G4Media.ro

Grecia introduce cote obligatorii de muzică grecească în locurile publice şi în…

Sursa foto: pixabay.com

Grecia introduce cote obligatorii de muzică grecească în locurile publice şi în filme

Parlamentul grec a adoptat o lege care impune o cotă obligatorie de muzică grecească în spaţiile publice, cum ar fi cazinourile sau centrele comerciale, precum şi în filmele care primesc finanţare din partea statului grec, relatează joi agenţia EFE preluată de Agerpres.

Potrivit noii legi, cel puţin 45% din muzica difuzată în cazinouri, centre comerciale, săli de aşteptare din aeroporturi şi porturi, lobby-uri ale hotelurilor şi în alte locuri publice trebuie să fie alcătuită din piese greceşti.

Este de asemenea impusă o cotă obligatorie de 70% pentru „producţiile audiovizuale şi peliculele greceşti” care sunt „finanţate în orice mod” de către statul grec.

În dezbaterea parlamentară premergătoare votului, ministrul grec al culturii, Lina Mendoni, a descris „salvarea” patrimoniului cultural imaterial al Greciei drept un „imperativ” şi a apreciat că această lege va crea „o reţea de protecţie” pentru muzica grecească.

Potrivit titularei Ministerului Culturii grec, globalizarea în domeniul muzicii a marginalizat nedrept muzica grecească, care a ajuns astfel să reprezinte doar 30% din ceea ce se reproduce public în Grecia.

Noua lege a fost primită cu critici dure din partea unor sectoare profesionale pe care le vizează. De pildă, Asociaţia Producătorilor Independenţi de Material Audiovizual (SAPOE) vorbeşte despre o „obligaţie scandaloasă”, în timp ce sindicatul hotelierilor (POX) o consideră „incompatibilă cu principiile şi valorile unei democraţii europene liberale moderne”.

Principalul partid de opoziţie, formaţiunea de stânga Syriza, care a votat împotriva acestei legi, a comparat-o chiar cu măsurile de pe vremea dictaturii coloneilor, din perioada 1967-1973, când în Grecia au fost interzise formaţia Beatles şi fustele mini, transmite Agerpres.

Noua lege prevede în plus timp suplimentar de emisie comercială şi alte beneficii pentru posturile locale de radio care transmit muzică grecească peste cota stabilită, ceea ce producătorii radiofonici consideră o „intervenţie guvernamentală anti-liberală”.

Ministrul Lina Mendoni a respins toate acuzaţiile şi a amintit că Grecia nu este prima ţară din UE care introduce cote obligatorii pentru a-şi proteja muzica naţională. „Franţa are un cadru chiar şi mai strict pentru a-şi proteja muzica şi limba franceză” şi a introdus cu succes cote similare încă din anul 1986, a semnalat ea.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează