
Giganții luxului se confruntă cu o criză de încredere a consumatorilor și scăderi accentuate ale vânzărilor
Marile case de modă de lux, precum LVMH și Kering, se pregătesc să anunțe o nouă scădere a vânzărilor trimestriale, amplificând temerile investitorilor legate de o criză prelungită în piața de lux, estimată la 400 de miliarde de dolari. În contextul tensiunilor comerciale dintre SUA și Uniunea Europeană, brandurile se confruntă cu provocări tot mai mari, inclusiv amenințarea unor tarife vamale de până la 30% impuse de administrația Trump, conform Reuters.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
LVMH, care va deschide seria raportărilor financiare joi, este așteptat să anunțe o scădere de 6% a diviziei sale de modă și articole din piele, care include mărci precum Louis Vuitton și Dior, al patrulea trimestru consecutiv de recul, potrivit estimărilor Visible Alpha. În paralel, Gucci, cel mai important brand din portofoliul Kering, traversează o perioadă și mai dificilă, cu vânzări estimate în scădere cu aproape 25% față de anul trecut.
Pe fondul volatilității piețelor bursiere și al încrederii reduse a consumatorilor, în special în SUA și China, brandurile ezită să mai aplice noi creșteri de prețuri, strategie care în trecut a dus la scăderea cererii în rândul clienților cu venituri medii. „Nivelul creșterilor de preț a fost prea mare pentru multe branduri”, afirmă Caroline Reyl, de la Pictet Asset Management. „Aceasta i-a îndepărtat pe cumpărătorii aspiranți.”
În ciuda eforturilor de repoziționare, cum ar fi lansarea unor produse sub pragul de 1.000 de dolari, cum este cazul noilor pantofi hibrid balerină-sneaker de la Louis Vuitton și accentul pus pe produse de beauty, investitorii încep să pună sub semnul întrebării atractivitatea pe termen lung a industriei de lux.
Cotațiile bursiere reflectă declinul: acțiunile LVMH au pierdut aproape 27% din valoare de la începutul anului, în timp ce Kering a scăzut cu 15%. Hermes și Richemont, orientate către o clientelă ultra-bogată, au înregistrat fluctuații minore, cu Hermes în ușoară scădere (-0,9%) și Richemont în creștere (+1,6%).
Între timp, case precum Dior, Gucci și Chanel au angajat noi directori creativi, dar noile direcții stilistice necesită timppentru a se traduce în produse disponibile în magazine. Iar până atunci, vânzările de genți, odinioară motoarele creșterii își pierd din putere, fiind înlocuite de interesul sporit pentru bijuterii considerate investiții pe termen lung.
În ciuda scăderilor suferite de giganții LVMH și Kering, analiștii prognozează o creștere de 10% pentru Hermes și Prada, ultima beneficiind din plin de succesul Miu Miu, care reușește să capteze cota de piață pierdută de rivali. Kering își va anunța rezultatele pe 29 iulie, urmat de Hermes și Prada pe 30 iulie.
Piața de lux intră astfel într-o fază de reechilibrare, în care brandurile trebuie să regândească rapid strategia dintre exclusivitate, accesibilitate și inovație creativă, fără a-și pierde identitatea în fața presiunilor economice și comerciale globale.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.