G4Media.ro

Guvernatorul Băncii Naţionale a Ungariei critică politica economică a Guvernului de la…

Sursa Foto: budapestbeacon.com

Guvernatorul Băncii Naţionale a Ungariei critică politica economică a Guvernului de la Budapesta: Statul investește în fier și beton, nu în abilități, instituții și creiere

Statul investeşte în „fier şi beton”, nu în abilităţi, instituţii şi creiere, a scris György Matolcsy, guvernatorul Băncii Naţionale a Ungariei (MNB), în articolul său săptămânal din publicaţia online „Magyar Nemzet”, criticând structura investiţiilor publice şi aducând argumente împotriva deficitului bugetar ridicat, transmite MTI, citată de Rador.

Oare are nevoie economia Ungariei de un deficit bugetar de 5,9% în 2022, în condiţiile în care PIB-ul se redresează în semestrul doi al acestui an? Potrivit băncii centrale, nu. Mai mult decât atât, pentru o redresare deplină, adică pentru a ajunge din nou la un echilibru, vor fi necesare un deficit de aproximativ 3% şi o scădere dinamică a ratei datoriei publice, deja din anul 2022.

Fără acestea vom avea parte de un paradox al redresării: cu cât statul va cheltui mai mult şi va deveni mai îndatorat, cu atât mai devreme se va lovi de probleme de finanţare, a scris guvernatorul băncii centrale. Adevărata dispută este dacă trebuie continuată actuala cale, în mare parte extensivă, sau trecerea

la o nouă cale, care se bazează pe know-how, ceea ce ar asigura o recuperare durabilă. Nu este vorba doar despre anul 2022, ci despre întreg deceniul de după 2020. Trecerea la o nouă cale ar fi îngreunată, dacă şi după relansare vom continua politica de investiţii publice, în care trei sferturi din resurse se duc în construcţii, în loc să trecem la investiţii în know-how, accentuează guvernatorul MNB.

Acesta este încă un motiv pentru care este necesară modificarea bugetului de stat pentru anul 2022, deja adoptat, scrie György Matolcsy. Explicând în detaliu argumentele sale, guvernatorul susţine că este greşit şi nesustenabil, din mai multe puncte de vedere, că la baza deficitului bugetar de 5,9% pentru anul viitor se află volumul de investiţii publice de 7,1% din PIB. György Matolcsy critică, în special, faptul că în volumul de investiţii, una din cea mai scăzută rată este cea a investiţiilor „inteligente”, care sunt necesare pentru o creştere intensivă a cunoştinţelor.

Guvernatorul atrage atenţia că ponderea investiţiilor în construcţii este de 50%. În plus, între 2017 şi 2020, Ungaria a înregistrat cea mai mare pondere a investiţiilor în construcţii dintre toate statele membre ale UE, astfel că la baza creşterii ratei investiţiilor se află aceste tipuri investiţii, şi nu cele „inteligente”.

Dintre cele 27 de state membre ale UE, Ungaria înregistrează ponderea cea mai mare a investiţiilor publice, însă trei sferturi dintre acestea sunt investiţii în construcţii. Statul investeşte în „fier şi beton”, nu în abilităţi, instituţii şi creiere, conchide guvernatorul MNB. György Matolcsy subliniază, de asemenea, că în ciuda proporţiei mari a construcţiilor finanţate de stat, capacităţile de construire sunt reduse, astfel că activitatea de investiţii a statului stimulează inflaţia în acest sector şi pe piaţa materialelor de construcţii.

El mai avertizează că în 2019 şi în 2020 creşterea investiţiilor guvernamentale raportate la PIB, respectiv rata ridicată a investiţiilor, au fost generate, în mare parte, de creşterea preţurilor. Rata ridicată de investiţii devine, prin urmare, una virtuală şi nerealistă, subliniază guvernatorul MNB.

Sursa: MTI/ Rador / Traducere: Andrei Demény

Sursa Foto: budapestbeacon.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. Nu inteleg de ce se impacienteaza Europa Libera. Si betoanele pot fi confiscate de compradori externi.

    • Chiar la începutul articolului scrie, dar tu ai venit să comentezi, nu să citești:

      „cu cât statul va cheltui mai mult şi va deveni mai îndatorat, cu atât mai devreme se va lovi de probleme de finanţare, a scris guvernatorul băncii centrale. ”

      Deci asta e problema, că vor rămâne fără finanțare.

    • Alinutza, de ex. indatorarea externa Ungariei se va termina peste 1-2 ani, este oficial. Cea ce ramane, e wax.
      Statul inca investe in infrastructura pentru a atrage investitii straine. Si o face bine, cu rezultatul scontat, vezi cuantumul record al investitiilor in anul de pandemie 2020 .
      Evident, pot exista, si este f. bine ca exista pareri diferite intre Banca Nationala si Ministerul Finantelor, dar de a concluziona de aici, ca in articol, divergente majore intre cele 2 institutii, cred ca e o alta incercare obisnuita de manipulare si spatiu de manevra pentru troli ahtiati dupa articole de tip clickbait.
      De-a dreptul duios cum la noi zilnic se moare in masa de grija altuia. Inca putin si nu mai ramane nimeni pe aceste meleaguri.

    • 1. creierele si abilitatile nu costa bani? numai infrastructura de indatoreaza?

      2. si de ce nu spun americanii, japonezii, francezii, britanicii ca datoria e prea mare, si prefera sa devalorizeze, tragand in pipept toti prosti care ii imprumuta? de ce nu o spun grecii, care trag teapa la fiecare 10 ani?

    • PNNR este gandit pe atragerea de bani europeni pt investitii in ”creier”.
      Restul surselor financiare pt infrastructura.
      Un echilibru perfect la care RO nici nu viseaza.

  2. Vreau sa prind si eu ziua aia in care si la noi cineva va critica guvernul ca face prea multe autostrazi.

  3. Cu CaCatu nu avem de nici unele, dar asa e cand te conduce un repetent, unu de nici de scoala profesionala de valcea, nu a fost in stare!

    Asasinul economic, ala care te scuipa cand vorbeste, balbaitul speculator pe leu!

    • doar atat poti? lista e mult mai lunga, sunt convins de capacitatile tale intelectuale si esti vreun patron de firma cu 100 de angajati.

  4. Asta e PERFECT valabila pentru Guvernul Romaniei condus spre nicaieri de Zombilica!
    NICIODATA in discursurile lui, Zombilica NU vorbeste despre oameni, aseara l-am auzit prima data, cand intrebat de Prelipceanu depsre discursul nationalist, conservator al lui Orban, Zombilica a spus ca „in PNL sunt romani mandri care au inteles ca Romania merge inainte in contextul european”…… greata mi s-a facut!!!
    DOVADA: Rezultatele de zilele trecute de la Examenele de Titularizare a profesorilor!
    Sub 50% dintre profesoori au luat NOTA peste 7!!!
    Premierul NU a spus un cuvintel, Prelipceanu nu l-a intrebat, probabil ca intrebarile erau STABILITATE dinainate intre Prelipceanu si Zombilica!
    NU il intereseaza nimci altceva decat cuvantul GOL: INVESTITII!
    Dar NU spunne care sunt acele INVESTITII si pe ce INVESTITII se duc BANII aia multi imprumutati!

    Scriam ieri pe G4media:
    „Romania educata cu profesori slab educati!
    SUB 50% dintre profesori au luat peste 7, iar 20% NU au luat nici Nota 5, adica dezastru, Johannis!
    Lui Zombilica nu ma adresez, el e paralel cu Educatia, cu Sanatatea, cu Economia, cu Romania!
    El vorbeste vorbe goale activului de partid, face reforme pe care NU le vad nici membrii de vaza din PNL, minte toata ziua buna ziua cat de bine e in Romania!!
    Evident ca NU va spune un cuvintel depsre acest DEZASTRU!
    A-propos, acum vreo cateva zile Zombilica abera cum „pregateste” el Romania pentru un model de economie cu locuri de muncă bine plătite!”

  5. Ce mecla de mutant are.

  6. Atât poate Viktatorul. De unde creier?

    Și oricum ăia cu creier nu-l votează, deci nu contează, dar ăia de merg pe stadioane din beton, îl urmează ca oile noastre hauriste pă șăfu’ dă la haur.

    • Nu-ti consuma toata energia diabetica, programul se termina la 17

    • „câinele moare de drum lung și prostul de grija altuia” – proverb

      PS:
      PROVÉRB, proverbe, s. n. 1. Învățătură morală populară născută din experiență, exprimată printr-o formulă eliptică sugestivă, de obicei metaforică, ritmică sau rimată; zicală, zicătoare, parimie. 2. (Înv.) Operă dramatică scurtă, al cărei conținut ilustrează un proverb (1). – Din lat. proverbium, fr. proverbe.

    • @ vampire,
      Eu am mintea odihnită, neuronul meu are o întreagă tigvă ca să zburde, da!? Deseară merg la produs pe centură așa că acum mă dau în stambă.

  7. Ce moacă are…..zici că e păpușa aia care prinde viață noaptea și vine la tine în pat să te ucidă când dormi.

  8. Să completăm observațiile lui Matolcsy cu niște fapte care au dus la criticile acestuia, de fapt fiind unul dintre stâlpii regimului, Orban numindu-l cu ani în urmă ”mâna lui dreaptă.” Articolul trece cu vederea faptul că datoriă inflației de peste 5 % Matolcsy a ridicat rata dobânzii de referință la 1,2 %, fapt ce i-a conferit ocazia să analizeze și anumite aspecte economice ungare. Făcând parte din sistem, el este cel mai clar în poziție să cunoască și posibile cauze pentru care ponderea construcțiilor în investiții este 50 % , cu toate că nu există o ofertă concurențială a firmelor de construcții. O cauză probabilă este faptul că în prezent ramura construcțiilor este în mâna unui grup restrâns de oameni, printre care tatăl lui Orban, ginerele lui și prietenul din copilărie Meszaros ( pe post de paravan ) efectiv rad tot, primul fiind Meszaros, iar lucrările mari de investiții sunt atribuite direct. Ei sunt, în bună parte, oamenii ”oțelului și betonului” și din păcate pentru Matolcsy, sfera investițiilor inteligente, este într-adevăr la mare distanță de aceștia.

    • brian, esti mai jmecher, jmecher prost ca ala din monty phyton
      saracu Orban Sr. are si el o amarata cariera de chiatra, si tu-l faci nabab 🙂
      (bre, ciumete, la noi sunt cu sutele ”oameni de afaceri” cinstiti panan-n Dzeu si inapoi a caror avere este incomparabil mai mare decat averea celor de care vorbesti)
      da la cat de bini hinformat esti, ia comenteaza oleaca si despre cercurile economice ale oligarhilor de stanga care au inceput ”privatizarile” oneroase inca inainte de 1989, la devalorizarea economiei ungare, la vanzarea pe bani marunti a sectoarelor vitale catre cercul de prieteni si straini, azi mari democracacati progresisti, la infiltrarea voita a serviciile rusesti in serviciile secrete ungare (!) sub guvernarea socialista, etc, etc…
      poate am afla cum de reuseste guvernul corupt si hot al dictatorului Orban, pe langa plata datoriei externe de zeci de miliarde euro, sa asigure constant o crestere economica substantiala, sa rascumpere sectoarele vitale din mana strainilor, sa investeasca in infrastructura ca nimeni altul, sa atraga investitii straine record, sa mareasca in 12 ani rezerva de aur de la 3 tone la 95 tone, si mai si vaccineze lumea in proportie de 65 procente, etc. etc.
      ia mai dute… invartindu-te trol idiot de 2 bani

    • Some way of life !
      În loc să-ți verși fiara de supărare și indignare fără rost, nu ar strica să te informezi un pic. Tatăl lui Orban domnește peste toată industria de agregate din țară, afacerile lui Meszaros și ginerelui lui Orban sunt notorii. Iar privatizarea din Ungaria – identică cu modul în care a fost făcută în România – a fost începută de primul guvern de dreapta ( Antall ) guvern pe care, pe vremea aceea l-a criticat aspru și continu, pe atunci liberalul fidesz ( Orban fiind și vicepreședinte a internaționalei liberale. Dar nu, tu ca Mister Gumpy : my brain hurts ! ( Că că veni vorba de Monthy Python )

    • In competitie cu viticultorul BNR care doar mima economia de piata in televiziunile infractorilor, György Matolcsy a facut privatizari strategice cu bataie lunga castigand batalia economica cu Romania. György Matolcsy stie bine ca betonul si bordura sunt semnul mafiei si coruptiei endemice ce ruineaza economia.

  9. Si Romania dezvolta mormane de betoane, asfalturi, pavele si borduri.