G4Media.ro

Guta, „boala regilor”, e tot mai prezentă / Sunt vizați bărbații supraponderali,…

Foto: 114064583 © Jean Paul Chassenet | Dreamstime.com

Guta, „boala regilor”, e tot mai prezentă / Sunt vizați bărbații supraponderali, după vârsta de 40 de ani / ”Consumul excesiv de alcool, împreună cu o dietă bogată în proteine, poate crește apoi nivelul acidului uric”

Guta se manifestă prin atacuri violente și recurente de artrită inflamatorie acută, cu durere, roșeață și umflături la nivelul picioarelor, gleznelor și genunchilor.

Era considerată boala regilor deoarece, în secolele trecute, doar suveranii, nobilii și bogații își puteau „permite” să fie supraponderali și să mănânce carne roșie în abundență, scrie Corriere della Sera.

Și cum guta era o afecțiune legată de obezitate, diabet și hipertensiune, majoritatea populației era scutită. Astăzi, însă, realitatea este aproape opusă: cazurile de gută sunt în creștere la nivel mondial, în principal ca o consecință a obezității galopante și a stilurilor de viață nesănătoase, care sunt mult mai răspândite în clasele mai puțin bogate.

„Boala s-a „democratizat” și reprezintă una dintre cele mai frecvente forme de artrită inflamatorie la adulți care ar trebui diagnosticată la timp și gestionată cu mai multă atenție, în schimb este adesea subestimată sau chiar considerată o boală veche, învechită, care aproape că nu mai există”, subliniază Carlurizio Montecucco, președinte al Fundației italiene pentru cercetare în reumatologie (Fira) și profesor de reumatologie la Policlinico San Matteo din Pavia a Universității din Pavia.

Cauzele: genetica, medicamentele și alimentația deficitară

Documentată încă din Egiptul Antic în 2640 î.Hr. și studiată de-a lungul secolelor de la Hipocrate până în zilele noastre, guta a afectat figuri de proeminență istorică și intelectuală, printre care Alexandru cel Mare, Cezar Augustus, Henric al VIII-lea, Newton și Darwin.  Astăzi estecea mai acută formă de artrită cunoscută și cea mai frecventă în rândul adulților, în special la bărbații de peste 40 de ani.

„Este o boală  datorată acumulării de cristale de acid uric în articulații ( al cărei termen medical este hiperuricemie) – răspunde expertul -. Posibilitatea de a o dezvolta depinde de mai mulți factori: are o bază genetică, poate fi agravată de factori alimentari și de utilizarea anumitor medicamente (cum ar fi diureticele, acidul acetilsalicilic în doze mici, ciclosporina) sau de prezența altor afecțiuni care provoacă hiperuricemie, cum ar fi insuficiența renală.

Nutriția (împreună cu greutatea excesivă) joacă cu siguranță un rol important: consumul excesiv de alcool, împreună cu o dietă bogată în proteine, poate crește apoi nivelul acidului uric și provoca sau agrava guta.

Simptome: cum să o recunoaștem

Acumularea cristalelor de acid uric în articulații provoacă episoade de inflamare acută caracterizate prin durere intensă, umflături și roșeață, adesea localizate la nivelul degetului mare de la picior sau al genunchilor.

„Un atac de gută provoacă o artrită foarte dureroasă și bruscă, care apare uneori după o alimentație sau o băutură excesivă. Articulația cel mai adesea afectată este josul degetului mare, dar pot fi afectate și genunchii și genunchii”, explică Montecucco.

Un atac durează de obicei 2-3 zile și apoi se rezolvă spontan: dacă nu se iau măsuri, există însă riscul ca atacurile să se repete și guta să devină cronică: „Evoluția gutei poate duce la episoade din ce în ce mai frecvente până la o afecțiune cronică, cu riscul de leziuni articulare ireversibile și formarea tofi (depozite de cristale de urat monosodic în țesutul subcutanat și în organe)”, continuă președintele Fira. În plus, hiperuricemia este asociată cu boli precum hipertensiunea, diabetul, sindromul metabolic și bolile cardiovasculare”.

Terapii care trebuie începute înainte de apariția consecințelor grave

Tratamentul gutei se bazează pe utilizarea antiinflamatoarelor și a colchicinei pentru episoadele acute, în timp ce medicamentele hipouricemiante sunt utilizate pentru gestionarea cronică.

„Din fericire, astăzi dispunem de medicamente care sunt eficiente atât pentru controlul crizelor acute, cât și pentru reducerea nivelului de acid uric, permițând un tratament țintit, pe termen lung”, spune Montecucco.

„O abordare terapeutică personalizată este esențială, deoarece scăderea nivelului de uricemie poate crește inițial frecvența crizelor.

În paralel cu tratamentul medicamentos, este esențială adoptarea unui stil de viață sănătos, cu o dietă echilibrată săracă în purine (conținute în carnea roșie, mezeluri, alcool, bere și băuturi zaharoase), menținerea unei greutăți adecvate și evitarea consumului excesiv de alcool.

„Guta nu este doar o boală dureroasă, ci poate avea consecințe grave asupra calității vieții și a stării generale de sănătate”, conchide expertul.

„Este esențial să sensibilizăm populația și să promovăm diagnosticul precoce pentru un management optim al bolii”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.