G4Media.ro

Gheorghiu: Schema de ajutor pentru producătorii de film am moştenit-o de la…

Sursa Foto: Ada Solomon/ Arhiva Personală

Gheorghiu: Schema de ajutor pentru producătorii de film am moştenit-o de la PSD /  200 şi ceva de milioane de lei pe hârtie, dar cu conturile goale. Asta era schema de ajutor

Bogdan Gheorghiu, propus pentru funcţia de ministru al Culturii, a afirmat miercuri, la audierile din comisiile parlamentare de specialitate, că schema de ajutor pentru producătorii străini de film a „moştenit-o”, a găsit-o la un institut de prognoză din subordinea Secretariatului General al Guvernului (SGG), „cu 200 şi ceva de milioane de lei pe hârtie, dar cu conturile goale”.

„Schema de ajutor pentru producătorii străini de film care fac producţii pe teritoriul României spuneaţi că fost înfiinţată chiar de noi. Greşit! Am moştenit-o, am găsit-o undeva pe la SGG, undeva pe la un institut de prognoză, cu 200 şi ceva de milioane de lei pe hârtie, dar cu conturile goale. Asta era schema de ajutor. A fost înfiinţată de guvernul dumneavoastră (n.r. – al PSD), dar atunci, pe moment, s-a luat acea decizie de a se da către ministerele de resort toate acele lucruri care se găseau în acea instituţie din subordinea SGG-ului, acel institut de prognoză, pentru că acolo erau şi banii pentru autostrăzi (au fost mutate acele programe la Ministerul Transporturilor) şi această schemă, deşi a fost iniţial o discuţie dacă să vină sau nu la Ministerul Culturii, pentru a fi administrată de Centrul Naţional al Cinematografiei. Până la urmă s-a decis mutarea ei la Ministerul Economiei (…). Odată cu reorganizarea ministerelor şi cu dispariţia ministerului respectiv, probabil se va căuta la nivel de Palatul Victoria un nou administrator al acestei scheme”, a susţinut ministrul.

Context

G4Media.ro a dezvăluit recent că 21 de producții cinematografice care au fost filmate în România așteaptă încă banii promiși de Guvern prin schema de ajutor a industriei cinematografice, se arată într-un proces verbal al Comisiei de film din cadrul Ministerului Economiei, întocmit în 19 noiembrie.

Producătorii au depus de luni de zile toate actele care i-ar fi îndreptățit să primească înapoi o parte din banii cheltuiți în țara noastră. Guvernul ar fi trebuit să le ramburseze producătorilor 35% din bani sau 45%, dacă în respectiva producție România este promovată explicit prin conținut.

50 de milioane de euro erau, teoretic, alocați anual de Guvern. Doar 494.000 de euro au fost folosiți în cei 2 ani de când funcționează aceasta schemă. O singură producție a fost plătită. E vorba de “Alex Rider”, un serial Sony Pictures, difuzat pe Amazon Prime, în care joacă Ana Ularu.

300 de milioane de lei au fost cheltuiți de producători în România ca urmare a acestei scheme, transmite Alianța Producătorilor de Film din România. Potrivit hotărârii de guvern care reglementează schema de ajutor pentru industria cinematografică, după ce le-au fost aprobate cererile de plată, producătorii ar trebui să primească banii în cel mult 120 de zile. Acest termen s-a scurs de luni bune în privința tuturor celor 22 de producții care au cerut bani înapoi de la Guvernul României.

În ianuarie anul acesta, reprezentanții caselor de producție s-au întâlnit cu ministrul Virgil Popescu și au primit asigurări că din 15 februarie, schema va funcționa. Nimic din ce s-a întâmplat din acel moment nu a rezolvat cererile de plată: s-au analizat dosare, s-a lucrat la noi norme, s-a constituit Comisia de Film, care la rândul ei a mai examinat o dată documentele.

Citește integral

EXCLUSIV Cum își bate joc guvernul de producătorii de film: Casele de producție au de recuperat zeci de milioane de euro de la stat / ”Nu mai există niciun fel de credibilitate în fața partenerilor straini că schemă de ajutor este reală”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. caz de puscarie

  2. alta risipa din bani nostri

  3. „Baga site-ul de cultura in duba”

  4. Risipă de bani pentru filme obscure care stârnesc interesul progresiștilor obosiți, mereu același subiect: aceeași ciorbă mâncată, comunism și homăleală, pe asta se duc banii. Cred că sunt destule ONGuri care promovează cultura progresistă, de ce să cerșesti la stat?

  5. Daca va deranjati sa vedeti si cum cheltuiti/decontati banii astia -caci in trecut ei au existat-, damblagiti ….