G4Media.ro

Ghene cu camere de supraveghere și saci de gunoi cu coduri de…

sursa foto: Primăria Oradea

Ghene cu camere de supraveghere și saci de gunoi cu coduri de bare scanate la intrare. Proiect pilot dezvoltat în Oradea, pentru încurajarea colectării selective cu ajutorul Inteligenței Artificiale

Un program-pilot se va desfășura, pe parcursul a trei luni, la o asociație de proprietari din Oradea, prin care administrația locală își propune o colectare selectivă cât mai bună a deșeurilor în zona de blocuri.

Scopul principal al proiectului-pilot este de a identifica cantitatea (volumul), tipul deșeurilor reziduale, biodegradabile, reciclabile și ambalaje de sticlă depozitate de către fiecare utilizator din cadrul asociației de proprietari „Cartier Prima”.

„Metoda de implementare ‘plătește pentru cât arunci’ are drept scop reducerea cantității de deșeuri care ajunge la depozitare și creșterea ratei de reutilizare, respectiv reciclare. Durata de desfășurare este de 90 de zile, între 25 ianuarie și 25 aprilie 2022. Asociaţia de proprietari ‘Cartier Prima’ are arondate 790 de persoane, 545 de apartamente aferente blocurilor A1, B1, C1, A2, B2, C2, A3, A4, BC4, DE4 care depozitează deșeurile generate în cadrul celor 5 incinte metalice cu intrare separată”, a punctat Adina Pop, directorul adjunct al Direcției Tehnice din cadrul Primăriei Oradea.

Saci cu coduri RFID

Astfel, asociația de proprietari va primi saci cu coduri RFID (Radio-Frequency Identification) de la operatorul SC Rer Vest SA și va avea în dotare un scaner, asigurat de SC Cargo Track Solutions SRL, care va permite citirea codului de bare din lotul din care provin sacii cu coduri.

Totodată, vor putea fi identificate următoareloe date ale fiecărui utilizator: numele și prenumele, numărul apartamentului, nr. blocului, codul deșeului, data când a accesat incinta metalică în vederea depozitării deșeurilor, urmând ca după scanare să asigure împărțirea sacilor fiecărui locatar corespunzător tipurilor de deșeuri reziduale, biodegradabile, reciclabile și ambalaje de sticlă.

Asociația de proprietari va avea în dotare o aplicație Web, asigurată de către SC Cargo Track Solutions S.R.L pe o stație-calculator cu user-ul și parola aferente, aplicație care pe timpul derulării activității va genera rapoarte, statistici cu stadiul de implementare a proiectului pilot.

Incintele metalice, dotate cu sisteme performante de supraveghere video

Este vorba despre volumul de deșeuri generate de fiecare număr de apartament, tipul deșeurilor generate, cantitatea de deșeuri totală generată în vederea facturării către operatorul serviciului public de salubrizare.

Incintele metalice vor fi dotate cu:

– un sistem de scanare și citire a codurilor RFID a sacilor, fiecare accesare a incintei permițând accesul și introducerea de către fiecare utilizator a unui anumit volum de deșeu în recipientele de colectare separată;

– o cameră de supraveghere video 24/7 prevăzută cu algoritmi de inteligență artificială, care vor crea în mod automat un incident în momentul în care detectează deșeuri depozitate necorespunzător de către utilizatori.

După scanarea  efectuată cu sacul cu cod RFID la intrarea în incinta metalică, de către fiecare utilizator în parte, se deschide ușa incintei metalice și se atribuie instantaneu utilizatorului volumul de deșeuri generat, care va fi stocat în baza de date administrată în acest sens de către asociația de proprietari/operator/municipalitate, în vederea facturării lunare.

Pe viitor, în funcție de constatările și rezultatele obținute în cadrul programului pilot, se poate crea o aplicație care să permită monitorizarea în timp real a tuturor incintelor metalice pentru depozitarea deșeurilor menajere și similare din Oradea, au mai transmis reprezentanții primăriei.

„Anul trecut, după consultările pe care le-am avut cu reprezentanții asociațiilor de proprietari, am stabilit ca până la finalul anului să nu introducem colectarea și taxarea per volum, ci să mergem cu taxarea per persoană în zona de blocuri. Este un proiect pe care trebuie să-l implementăm cu grijă. În România, încă, acest mod de colectare selectivă nu este implementat la nivel naţional. Am ajuns la o concluzie cu firma de salubritate să prorogăm acest termen de la care se va plăti pentru cât arunci și să rămână în continuare tariful de 17.87 de lei/persoană, cel puțin încă 6 luni. Colegii de la Direcția Tehnică lucrează la un proiect-pilot care va fi implementat la o asociație de proprietari din Oradea”, a precizat primarul Florin Birta.

sursa foto: Primăria Oradea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

  1. Chelul si tichia de margaritar…

    • cand ai fost ultima oara in Oradea?

    • PSDiştii şi PNLiştii strâmbă din nas la civilizaţie, fiindcă sunt neanderthali.

    • Cand a fost ultima oara cand v-a ingrijorat supravegherea digitala in numele progresului? Ah da, niciodata, pentru ca sunteti niste ignoranti care l-ati impusca pe Snowden.

    • @C:matale de ce folosiți telefon șmecher,laptop sau tabletă dacă vă e așa frică și târșală de ”Big Brother”?

    • Ce-i C.ăcat? Ti-e frică că te vede pe cameră când arunci pet-urile? Stai în grajdul tău, jită ce ești!

    • Dar de ce nu mergeti dezbracati pe strada? Doar nu aveti nimic de ascuns, nu?
      @Maria: daca ai niste cunostinte de security, poti avea si telefon si laptop „smecher” si sa si limitezi accesul la datele tale.
      @Barbu: pe tine nu te-au dezvirginat baietii aia ai tai din BV, de pe strada Rozelor? La un moment dat toti de pe g4 faceam misto de tine, remember? :)) Du-te la curatat strazile, otreapa mica si pofticioasa.

  2. Da’ căldura dau sau sunt tot caloriferele gheață că în București la minus 7 grade Celsius ?

    • In Oradea se folosește si apa termală pentru încălzirea locuinței, dar este greu sa te documentezi, nu ?

    • In loc sa pui RFID in fiecare sac de gunoi (in numele ecologizarii) mai bine deschizi poarta ghenei cu tag-ul de proximitate de la scara blocului.
      Spalare de bani ca peste tot in tara asta.
      Se merge prea departe cu urmarirea individuala a deseurilor, ar fi fost de ajuns daca se scoteau statistici la nivel de scara de bloc si se luau masuri doar acolo unde sunt abateri mari. Cineva vrea sa faca bani din vanzarea de RFID-uri.

  3. O asteptam pe Olivia sa ne spuna cum vor astia sa ne controleze prin sacii de gunoi menajer. Nume, prenume, numărul apartamentului, nr. blocului, codul deșeului: ohoo, material ca lumea aici…
    Sper ca AUR sa protesteze in fata primariei Oradea pentru o astfel de nenorocire adusa poporul roman.

    • Mai intru sa citesc stirile aici si chiar am observat ca femeia aia nu are ce face si are niste teorii de Blacklist combinate cu House of Cards.
      Dar fix la asta ma asteptam si eu. Sa o gasesc spunand ca vor sa ne uniformizeze ca idk. Mai asteptam putin, poate apare.

  4. Foarte frumos… și la final vine un singur camion al societății de salubrizare și le încarcă pe toate… 😉

    • asdf,nope,nu vine UN camion!
      Vin două camioane,unul ptr.gunoiul biodegradabil,altul pentru gunoiul rezidual,ăla de nefolosit.
      A doua zi vine un camion ptr.reciclabilele DEJA sortate(plastic,carton,metal).

  5. Cat de mult îl iubiți pe big brother!

    Un lucru bun ar fi dacă „inteligenta artificială” ar sorta ea gunoaiele. Altfel e doar KGB digital.

    • Cu banii dati pe eiaiul asta si pe RFID-urile necesare unui cartier pe un an intreg se poate cumpara o masina de sortat gunoi.
      E mai profitabila varianta cu RFID-uri pentru ca ii legi pe locatari de un singur furnizor de saci de gunoi si poti sa practici preturi nesimtite in numele ecologizarii.

  6. Cum inventeaza unii apa calda… In Elvetia nimeni nu plateste gunoiul ca in Romania. Acolo, gunoiul se arunca doar depozitat in niste saci pentru gunoi vanduti de catre primarie si care nu sunt ieftini. E interzis sa arunci gunoi in alt tip de sac. Ai mult gunoi, cumperi multi saci, nu ai gunoi nu cumperi saci. Cine face altfel e aspru sanctionat, pentru ca acolo sanctiunile sunt adevarate si nu o gluma proasta ca la noi. In plus, acest sistem nu necesita CNP sau numarul de la pantofi cum incearca sa impuna incapabilii care administreaza Romania.

  7. Ce se mai bucură cetățenii să se joace de-a gunoierii voluntari! 😀