G4Media.ro

Grupul Electrica intră pe piața de producție de energie electrică din surse…

Sursa foto: Pexels

Grupul Electrica intră pe piața de producție de energie electrică din surse regenerabile

Electrica Furnizare S.A., parte a Grupului Electrica, a intrat pe piaţa de producţie de energie electrică din surse regenerabile prin semnarea unui contract de vânzare-cumpărare cu Raylexo Limited şi Long Bridge Management şi Administrare SRL în vederea achiziţionării Parcului Fotovoltaic Stăneşti din judeţul Giurgiu, deţinut de firma Long Bridge Millenium SRL, informează marţi un comunicat al companiei, transmite Agerpres.ro.

Cu o capacitate instalată de 7,5 MW şi o capacitate de funcţionare limitată la 6,8 MW, Parcul fotovoltaic Stăneşti este amplasat pe o suprafaţă de 17,5 hectare şi a fost construit în perioada octombrie 2012 – ianuarie 2013, începând să injecteze energie electrică în reţea din luna februarie 2013.

„Finalizarea tranzacţiei şi transferul titlului de proprietate asupra părţilor sociale către Electrica Furnizare S.A. sunt supuse îndeplinirii condiţiilor suspensive agreate de părţi, precum şi a formalităţilor relevante. Preţul de cumpărare va fi determinat la data finalizării tranzacţiei, în conformitate cu prevederile contractului de vânzare-cumpărare”, se menţionează în comunicat.

Achiziţia realizată de Electrica Furnizare S.A., lider pe piaţa de furnizare de energie electrică din România, este un prim pas pentru atingerea obiectivului de dezvoltare pe verticală a Grupului Electrica, prin intrarea pe piaţa de producţie de energie electrică, în special din surse regenerabile.

În această tranzacţie, Grupul Electrica a fost asistat de o echipă de consultanţi, condusă de PricewaterhouseCoopers Management Consultants SRL şi Volciuc-Ionescu SPRL.

„Extinderea pe lanţul valoric al energiei electrice, în special în zona de producţie din surse regenerabile, reprezintă unul dintre obiectivele importante ale Strategiei Grupului Electrica pentru intervalul 2019-2023. Preconizăm că astfel de achiziţii ne vor ajuta să atingem sinergii importante, continuând optimizarea ariei de furnizare din cadrul Grupului şi în această direcţie, în plus faţă de procesul actual de transformare organizaţională. Conştientizăm importanţa decarbonizării sectorului energetic şi suntem preocupaţi de o dezvoltare sustenabilă a afacerii, în special în contextul noii provocări lansate de Comisia Europeană pentru statele membre – Green Deal sau Noul pact ecologic. Cel puţin pentru următoarea decadă, sustenabilitatea înseamnă cu siguranţă să fim green în domeniul producţiei, pentru că Acordul de la Paris are ca obiectiv principal ca, până în 2030, la nivelul Uniunii Europene, producerea de energie din surse regenerabile să depăşească 30%. Desigur, dezvoltarea sustenabilă înseamnă pentru noi şi faptul că ne preocupă ca astfel de proiecte să aducă plus valoarea estimată pentru afacere şi investitori, consolidând rezultatele Grupului Electrica. În acest sens, analizăm în continuare şi alte potenţiale oportunităţi de creştere anorganică, în concordanţă cu strategia noastră”, a declarat Corina Popescu, director general Electrica SA.

Cu o tradiţie de peste 120 de ani, Electrica Furnizare, filiala de furnizare energie electrică şi gaze naturale a Grupului Electrica, oferă servicii la un număr de aproximativ 3,6 milioane de clienţi finali, atât în regim de ultimă instanţă, cât şi pe piaţa concurenţială. Compania deţine licenţă pentru desfăşurarea activităţii de furnizare energie electrică şi gaze naturale pe întreg teritoriul ţării.

În primul trimestru al acestui an, Grupul Electrica a furnizat pe piaţa cu amănuntul aproximativ 2,5 TWh (în creştere cu 2% faţă de T1 2019) către un număr de aproximativ 3,6 milioane de consumatori.

Electrica Furnizare este lider de piaţă cu o cotă totală de piaţă de 19,83%, având o cotă de 53,15% pe piaţa reglementată şi de 11,64% pe piaţa concurenţială, conform raportului ANRE pentru primele trei luni ale anului 2020.

Grupul Electrica oferă servicii la circa 3,8 milioane de utilizatori şi are o arie de cuprindere naţională – cu organizare în trei zone pentru distribuţia energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, şi pe cuprinsul întregii ţări pentru funizarea energiei electrice şi pentru întreţinere şi servicii energetice.

Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din Bucureşti şi Londra. Electrica este singura companie românească listată din domeniul distribuţiei şi furnizării energiei electrice din România.

sursa foto: Pexels.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. La Electrica SA, principalul actionar este statul roman, cu o cota de 48%.
    Panourile solare vandute in 2012 aveau o eficienta de 14-15%, in prezent eficienta celulelor policristaline din comert este de 18% iar pretul pe Watt este la ~15% din pretul din 2012, ceea ce face ca investitia intr-o ferma solara nou infiintata sa se amortizeze mai devreme decat investitiile din trecut iar pentru acest motiv investitorii incearca sa scape atat de fermele solare cat si de cele eoliene vechi. Noroc ca cineva inca mai cumpara, Electrica, adica statul roman.
    Acolo unde terenul poate fi exploatat agricol, fermele solare sunt o alegere destul de proasta. La Stanesti, cele 17 hectare sunt folosite pentru 6.8MW, cu un factor de capacitate extrem de scazut, 75% din energie fiind produsa in intervalul 10:00AM-2:00PM. Daca am echivala cu o centrala pe gaz cu factor de capacitate 100% (ideal), productia parcului de la Stanesti este de 1.1 MW.

    • Da, așa este cum ai calculat. Dar să nu uiți că randamentul actual al eolienelor este cel puțin cu 10% superior vechilor instalații. Olanda deține recordul la astfel de instalații. Cred că s-au gandit bine cei de la Elecrtica SA ce fac ! Vînzătorii, probabil și-au amortizat investiția si o plasează . Foarte bine fac si ei ! Că statul are 48% din capitalul Electrica SA ? Si asta e f bine ! Sectorul productiv PUBLIC – PRIVAT functionează excelent in alte părți ! La noi e prohibit ?

    • @George: Câteva corecții și observații, dacă îmi permiți.

      1. O centrală pe gaz are randament, nu factor de capacitate. Randamentul e un pic altceva. Iar pe lumea asta nu există nici randament nici factor de capacitate de 100%. Poate la fuziune nucleară.
      2. O centrală pe gaz este producator de dioxid de carbon iar gazul poate fi gândit doar ca o eventuală soluție de tranziție către atingerea țintelor impuse de Green Deal-ul european.
      3. În plus față de energie fermele fotovoltaice dau și Certificate Verzi, inclusiv cele amânate din perioada precedentă, necesare unei companii de furnizare de electicitate, după cum probabil știi.
      4. În medie un MW de fotovoltaic necesită undeva la 2 ha, în funcție de relief și de radiația din zonă. Ceea ce înseamnă că suprafața e rezonabilă.
      5. Nu văd nicăieri în comunicat factorul de capacitate al parcului, dar chiar presupunând că e cum spui, fotovoltaicele produc în peak, ceea ce înseamnă că prețul energiei e oricum mai mare decât al celei în bandă (cum ar fi cazul unUI CCGT). Și apropo, ca să aibă sens o investiție într-o centrală pe gaz, ar trebui să plece de la 250-300 MW ca să aibă un randament decent al investiției, adică ochiometric vreo 100 milioane de Euro, construcție care durează 3-4 ani și, chestie importantă, infrastructură de transport pentru preluare de capacitate din partea altei firme (Transelectrica). „Un bagatel lucru”, vorba unui personaj clasic.

      Având în vedere cele de mai sus nu prea pot pricepe cum de compari gazul cu fotovoltaicul. Le compari la ce? Cost/MW? Randament vs. Factor de Capacitate? Energie verde vs. energie cu amprentă de dioxid de carbon?

      Hai să nu comparăm fregata Regele Ferdinand cu o Tesla Model S.

      Zic și eu…

    • Calculele in mare sunt corecte dar ai uitat esentialul: productia “verde” are clientul asigurat dinainte si de cele mai multe ori in ultimul timp are si parcul finantat si subventionat.Lumea se cam fereste sa spuna pe unde sunt parcurile astea sa nu le fure binevoitorii panourile, cablurile, mppt-urile etc

  2. Ceva calcule: pentru 1MWp, firma mai are de încasat pe următorii 8 ani, cât mai primesc Certificate Verzi: 1250MWh/an x 8 ani x 6 CV/MWh x 30 Eu/ CV = 1.800.000 Eu
    Mai pune de recuperat 1250x 7 ani x 2CV(amânate) × 30 = 525.000 Eu
    In total, au de încasat in urmatorii 8 ani, doar pt CV aprox. 2,3 mil. Eu/MW !!!
    Pretul unui MW instalat astăzi greenfield este probabil 600k in proiecte de ordinul zecilor de MW, dar veniturile sunt doar din energie, nu si din CV !!!
    Conteaza in final cu cat au cumpărat = nu este o afacere proastă din start.