democratic al regimului iliberal al premierului Viktor Orban.

În Balcani, Bulgaria, Croația, Grecia, România și Slovenia au rămas „libere” în 2019. Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia sunt toate „parțial libere”.

Dacă în 2019 libertatea s-a deteriorat pe plan mondial pentru al 14-lea an consecutiv, FH nu a avut exclusiv vești proaste pentru Balcani.

„Macedonia de Nord a organizat alegeri prezidențiale competitive, contribuind la repararea moștenirii antidemocratice a fostului premier Nikola Gruevski”, conform FH.

„Iar România și-a amendat codul electoral, extinzând accesul la drepturile electorale înaintea votului ei prezidențial. Țara a încheiat anul cu un nou guvern, după ce Partidul Social Democrat năpădit de corupție, al cărui program periclitase statul de drept, a fost înfrânt printr-o moțiune de cenzură în parlament.”

Sursa: Balkaninsight/ Rador/ Traducere: Andrei Suba

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Ceea ce ne intereseaza se numeste -VIITOR-. Generatiile ce vin nu accepta aceasta forma de nationalism si iliberalism . In zece ani acesti fanfaroni de ocazie dispar .

    • Da. Dar sa fim atenti la … viitori fanfaroni, mai evoluati si mai periculosi.
      Fiecare generatie are fanfaronii ei.

  2. Tot felul de snobi si semi-docti plaseaza Romania in Balcani. Aceiasi care credeau ca Romania este tara tiganilor si care veneau in Romania sa faca poze la tigani.
    Iar Bucurestenii alimenteaza aceasta idee, pentru ca lor le place de Turci.

  3. La un scurt search am gasit despre raportul organizației „independente” pentru drepturile omului,”freedom” house din 2018 referitor la Ungaria:

    „According to Zoltán Kovács – Secretary of State for Public Diplomacy and Relations of Hungary :

    It is totally obvious that the Freedom House report is part of a George Soros-coordinated attack on Hungary.
    Freedom House’s methodology is politically-motivated.
    The rating system is political and is tied to George Soros and liberal circles who have ideological and political disagreements with Hungary.
    It is problematic that Freedom House did not discuss what happened in Hungary on October 23, 2006 [anti-Socialist government street protests] .
    Freedom House is a Soros organization, it is biased, and its attacks on Hungary are motivated by political interests.

    • Adevarul este ca reteaua este deranjata cand cineva i strica jocurile, asta nu inseamna ca nu au si argumente corecte dar totul este impachetat foarte abil sub un limbaj foarte dens din care poti sa scoti orice.

    • Zoltan Kovacs are perfecta dreptate.

    • Numai slugile dictatorului Viktor Orban posteaza impotriva Freedom House si il da pe Soros ca pretext.

      Nimanui altcuiva nu-i pasa.

  4. Cam tarziu! Puteati sesiza in timp real!

  5. Pe lângă acuzațiile monotone și ridicole ale lui Kovacs ( microfonul cu difuzor al lui Orban ) să menționăm totuși câteva fapte despre Freedom House ( pentru nou născuți și pentru trolli ) fără pretenție exhaustivă :
    Fondat în 1941 în Statele Unite, Freedom House o fost format cu sprijinul președintelui american de atunci Franklin D. Roosevelt și a grupărilor politice americane pentru influențarea opiniei publice americane în favoarea participării SUA la cel de al doilea război mondial și evident împotriva unor curtente politice pro-naziste sau pacifiste care erau împotrtiva intrării în război. În decursul timpului această organizație non-profit și-a axat activitatea în general pe apărarea democrației, libertății și statului de drept, inclusiv pe plan intern ( a fost împotriva McCarthysmului, a segregării rasiale din Sud, împotriva războiului american în Vietenam etc ) dar a sprijinit, de exemplu mișcarea Solidaritatea din Polonia, ”primăvara” de la Praga din 1968, pe Soljenițin care a descris regimul gulag rusesc etc.
    Începând cu 1972 Freedom House pregătește un raport anual cu privire la starea democrației, liebertății și statului de drept în intreaga lume. Acesta este motivul pentru care este în mod constant criticat, bineințeles în primul rând de țările în care sunt regimuri totalitare, iliberale, nedecmocratice de stânga ( Cuba, El Salvador, Nicaragua etc. ) sau de dreapta ( Chile al lui Pinochet, apartheidul din Africa de Sud )
    Esențial este faptul că este finanțat și în prezent în proporție de peste 85 % de guvernul SUA !!!
    https://en.wikipedia.org/wiki/Freedom_House

    • Foarte frumos. A fost odata ca in povesti. Din ce am citit multe institutii respectabile au fost hijacked.
      In ultimii 30 de ani s-au schimbat lucrurile radical.

  6. Protestele sunt degeaba, la vot se vede ce vrea poporul.

    Iar poporul roman a vrut PSD in 2012, 2016 si inca suferim din cauza PSD-ului votat de romani.

    Daca nu va place, mergeti la vot si nu mai fiti o natie de gunoaie inconstiente!

  7. …” ar România și-a amendat codul electoral, …”
    mda… incalcand Constitutia, legislatia in vigoare si Recomandarile Comisiei de la Venetia.
    Nici nu ma astept ca organizatiile politice stangisto neoliberale sa recunoasca vreo magarie liberala… 🙂

  8. Bre Postau Gudurau, ce are ideologia neo-marxista cu PSD-ul care fura? Unde ai auzit tu in Romania ca cineva e tratat de islamofob sau de gender incorrect și denialist și rasist misogin, vinovat de rasism pentru ca e alb si hetero? Priveste la TV-u macar si o sa vezi exprimare libera incorect politica cacalau si nimeni nu se plange. Du-te intr-o piata, intr-un bar, oriunde. Romania e un exemplu de libera exprimare si incorectitudine politica (cateodata prea mult incorectitudine, dar macar suntem liberi).

    Si nu amestaca apele caci nici in UE nu e asa. E o moda in USA, dar nu a ajuns (inca) in Europa (din fericire). Si sper sa nu se ajunga.