G4Media.ro

Guvernul PSD mai atârnă doar de 11 parlamentari. De ce este, totuși,…

Guvernul PSD mai atârnă doar de 11 parlamentari. De ce este, totuși, puțin probabil să fie demis

Coaliția PSD-ALDE a pierdut majoritatea în Camera Deputaților, iar per total mai are 244 de parlamentari, cu doar 11 în plus peste jumătatea necesară învestirii Guvernului. Cu toate acestea, scoaterea social-democraților de la guvernare prin moțiunea de cenzură anunțată de opoziția PNL-USR este puțin probabilă luând în calcul doar cifrele seci ale matematicii parlamentare.

Jocul puterii este mult mai complex și el implică o serie de variabile esențiale pentru înțelegerea ecuației:

  • în primul rând, demiterea unui Guvern este diferită de învestirea lui: nu este suficient ca partidele din coaliție să rămână fără majoritatea efectivă, ci autorii moțiunii de cenzură trebuie să adune voturile ”contra” (minimum 233);
  • cooptarea UDMR în tabăra opoziției anti-PSD este dificilă și implică negocieri pe dosarele perene puse de fiecare dată pe masă de partidul condus de Kelemen Hunor (drepturi sporite pentru comunitatea maghiară);
  • intenția lui Tăriceanu, dacă într-adevăr a existat, de a părăsi alianța cu PSD s-a evaporat odată cu solicitarea DNA de a i se ridica imunitatea în condițiile în care social-democrații încă au singuri majoritatea absolută în Senat;
  • lipsa reală de apetit a liberalilor pentru scoaterea PSD de la guvernare din următoarele motive: nu sunt pregătiți să preia puterea și nu vor repetarea scenariului 2016 când au decontat frânele puse de PSD Guvernului Cioloș. În plus, liberalii nu sunt în cele mai bune relații cu USR, fără de care nu pot face majoritate.

 Matematica parlamentară

PNL și USR au în acest moment 133 de parlamentari, ceea ce înseamnă că mai trebuie să strângă minimum 100 de voturi pentru a ajunge la majoritatea necesară de 233 pentru demiterea Guvernului.

Ei se pot baza, cel puțin la nivel declarativ, pe voturile PMP – 12 la Camera Deputaților și 5 la Senat (unde PMP nu mai are grup parlamentar în urma racolărilor operate de PSD și ALDE).

De asemenea, am putea presupune că cei 21 de deputați neafiliați, arondați în majoritate formațiunii lui Victor Ponta, și restul de 3 senatori fără grup (un fost liberal și doi foști social-democrați) ar putea și ei vota moțiunea de cenzură.

Ar rezulta un plus de 41 de voturi, care s-ar adăuga celor 133 pe care deja se pot baza PNL și USR. Totuși, până la 233 mai rămâne un rest de 59 de parlamentari care nu pot veni decât de la UDMR, minorități, ALDE sau PSD.

Cutumiar, deputații minorităților (17 la număr) nu votează pentru demiterea unui Guvern. Pot exista excepții, dar cantitatea este neglijabilă.

UDMR controlează majoritatea în Cameră, de ce ar renunța la acest privilegiu?

Odată cu pierderea de către coaliția PSD-ALDE a majorității parlamentare în Camera Deputaților – cel mai important for al Parlamentului României -, UDMR s-a trezit în ipostaza de a înclina balanța puterii. Nicio lege organică nu mai poate fi adoptată în Cameră fără voturile maghiarilor, deoarece social-democrații și cei de la ALDE au rămas cu doar 163 de deputați, iar majoritatea este de 165.

Dacă până acum UDMR a evitat să gireze toate demersurile anterioare ale opoziției de demitere a Guvernului, în prezent formațiunea condusă de Kelemen Hunor are și mai puține motive să se răzvrătească. Nu ar fi exclus ca pe agendă să apară din nou vechile proiecte ale maghiarilor privind autonomia Ținutului Secuiesc sau acordarea de drepturi și privilegii suplimentare pentru membrii acestei comunități. De fapt, chiar ieri a fost depusă o inițiativă legislativă prin care UDMR vrea înființarea de regiuni de dezvoltare care pot obține autonomie specială.

În plus, UDMR a ajuns dependentă, într-o măsură destul de mare, de premierul de la Budapesta, Viktor Orban. În ultimii doi ani, acesta a pompat zeci de milioane de euro în zona Harcov, gest făcut cu girul lui Liviu Dragnea, a cărui răsturnare de la putere nu are niciun interes să o susțină.

Răzgândirea lui Tăriceanu, improbabilă din cauza noului dosar penal

Dosarul penal de luare de mită deschis de DNA pe numele lui Călin Popescu Tăriceanu a paralizat orice posibil pas lateral pe care liderul ALDE l-ar fi putut, teoretic, face, astfel încât să-l lase în ofsaid pe Liviu Dragnea.

PSD deține încă de unul singur majoritatea absolută în Senat, unde are exact 69 de membri, adică jumătate plus unu din total. De voturile social-democraților poate depinde libertatea lui Tăriceanu, ceea ce face ca o posibilă dezertare a ALDE să fie în acest moment puțin probabilă.

Mai mult, frânele pe care Tăriceanu i le-a pus lui Dragnea în ultimele luni la adoptarea ordonanței de urgență privind amnistia și grațierea ar putea fi și ele dezasamblate odată cu apariția dosarului penal. Totul este un joc de timing: planul este ca OUG-ul să fie adoptat înainte de Crăciun, PSD a amânat deja de două ori un vot în privința imunității liderului ALDE. O nouă frână din partea lui Tăriceanu ar putea însemna un vot în Senat pentru ridicarea imunității sale. Plus că adoptarea OUG-ului l-ar scăpa și pe el de acuzațiile de luare de mită aduse de procurori. Un joc win-win, așadar, pentru Călin Popescu Tăriceanu vs. o imagine bună pentru o posibilă candidatură la prezidențiale la pachet cu o foarte probabilă condamnare la închisoare.

Își doresc cu adevărat liberalii demiterea Guvernului?

PNL va depune, cel mai probabil, moțiunea de cenzură, dar o va face cu aceeași lipsă de apetit cu care a depus și celelalte moțiuni împotriva guvernelor Dragnea. Deși liderii liberali nu cred în șansele demiterii Cabinetului Dăncilă, depun totuși moțiunea de cenzură pentru a marca momentul.

De altfel, în PNL nu există în momentul de față un scenariu articulat, bine pus la punct, bătut în cuie pentru preluarea guvernării. Liberalii nici nu iau în calcul acest lucru. Retorica lor este declanșarea alegerilor anticipate, un lucru care s-a dovedit a fi imposibil în perioada post-decembristă.

De altfel, lipsa de apetit a PNL pentru intrarea la guvernare nici nu este de condamnat după experiența din 2016 a Guvernului tehnocrat Cioloș. PSD a primit atunci gura de oxigen necesară pentru a se regrupa și a ataca cu toate forțele alegerile parlamentare, pe care le-a câștigat cu un scor record. În schimb, PNL a decontat toate nerealizările guvernării tehnocrate, partidul condus atunci de Alina Gorghiu fiind perceput la acea vreme ca fiind la putere, deși a fost departe de așa ceva, ceea ce a dus la un scor electoral aproape fără precedent de slab în 2016.

La apatia PNL în ceea ce privește preluarea guvernării, se adaugă și interesul electoral al președintelui Klaus Iohannis. Intrat deja în cursa pentru reînnoirea mandatului, Iohannis are nevoie de un sac de box, nu de o piatră de moară agățată de gât. Preluarea de către PNL a puterii l-ar scoate pe Klaus Iohannis din tranșee și l-ar arunca direct în bătaia focului, ceea ce ar contraveni intereselor sale electorale.

Un alt grup ipotetic pe care opoziția ar fi putut conta, cel puțin la nivel teoretic, a fost cel al puciștilor din PSD, semnatarii scrisorii anti-Dragnea. Odată însă cu tragerea pe linie moartă a capilor răscoalei – Paul Stănescu, Gabriela Firea, Adrian Țuțuianu și Marian Neacșu -, gruparea s-a autodizolvat și nu mai reprezintă un pericol pentru Liviu Dragnea. Ar fi fost, oricum, puțin probabil ca cineva să se fi așteptat de la puciști să voteze o moțiune de cenzură: au și pesediștii principiile lor, iar unul dintre acestea este să nu voteze niciodată împotriva partidului în momente cruciale, indiferent de nemulțumirile personale.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

27 comentarii

  1. nu cred ca e bine sa renunte la guvernare psd…
    singurul lucru bun care se poate intampla e sa se amane OUGu gratierii ATAT… dar el poate sa fie dat prin parlament…
    in rest asaltul asupra justitiei o sa consinue…
    mai mult… psd pierde guvernarea… apoi toate oalele o sa se sparga in capul usr + pnl… si ghici cine (psd) o sa castige (din nou) alegerile?!

    • ” si ghici cine (psd) o sa castige (din nou) alegerile?!”

      Si asta, de ce?! Fiindca romanul (average Ion) este batut in cap si uita de pe-o zi pe alta. Bagi de seama, mai e si lenes si se […] pe el de vot.

    • Afara de pesta porcina,care le-a adus ceva scadere in sondaje,banii dati in toate partile,au cam luat mintile romanilor si i-a cam pus cu botul pe labe.Inca mai sunt bani de pensii si salarii.

  2. Autor articol: „hai sa va explic eu de ce nu se poate”. Cititor articol: „opinia dumneavoastra nu a retinut atentia noastra”.

  3. Hai sa va zic si eu de ce nu se poate: din cauza lasitatii si egoismului romanului.

  4. nu conteaza de cat mai depinde guvernul PSD. trebuie fortata Motiunea ! PRESIUNE PRESIUNE PRESIUNE..doar asa putem scapa de PM Dancila & Company. Mai multa incredere si asumare USR ule!

  5. „Din fericire” angajatii METROREX au obtinut o crestere de 20% la salariu, pe langa sporurile si premiile de tot felul!

  6. De-aia il parpalesc la foc mic pe Cariceanu si nu caraie la toate porcariile pe care le introduce UDMR pe agenda Parlamentului !

    PS. Astia doi ani de cand PSDragnea a venit la putere s-ar putea intitula „Marirea si decaderea PSD” ! 😉

  7. Lasa-i sa conduca, au fost votati. Prostii care i-au votat sa sufere. La fel si cei care n-au fost la vot atunci.

    • pai eu am fost si la vot si nici nu i-am votat , eu ce dracu fac?

    • Acu’ rabdă, nu e suficient să votezi, trebuie să-i convingi și pe alții să o facă și nu oricum, ci să o facă cum trebuie, adică să voteze cu cine o fi, dar nu cu Ciuma Roșie…!
      PS. Cu toată modestia, eu am convins vreo doi, mă rog, pe unul l-am amenințat ca-l voi lua în coarne…

    • Corectare: Nu cred că e bine nici să rabzi, mai bine pune osul și să-i oprim pe tâlhari din treabă!

    • @vasile „pai eu am fost si la vot si nici nu i-am votat , eu ce dracu fac?”

      Suferi, vasile, ce poti sa faci. Suferim cu totii, poate asa intelegem ca suntem cu totii in aceiasi barca si ca nu exista salvare individuala, asa cum poate unii dintre noi mai credeam.

      De politicieni depind sistemul de educatie, sistemul de sanatate, infrastructura tarii, legile dupa care traiesti si dupa care te judeci daca ai probleme, administratia de unde iei orice aprobare daca iti faci casa si asa mai departe. Poate acum a inteles toata lumea ca nu poti sa ignori toate astea. Daca le ignori, atunci unii incompetenti, corupti si ticalosi preiau conducerea.

      Si tara din jurul tau se va tranforma dupa modelul creat si perfectionat de Dragnea & Co, adica Teleorman: o zona tinuta in saracie si subdezvoltare, fara perspective, depopulata, in care nu exista nici opozitie politica reala, nici presa libera.

      Deci, nu avem decat a strange din dinti. Adica nu doar asta, evident. Putem sa ne implicam in viata publica, in orice fel: sa ne informam cat mai bine, sa avem pozitii politice clare, sa discutam cu apropiatii, sa intram in ONG-uri sau in noile partide ce apar in politica. Da, trebuie sa dispara oprobiul asta public cu intrarea in politica. „Puturosii” care sunt acum in politica asta asteapta: „bai, aici e mizerie, e noroi, pute rau, trebuie stomac tare, lasati-ne pe noi, nu va bagati voi in asa ceva”. Nu cred ca ne mai permitem sa lasam condamnatii penal si analfabetii functionali sa conduca tara asta.

  8. solutia inteligenta ar fi sa face ce au facut si PSDisti cu ciolos , sa-i dea impresia ca conduce si ei din parlament sa voteze cum vor in timp ce punctea si uzura lui viorica vasilica

  9. Ba prostilor! Categorii mari de populatie o duc mult mai bine si asta datorita PSD care a marit pensii, salarii ,salariul minim etc. Basca vouchere de vacanta de colcaie pensiunile si hotelurile pe la munte,subventii in agricultura date la timp( nu ca Ciolos care le-a dat in noiembrie).Pt firme s-au creat facilitati mari s-au micsorat impozite,somajul e la minimul istoric etc etc etc! PAI ASTA INSEAMNA VOTURI BA OLIGOFRENILOR!

    • Si ne sugi pula tuturor cand o sa realizezi de unde au venit banii aia? Si o sa mai realizezi si ca trebuie sa-i platesti tu, cretinule! Cu mine si alti 16 milioane de saraci.
      Boule care esti tu, BOU!

    • Ba prostule „oltete” !! Imi permit exprimarea ca si raspuns la ce ti-ai permis tu in postul tau

      Inseamna voturi date de cei ca tine, care nu inteleg in ce groapa ne baga PSD-ul in ultimii 2 ani.
      Cred ca nu realizezi cu cat ne imprumutam in fiecare zi ca sa plateasca PSD-ul pomenile cu care isi asigura voturile !!!!
      Copii copiilor nostri vor plati nenorocirile care le face PSDragnea + ALDE acum !!

    • TAMPITEL, culca-te, dar nu cred ca o sa-ti treaca prostia. Fiind din nastere n-are leac…

  10. Pot sa ramana si-n nimic, mafia vine din restul partidelor, institutii si societate.

  11. „Ar fi fost, oricum, puțin probabil ca cineva să se fi așteptat de la puciști să voteze o moțiune de cenzură: au și pesediștii principiile lor, iar unul dintre acestea este să nu voteze niciodată împotriva partidului în momente cruciale, indiferent de nemulțumirile personale.”
    Vad o mana ridicata in ultimul rand. Da, domnule Grindeanu, doriti sa aduagati ceva la comentariul domnului Citre?

    🙂

  12. MAI BAIETI…
    TOATA „CLASA” POLITICA SI-A GASIT IN SFARSIT PROIECTUL VIETII: STERGEREA CONDAMNARILOR, O JUSTITIE SUPUSA SI LEGI CARE SA LE OFERE HOTIE FARA DE PEDEAPSA.
    SI SE VA REALIZA CU SUPRA DE MASURA !

  13. In articol se spune ceva de timing, si cred ca este un fapt de luat in seama. Va zica, tariceanu e tinut in frau de a vota contra demiterii guvernului idiot, prin respingerea ridicarii imunitatii parlamentare, si-asta pentru ca psd-alde si cine-o mai fi se vor opune. Bun! Acuma, daca motiunea contra guvernului se depune inainte de votul parlamentului pentru ridicarea imunitatii, tariceanu cu aldele-balama asigura caderea motiunii, si probeaza bunele intentii vizavi de psd. Bun! Dupa asta, vine la vot si ridicarea imunitatii lui tradiceanu, adica probeaza si psd bunele intentii fata de tariceanu, si respinge ridicarea imunitatii. Oare? Si daca tariceanu cu alde voteaza pentru guvernul dancila, si-apoi psd il lasa in aer la ridicarea imunitatii? In ultima instanta, draknea i-ar putea da lovitura de gratie lui tariceanu, liberand drumul spre prezidentiale. Nu cred ca tariceanu e sigur 100% ca n-ar putea fi lasat cu posteriorul gol in fata DNA. Si-atunci, ce face tariceanu? Ar mai vota el alaturi de psd contra motiunii, sau si-ar baga picioarele? Daca vine mai intai la vot ridicarea imunitatii, lucrurile stau invers : il salveaza psd pe tariceanu de DNA, vine apoi motiunea de cenzura a guvernului, cine-i da asigurari lui draknea ca alde nu-l lasa balta, si voteaza sa pice guvernul dancila-draknea? Pai daca tariceanu scapa el intai, de ce-ar mai sustine guvernul dancila si pe draknea, cata vreme caderea guvernului ar insemna si caderea lui draknea, si eliberarea drumului spre prezidentiale? La combinatia asta toxica, vine si scarbosul udmr, care este gata la cotitura, insa cu un pret FOARTE MARE, in consecinta cred ca udmr este lasat si de unii, si de altii total pe dinafara, daca vrea cineva din zona psd-alde sa mai castige vreo alegere in tara asta. Cred ca meciul se va purta intre draknea si tariceanu, si tot ce reusesc si unul si altul sa santajeze sau sa cumpere. Motiunea de cenzura trebuie depusa oricum, insa cel mai bine ar fi dupa votul pe ridicarea imunitatii lui tariceanu.

  14. Din pacate, asa cred si eu. Depinde de UDMR, ori UDMR exact acum nu o sa faca asta. O sa practice la rupere acelasi joc de balama politica pe care il face de 30 de ani, mai ales acum ca importanta partidului a explodat in parlament.

    Va incerca sa obtina maxim pentru ce vor ei, acceptand insa toata mizeriile cerute de guvernare in materie de justitie, stat de drept, relatia cu UE sau echilibru macroeconomic (de genul 80% din incasarile bugetare aruncate in salarii, pensii si ajutoare sociale, urmand ca altii sa stinga cumva apoi acest incendiu dement, ca nicio tara din lume nu poate sa functioneze fara investitii publice sau fara cheltuieli materiale, gen medicamente pentru boli critice pentru viata)

    Oare maghiarii de rand din Romania accepta astfel de jocuri? Lor li se par normale? „Obtinem noi niste chestii, care nici nu stiu cat or sa fie de extraordinare, dar dam foc tarii pentru asta?”

    O alta cale ar fi sa se creeze o alta majoritate in PSD, care sa accepte doborarea guvernului, cu garantia ca o sa fie numit tot un premier de la PSD, o persoana mai rezonabila, din afara grupului Dragnea. De genul Corina Cretu.

    Ar fi o cale mai buna si pentru tara, care ar putea totusi sa respire un pic si sa revina cat de cat la prioritatile reale (absortia de fonduri europene, investitiile in infrastructura, sistemul public de sanatate cazut sau abandonul scolar masiv). Dar cred ca sunt sanse mici, psd-istii par anesteziati in grup, nimic nu mai misca acolo. Au ajuns o turma de oi care behaie speriate in fata lui Dragnea.

    • De fapt, daca nu se ajunge la alegeri anticipate (si se pare ca este aproape imposibil) nu exista niciun motiv sa fie instalat un alt guvern decat al psd la putere. Vorba Olgutei Vasilescu (manca-o-ar tac-su de fata desteapta!) – nu trebuie sa le facem „această plăcere”. Cu o majoritate ostila care nu poate fi eliminata decat prin alte alegeri, nu se poate redresa nimic
      Ar urma doar un at timp de 2 ani in care psd se victimizeaza.
      Solutia cea mai la indemana ar fi tot un guvern psd, (un fel de tehnocrati -psd) dar cu conditia sa existe in psd un curent decis sa spele reputatia de partid corupt – si nu doar prin redefinirea sau scoaterea din dictionar a coruptiei .
      Trebuie sa existe si acest gen de oameni, altfel nu mai au nicio sansa : pot sa instaureze o dictatura a borfasilor, dar nu vor putea s-o tina la nesfarsit si partidul se va sparge in tandari. Din pacate din tandarile astea, cel mai probabil nu se va naste ceva bun, daca „partea curata” nu se manifesta, ci eventual un PRM mult mai agresiv.
      In orice caz, prin alegeri corecte, dupa inca doi ani de guvernare, psd nu va mai putea castiga puterea (in timpul asta isi vor face efectul vizibil pentru ultimul sustinator infocat, toate actiunile idioate pe care le-au intreprins) . Ramane de vazut daca psd are destula minte sa se reformeze ca partid social democrat si nu ca organizatie extremista.
      Cat despre amnistierea lui dragnea si a restului bandei, nici eu nu cred ca se va sfarsi lumea daca pana la urma vor reusi, cu toate ca ar fi o lovitura sangeroasa pentru oamenii cinstiti. Credeti ca el/ei se vor opri din furat dupa aceea? Mai sunt si alte dosare in lucru care vin din urma si mai e de furat.
      Atentie mare trebuie pusa pe Justitie si sistemul de legi, care trebuie sa lucreze permanent, nu pe un act, care are efect doar la un moment dat. Astea sunt sub un asediu care le erodeaza zi de zi. Amnistia/gratierea trec iar ei, de adoua zi se vor pune iar pe furat, daca nu avem Justitie si Legi.

  15. Sa ne dea, să facă ăia de la conducere, nu mai putem face nimic din cauza politicienilor, etc., etc. Parcă și văd cum stau politicienii și-i țin de mână pe profesori, medici, cercetători, ingineri, sculeri matrițeri să nu-și facă meseria. Toți vor să-și facă meseria cu bună credință, cu dăruire și pasiune dar nu-i lasă politicienii. Să admitem că mâine se votează moțiunea de cenzură și guvernul actual cade. Ce efervescență creatoare se va produce în societate, toată lumea va începe să-și facă treaba fără greșeală, patronii vor plăti angajații ca în vest, funcționarii vor fi numai și numai în slujba cetățenilor, cetățenii nu vor mai da nicăieri șpagă, nimeni nu va mai primi șpagă, se vor construi zilnic câte 100 Km de autostradă, traficul din marile orașe se va descongestiona, vor dispare toate pestele porcine și gripele aviare, nu vor mai fi taxe și impozite, inflația va fi zero, băncile vor da dobânzi mai mari la depozite decât la credite, firmele străine își vor declara corect profitul, justiția va scoate la iveală numai și numai dreptatea și adevărul, vor fi organizate proteste pentru calmarea dezvoltării economice și a creșterii nivelului de trai, etc. etc.

    • Fugi bă d’acilea cu vrajeala asta ieftina, SarmuLiță!
      Pai nu? hai sa le lasam in continuare averea noastra pe mana ca oricum au furat asa de mult incat nu mai conteaza!
      N-o sa se mai simta nicio imbunatatire daca le rupem mainile, nu-i asa? Lasa-i sa fure numai ei ca sa nu ne zapacim cu prea multe stiluri de furat.