G4Media.ro

Grecia – electroşoc pentru gospodării şi micile întreprinderi în luna septembrie: scumpire…

Sursa foto: Pexels

Grecia – electroşoc pentru gospodării şi micile întreprinderi în luna septembrie: scumpire cu până la 50% a energiei electrice

Cu un nou val de creșteri semnificative ale prețurilor la electricitate se vor confrunta în luna septembrie companiile mici şi gospodăriile din Grecia, transmite publicația Kathimerini, citată de Rador.

Scumpirea este rezultatul unui amestec exploziv de cauze care mențin prețurile constant ridicate pe piața angro a energiei electrice din întreaga Europă. Prețurile ridicate de pe piața angro, care au doborât orice record în luna august şi au fost alimentate şi de cererea ridicată din cauza caniculei prelungite, vor aduce – conform estimărilor pieței – majorări ale tarifelor la electricitate ce vor ajunge chiar şi la 50%, ceea ce va exercita presiuni sufocante asupra gospodăriilor și companiilor care se luptă să se redreseze după efectele pandemiei.

Reprezentanţii Ministerului Mediului și Energiei și, în general, Guvernul de la Atena sunt extrem de îngrijoraţi atât de povara pe care consumatorii o vor avea de suportat, dar și de creșterea în lanț a prețurilor la produse și servicii din cauza creșterii costurilor cu energia. Dar guvernul nu dispune de instrumente care să limiteze aceste majorări, deoarece ele sunt generate în principal de factori externi care au legătură cu creșterea semnificativă a prețurilor la emisiile de CO2 ca urmare a politicii UE cu privire la schimbările climatice, dar și cu creșterea continuă a prețurilor la gaz.

Măsura companiei ruseşti Gazprom, principalul furnizor european de gaze naturale, de a nu livra cantitățile suplimentare necesare pieței europene în perspectiva iernii, pentru a exercita presiuni asupra autorităților europene să aprobe conducta Nord Stream 2, combinată cu creșterea cererii de gaze lichefiate în țările din Asia, a împins prețurile combustibilului importat la 48 euro/megawatt/oră de la 25 euro pe megawatt/oră în luna mai.

Prețurile de pe piețele angro din Europa au „explodat”, iar acum se plasează constant peste 100 de euro pe megawatt/oră, cele mai ridicate niveluri înregistrându-se în țările balcanice (Bulgaria 155 euro, Serbia 145 euro, Croația și Slovenia 125 euro, România și Ungaria 115 euro). Grecia continuă să dețină poziţia de cea mai scumpă piață, cu un preț de 157 de euro pe megawatt/oră, înregistrând o creştere cu 70% de la începutul anului.

Plângerile consumatorilor care au primit deja o factură de energie electrică „umflată” au început în ultima vreme să curgă în cascadă către Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei și Ministerul Energiei de la Atena. Într-o încercare de a evita cel puţin tendinţele speculative, întrucât estimările sunt că preţurile se vor stabiliza pentru multă vreme la niveluri ridicate de peste 100 de euro pe megawatt/oră, conducerea Ministerului Energiei a dat ordin Autorităţii Elene de Reglementare în Domeniul Energiei să supravegheze cu stricteţe piaţa angro a energiei.

Traducerea Rador: Carolina Ciulu / Foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

18 comentarii

  1. Intermediarii sau traderii de energie, ăștia scumpesc energia,cu acordul tacit al guvernaților sa crească PiB-ul ca să se poată împrumuta.
    Conform unui studiu grecii sunt mai saraci ca românii, chestia cu energia ii va adânci și mai tare in sărăcie.
    Cei din turism o duc bine, ajuta statul să cheltuiască politicienii mai mult .

    • Sunt mai multe cauze. China a interzis minatul bitcoin si toata cerea de energie s-a mutat pe restul planetei. Iar consumul este imens.

    • @Nicu:
      Vrei sa spui ca cererea mondiala de fapt s-a redus in urma interdictiei din China?

  2. Coana Europa, cu chilotii ei verzi un pic lasati, fotografie de moment.

    • Analfabet functional, cumva?! In articol scrie clar de ce s-a scumpit mai peste tot. O combinatie de factori: cerere mare de energie in sezonul cald + politica UE care pune presiune pe marii poluatori + presiunea Rusiei prin nelivrarea cantitatilor de gaze naturale solicitate de tarile abonate.
      Si nu e valabil numai in Europa. In China, in State e la fel. Inflatie mare, blocaje in productia de bunuri industriale, etc.

    • Amoka, aaaa deci e presiune pe marii poluatori si scandal cu rusii? Pana o dau la pace si rezolva inclusiv bazaconiile „climatice” si „amprenta de carbon” sa plateasca UE diferenta de pret. Cresteri de 200%, doar pentru fantezii. Atunci m(UE).

    • @Flav. Asta inseamna economie de piata. Dar incearca la rusi. Am un feeling ca-i simpatizezi. Acolo e lapte si miere, taramul celor drepti.

    • Amok, mars dreacu cu economia de piata, cand problema e la nemoarxistii de la Bruxelles cu politicile lor de rahat. Dupa tine e un fel de crypto piata asta a energiei.

  3. Asa este cand depinzi de altii. Nuclear et energii echivalente, unica cale pentru Uniunea Europeana. In fine, pentru cei care nu doresc sa depinda de altii.

    • monsieur, chiar cand nu depindem de alții cu electricitatea, vezi Franța, prețul a fost mărit.
      de ce oare? nu a fost canicula in jumatatea de nord a Franței chiar „au conteaire”.
      nu mai vorbesc de cei abonați la distributori de energie cum ar fi băieții deştepti de la Direct Energie si ceilalți.

      la gazele naturale înteleg.
      nu sunt suficiente cele din marea Nordului, de pe platformele marine ..mai trebuie cumpărat de la ruşi. scumpirea? drastică! + 50%.
      la iarnă ne aşteptăm la facturi bine umflate, coproprietarii au investit in centrale noi,pe gaz, acum 4 ani. tant pis.

    • @FF Leagu
      Va multumesc pentru raspuns.
      Aveti dreptate, pretul gazelor s’a scumpit si aici (5/7/9%) de astazi, s’a scumpit deja odata la inceput de an 2021 si se va rescumpi. De aceea trebuie sa ne angajam in/spre alte modalitati. Pentru a nu mai depinde de gaz (Rusia, Norvegia, Holanda, Algeria, Canada, etc) Nu ne va fi usor (UE) pentru ca in acelasi timp, incercam sa ne desprindem si de dependenta fata de petrol.

      Nu exista alta cale. Nuclear, eolian, etc. Plus constructii noi neconsumatoare de enegrie multa, rehabilitarea celor vechi. Este bineinteles un efort foarte important. Insa vom deveni aproape independenti energetic, ceea ce nu parea posibil, in anii 70.

      Ceea ce ne franeaza (deocamdata) este efortul general pentru criza sanitara. Insa vom trece peste asta si vom putea pune accentul (budgetar) pe independenta energetica.
      Acel Plan Verde, foarte criticat in Est, este exact in acest sens: independenta economica, la orizont de 10-20 ani.

    • @2el. „Acel Plan Verde” este o fantezie. Toate studiile dupa care se ghideaza excrocii din spatele „Green deal-ului” sunt fabulatii care prind doar la talibanii climatici.

  4. Electrosoc la greci, normalitate la romani!

  5. E clar, Citu e de vina…

  6. Cîțu este de vina, si PNL/USR+/udmr.
    Daca era la noi, numai mizeriile astea le auzeai peste tot la tv’urile anti guvern si pro comunism.

    Deci bai netoților, cei care vreți sa comentați pe viitor, .. scumpirile se întâmpla peste tot in lume, nu doar la noi.

    • Pai cum de se intampla bai gustere? Aduc astia gaze de pe Marte sau cum? Aaaa, ca s-au gasit neomarxistii sa bage tot felul de reglementari „climatice” sa platesti cat nu face. Bine, tu obisnuit cu pozitia ghiocelului, ti se pare normal.

  7. Politica privind ‘schimbarile climatice’ isi arata efectele: oameni tot mai saraci.
    In loc de energie ieftina, astia ne vand certificate verzi scumpe.

  8. Cauza scumpirii energiei este în primul rând politica europeană de reducere a poluării. Energia verde și regenerabilă este mai scumpă decât cea produsă prin mijloace clasice. Poate că vesticii au ajuns la un nivel ridicat de bunăstare și își permit să cheltuiască mai mult cu energia. Nu cred că românii au ajuns în stadiul ăsta. Și totuși am închis termocentrale pentru simplul motiv că erau pe cărbune.
    O fi bine?