G4Media.ro

Grindeanu: Viitorul premier poate fi de la UDMR / PSD va încerca…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Grindeanu: Viitorul premier poate fi de la UDMR / PSD va încerca o coaliție doar cu formațiunea maghiară / Despre faptul că UDMR se conformează regimului premierului ungar, considerat „putinist”, Grindeanu afirmă că partidul lui Kelemen Hunor nu face declarații antieuropene

Prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu a declarat luni seara, la Antena3, că PSD poate încerca o coaliție guvernamentală doar cu UDMR, după alegerile prezidențiale și parlamentare.  „Poate ajunge o coaliție PSD-UDMR. Poate avea puțin (în Parlament – n.red) dar poate da o majoritate”, a declarat Sorin Grindeanu. Mai mult, el a precizat că premierul poate fi numit de la UDMR și a mai sugerat și că în viitor PSD poate răspunde doleanței UDMR, privind reorganizarea regiunilor, subliniind că pentru acest demers „nu e necesar să fie modificată Constituția”.

„Vedem în 1 Decembrie procente, cine iese președinte, și apoi vom putea vedea și procentele pentru Parlament. Evident că niciun partid nu va avea 51% ca să poată da o majoritate parlamentară. Nici PNL nici PSD”, a comentat Sorin Grindeanu.

Întrebat de la care formațiune va fi dat viitorul premier, în cazul în care cele două partide PSD și PNL vor avea cele mai multe voturi, Grindeanu a răspuns că: premierul „poate fi și de la UDMR”.

„E important să vină și UDMR în coaliție…pentru stabilitate”, a adăugat Grindeanu, apreciind că e una din formațiunile cu care s-a colaborat foarte bine anterior.

Chestionat despre intențiile UDMR privind o reorganizare teritoriale (trimitere la doleanța UDMR privind comasarea județelor Covasna, Harghita și Mureș), Grindeanu a afirmat că a lucrat și el în administrația locală, că înțelege sistemul și că poate fi inițiată o reorganizare teritorială iar pentru asta „nu e necesar să fie schimbată Constituția”.

„Nu e nevoie să schimbi Constituția ca să reduci la 20 de județe… De exemplu, poate fi Banatul care să includă Timiș, Caraș și o parte din Arad (…) Aceste lucruri se fac cu costuri”, a spus Grindeanu.

El a mai adăugat că în acest moment, peste 95% dintre aleșii locali sunt ai PSD, PNL sau UDMR, apreciind că în această ecuație e justificată o coaliție din care să facă parte UDMR.

Pentru că în emisiune i s-a amintit că UDMR este o formațiune asociată partidului ungar FIDESZ, controlat de premierul ungar Viktor Orban, etichetat ca fiind „putinist”, Grindeanu a răspuns inițial că „Ungaria e totuși o țară membră UE”. La insistențele moderatorului, privind apropierea Ungariei de Rusia, Grindeanu a afirmat că: UDMR nu a fost niciodată un partid care să se opună politicilor europene. Poate în Ungaria, dar aici UDMR n-am văzut să facă declarații antieuropene”.

Sorin Grindeanu a mai spus că s-a întâlnit de trei ori cu ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó (unul dintre cei mai vehemenți politicieni ungari împotriva politicilor UE) și că de fiecare dată discuțiile cu acesta au fost constructive. ”Am avut chestiuni punctuale pe care le-am discutat…”, a comentat Grindeanu.

Liderul social-democrat spune că rămâne în picioare și posibilitatea refacerii coaliției cu PNL și chiar și cu alte partide, excluzând însă orice colaborare cu AUR.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Bun, bun! După ce le-ați dat Hidroelectrica, e normal să le dați și Guvernul!

  2. V-a aruncat mingea la fileu, draga opozitie, pe aceasta tema puteti sa-i trageti un tun sa nu se vada PSDului. Si-a facut greseala acestor alegeri, in sfarsit!
    Orban se plimba ca in tara lui prin Romania cu mesaje revizioniste, fuge la Moscova la inceput de razboi, si cand preia sefia EU, aia din Hahaha rghita canta imnul vecinilor, dar el nu vede nicio problema. Un neuron se leg ga na …
    Baiatul acesta, preferatul lui Ciolacu, este mai p*ost decat noaptea. Acum ne explicam voturile date UDMR in judete sudice. Iar ser .. ciile dorm in chi ..ti de ani de zile.
    Pregateste tava pentru cand se termina razboiul sa-si ia vecinii halcile din Romania cu aceasta reforma regionala.

  3. Cred ca imi scapa ceva mie pentru ca nu pot sa inteleg de ce s-ar lua in calcul in orice scenariu o regionalizare pe criterii etnice – este o gluma asta sau chiar a declarat asta?

    Asta cuplat cu stirea cu posibila preluare a unei companii din energie de catre unguri mi se par ambele stiri ireale – ne-am prostit de tot ca tara, ca neam?!

    Premier de la UDMR … ?! E o gluma asta… ?!

    • Ai avut în sas, de ce nu s-ar putea și un maghiar, mai ales că maghiarii sunt mult mai mulți decât sașii!

  4. Declarațiile acestea, din partea partidelor, cu privire la coaliții punctuale posibile, fac parte dintr-un scenariu de tatonări, de sondare a reacțiilor celeilalte părți. Să mă explic : PSD – prin această declarație a lui Grindeanu – trimite un mesaj liberalilor ”ne descurcăm, la o adică, și fără voi”, dacă se întâmplă să construiți o coaliție ”de dreapta”. ( De dreapta în România înseamnă orice partid, la dreapta lui PSD ). Liberalii, la rândul lor – cu toate că umblă cu blazonul de ”dreapta” – se simt, în mod vizibil confortabil în tandem cu psd, comportându-se apropape inconfundabil ca acesta. PNL se simțea de la bun început pus în poziție defensivă față de USR – acesta fiind un partid liberal de tip clasic, cu accente progresiste de tip american – pe care îl privește ca adversar politic, de la începutul existenței sale. Cred că în acest comportament a avut parte și Iohannis, cu resentimente adânci față de criticile lupilor tineri din usr ( Drulea, Ghinea, Vlad Voic. Etc ). UDMR-ului I-a făcut bine statul pe tușă – nefiind parte activă la ultimele matrapazlâcuri ale coaliției – i-a adus acestuia un rol de ”acul balanței”- fiind adus în cărți atât de către psd, cât și de usr.

  5. Politica este o …