G4Media.ro

Germania: În urmă cu 80 de ani, din gara Berlin Grunewald, naziștii…

Sursa Foto: Yad Vashem

Germania: În urmă cu 80 de ani, din gara Berlin Grunewald, naziștii deportau primii evrei / Inițial au fost transportați în garniturile Reichsbahn-ului. Mai târziu, au fost înghesuiți în camioane pentru vite

În urmă cu opt decenii de la linia 17 a gării din Berlin erau trimiși la moarte primii evrei. Un supraviețuitor al Holocaustului și președintele Frank-Walter Steinmeier avertizează, transmite postul de Radio Deutsche Welle.

La linia 17 a gării din Berlin, Frank-Walter Steinmeier a depus un trandafir alb. Un gest împotriva uitării milioanelor de victime ale regimului nazist. În urmă cu 80 de ani, din gara Berlin Grunewald, naziștii deportau primii evrei – primii oameni trimiși în necunoscut, suferință și moarte.

De un deceniu încoace, pe 18 octombrie, la linia 17 sunt comemorate primele victime ale Holocaustului. „Pentru ca ele (n.r.: victimele) să nu fie uitate, pentru ca soarta, suferința și moartea lor să fie evocate, la fel și atrocitățile călăilor și ale ajutoarelor acestora. De aceea avem în calendar locuri și date ca acestea“, a spus președintele Republicii Federale.

Sursa Foto: Yad Vashem

La ceremonia de comemorare, în rândul din față au stat Franz și Petra Michalski – invitați de onoare, martori ai Holocaustului și victime. „Astăzi de gândim la rude și la prietenii noștri. La oameni pe care i-am cunoscut. Unii au reușit să fugă, alții au fost duși departe. Ne gândim și la cei care și-au pus capăt zilelor înainte“, a mărturisit Petra Michalski.

A vorbit și în numele soțului ei, Franz Michalski (87 de ani), care din cauza unui accident vascular are greutăți de vorbire. Când a început deportarea evreilor, Franz Michalski a scăpat în ultimul moment de prigoana naziștilor și de condamnarea la moarte.

În camionul pentru vite, spre lagărul de concentrare

Deportarea sistematică a evreilor din Germania a început în toamna anului 1941, cu câteva luni înaintea conferinței de la Wannsee, la care a fost planificată exterminarea evreilor. Documentele oficiale ale naziștilor se refereau eufemistic la termenii „deportare“, „evacuare“, „înlăturare“.

În realitate, oamenii erau duși la moarte, în ghetouri și lagăre de concentrare naziste. Inițial au fost transportați în garniturile Reichsbahn-ului. Mai târziu, au fost înghesuiți în camioane pentru vite.

Unul dintre eroi poartă numele Erna Scharf. Este fosta dădacă a lui Michalski, femeia care i-a luat pe el și pe fratele său la ea acasă. Gerda Mez, o colegă de serviciu a tatălui lui Michalski, a organizat clandestin călătoriile familiei. Un polițist i-a avertizat că, în curând, oamenii Gestapo-ului îi vor căuta. Grație acestui polițist a reușit familia să fugă la timp.

Sursa Foto: Yad Vashem

În 2012, Erna Scharf și Gerda Mez au primit post mortem, din partea Centrului Național pentru Comemorarea Holocaustului din Ierusalim, distincția „Drept între popoare“. „Nu trebuie să fi studiat. Trebuie să ai un suflet cald. Și trebuie să fii isteț. Apoi îi poți ajuta pe ceilalți. Așa a fost cu cei care ne-au ajutat pe noi. Acesta este motivul pentru care trebuie să mergem la linia 17 pentru a aminti de acești eroi tăcuți“, spune Petra Michalski.

Împotriva antisemitismului

„Vrem să luptăm împotriva antisemitismului“, spun soții Michalski, care povestesc despre nepotul lor, devenit victimă a unui atac antisemit acum câțiva ani. Atunci în vârstă de 14 ani, a fost strangulat și bătut din cauza originii sale evreiești. Cazul a ajuns în presa internațională.

„Antisemitismul nu trebuie să mai existe niciodată în societatea noastră. Gândirea și acțiunile antisemite nu trebuie să rămână niciodată fără reacții din partea opiniei publice“, a declarat președintele Frank-Walter Steinmeier.

Sunt cuvinte pe care soții Michalski le-au auzit în repetate rânduri. În același timp însă, au constatat o înmulțire a atacurilor antisemite în ultimii ani. „Asemenea lucruri n-ar trebui să se mai întâmple. Dar nu credem că va fi așa. Fiindcă ele se petrec de când e lumea și pământul“, spun cu resemnare soții Michalski.


 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Wow, ce ironic ca de ieri a intrat in vigoare in Australia legea provind carantinarea contactelor directe ale cazurilor covid….cei care va bucurati ca e.doar oentru nevaccinati sa stiti ca e valabila masura indiferent de statulul de vaccinare…dar e ok, e pentru aborigeni, nu o sa se intample si aici.

    • Bai liberarianule ia zi cate decese are Australia sau Noua Zeelanda?
      Preferi ca la ei sau ca la noi?am inteles ca unii prefera mizeria decat viata buna dar nici asa.
      Pe de o parte legenda aia cu Adam si Eva care au dorit sa fie de capul lor cand in Gradina Edenului era aparent perfect explica de ce urmasi salbatici si neimblanziti prefera moartea decat viata cu niste restrictii.
      Deh fiecare cu felul si mintea lui.

  2. Si de aceea astazi impuneti vaccinarea obligatorie si-i izolati pe cei nevaccinati? Din marea „grija” ce o purtati cetatenilor vostri? Observ cu ingrijorare faptul ca astfel de decizii se iau in acelasi spatiu germanic care are tendinta de a imparti oamenii in categorii.

  3. Pe țiganii cînd o să-i vedem așa!

  4. Pe de-o parte comemoreaza, pe de alta baga certificat de arian si vaccinare obligatorie…

    • dar nu te obliga nimeni sa te vaccinezi, pari genul care oricum are provizii de orice, incepand cu arbidol. Stai in casa si consumi proviziile.

  5. Qui prodest?

  6. De parca nazistii erau romani, nu germani.

  7. În disciplina istorie studiată de elevii din 🇷🇴, istoriile ✡️, 🇪🇬 și a 🇩🇪, care se întrepătrund la un moment dat (BTW), trebuie studiată în capitole, nu separat disciplinar.
    Are cineva o tipografie și nu mai are ce sa vândă, decât noi manuale ministerului învățământului?