G4Media.ro

Guvernul din Kosovo acuză Serbia de implicare în atacul din septembrie

Photo by -STR / AFP

Guvernul din Kosovo acuză Serbia de implicare în atacul din septembrie

Forţele de securitate din Kosovo au confiscat arme şi echipamente militare pentru aproape 400 de combatanţi în urma ciocnirilor de anul trecut cu forţe paramilitare sârbe, potrivit unui raport al Ministerului de Externe din Kosovo, care acuză statul sârb de furnizarea de astfel de arme şi evocă legături strânse cu aparatul preşedintelui sârb Aleksandr Vucic, transmite dpa, transmite Agerpres.

Raportul de 51 de pagini pus luni la dispoziţia dpa şi remis cu mai mult timp în urmă organizaţiilor internaţionale a fost realizat pe baza analizării de fotografii, înregistrări video, acte de identitate şi alte date şi enumeră armament militar confiscat de autorităţile kosovare în prezenţa trupelor de menţinere a păcii din KFOR şi a unor oficiali din misiunea EULEX a Uniunii Europene.

Între echipamentele confiscate se numără două camionete blindate, 29 de vehicule off-road, 66 de puşti de asalt, 80.000 de cartuşe, precum şi mortiere, grenade de mână, mine, explozibil, puşti cu lunetă şi echipamente de comunicaţii.

Potrivit raportului, anchetatorii au reuşit să stabilească originea şi datele de producţie ale armamentului şi echipamentelor, unele fiind de dată foarte recentă, chiar 2022.

Tensiunile în creştere din ultimii ani legate de controlul asupra părţii de nord a Kosovo, populat majoritar de etnici sârbi, au ajuns într-un punct critic pe 24 septembrie anul trecut, când circa 30 de luptători de comando sârbi puternic înarmaţi au fost implicaţi în ciocniri cu poliţia în satul Banjska, în apropiere de Mitrovica. Trei militanţi sârbi şi un poliţist kosovar şi-au pierdut viaţa.

Politicianul şi omul de afaceri sârb kosovar Milan Radoicic a revendicat responsabilitatea acestui atac, susţinând că a avut loc din propria sa iniţiativă, fără ştirea oficialilor din Serbia. Guvernul kosovar a susţinut în schimb că ar fi fost imposibil ca Radoicic să acţioneze fără ajutor de la nivel înalt din Serbia.

Noul raport mai afirmă că scopul atacatorilor sârbi a fost de a crea un coridor în zonă pentru a putea aduce mai multe echipamente militare.

Serbia continuă să considere Kosovo, care şi-a declarat independenţa în 2008, după un îndelungat conflict cu Belgradul, drept o provincie secesionistă. Populaţia Kosovo este formată în majoritate din etnici albanezi, menţionează dpa.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează