G4Media.ro

Germania ameninţă cu acţiuni în justiţie din cauza întârzierilor în livrarea vaccinului…

sursa foto: Facebook

Germania ameninţă cu acţiuni în justiţie din cauza întârzierilor în livrarea vaccinului Astra Zeneca / Compania, acuzată de UE că a favorizat Marea Britanie în detrimentul relațiilor cu Bruxelles-ul

Guvernul german a ameninţat că va acţiona în justiţie companiile care „nu îşi respectă obligaţiile” de livrare a vaccinurilor către UE, în contextul în care tensiunea se amplifică din cauza întârzierilor producătorului britanic AstraZeneca, scrie duminică AFP, citată de Agerpres.

„Dacă se dovedeşte că sunt firme care nu şi-au respectat obligaţiile, va trebui să decidem asupra consecinţelor juridice”, a ameninţat ministrul german al economiei, Peter Altmaier, într-un interviu acordat cotidianului Die Welt.

„Nici o companie nu poate favoriza o altă ţară faţă de UE”, a adăugat el.

Tonul a crescut în ultimele săptămâni între liderii europeni şi compania britanico-suedeză AstraZeneca, după ce aceasta a cumulat întârzieri în livrarea vaccinului său anti-COVID-19.

Producătorul a explicat că poate livra numai „un sfert” din dozele promise iniţial UE pentru primul trimestru, acuzând o „scădere a randamentului” într-o fabrică europeană.

Uniunea Europeană a acuzat implicit AstraZeneca de a favoriza Regatului Unit în livrarea de vaccinuri, în detrimentul obligaţiilor sale contractuale cu Bruxellesul.

UE a reacţionat adoptând vineri un mecanism de control al exporturilor vaccinurilor produse pe teritoriul său.

Acest mecanism va permite „creşterea vitezei de vaccinare”, a afirmat ministrul Peter Altmaier.

Cu toate acestea, grupul britanic nu este singura companie acuzată de liderii europeni pentru întârzieri.

Săptămâna trecută, Italia i-a ameninţat pe americanii de la Pfizer cu acţiuni în justiţie din cauza cu întârzierilor în livrarea vaccinului.

În Germania, o reuniune naţională urmează să aibă loc luni între autorităţile germane şi producătorii de vaccinuri, în special pentru a discuta despre întârzieri.

Aceste tensiuni intervin în timp ce AstraZeneca a obţinut vineri autorizaţia UE pentru vaccinul său.

Este al treilea vaccin care a primit unda verde de la Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), după cei de la Pfizer-BioNTech, pe 21 decembrie, şi Moderna, pe 6 ianuarie.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. UE se vaccinează cu Sanofi.

  2. Europa cea tampita s-a dezindustrializat singura, sa nu polueze (lasa ca polueaza China si pentru ea), iar acum plange pe la usi straine.

  3. Dacă Germania mai continua cu aceasta retorica, s-ar putea sa piarda. Nimeni nu a favorizat pe nimeni. Exista o problema tehnică la fabrica din Belgia, după cum au arătat cei de la Astrazeneca. Poate ca a venit si timpul germanilor sa se sacrifice pentru altii, după ce au sacrificat o lume întreagă in doua razboaie mondiale.

    • Sigur ca da… hai s-o bagam din nou pe aia cu razboiu care a fost acu’ o suta de ani…
      Stai linistit ca si-au platit datoriile cu varf si indesat. Prin tot ce s-a luat de acolo dupa razboi. Iar de vre-o 50 de ani sunt baza economiei in Europa fara de care ar fi cam trist pe-aici. Sigur, cu profitul lor de rigoare, dar nu e nimic anormal in asta.
      Cat despre vaccin, nu e vorba de a sacrifica pe cineva. E vorba de un pricipiu. AstraZeneca trebuiau sa fie capabili sa-si onoreze obligatiile contractuale. Mai ales ca au fost platiti in avans, inca din vara, cu o buna parte din bani. Poate, spun poate, problemele lor sunt reale la uzina dar ar fi trebuit sa prevada o asemenea posibila situatie. Cine i-a impiedicat sa aiba un plan de rezerva, un contract cu capacitatile de productie ale unui alt producator de vaccinuri pe care sa le utilizeze cu know-how-ul lor… Just in case… Cand banii le-au intrat in cont in avans nu au parut sa fie „probleme tehnice” pe circuitul bancar.
      Am fost de la inceput un mare fan al vaccinului AstraZeneca… dar incet-incet lucrurile par sa semene a mica teapa… eficacitate inferioara celei prevazute si afirmate, „greseli” in testare (povestea cu jumatate de doza), ineficienta / insuficienta testare peste 65 de ani (grupa de varsta care ar fi trbuit sa fie primordiala), insuficiente doze acum desi se laudau ca ei produc continuu inca de pe vremea testelor pentru ca sunt siguri pe ei… mie nu imi suna prea clar dar poate ma insel…
      in orice caz, personal as fi vazut problema rezolvata altfel… know-how-ul vaccinurilor care functioneaza trebuia sa fie open source pentru toata lumea pana la vaccinarea totala a populatiei care doreste. Si pe urma gasita o modalitate de compensare financiara pentru inventatori. E o situatie speciala in care regulile comerciale uzuale nu pot prevala in fata interesului intregii omeniri.

    • @toto

      Desi ai argumentat foarte bine axel are putine idei si fixe….

  4. @Axel, e tzeapa pe față data de britanici. Prin contract s-au angajat sa furnizeze un numar de vaccinuri. Nu conteaza daca acestea sunt produse in Belgia sau in UK.
    De asemenea contractul cu UE nu prezinta vreo dependență de ceea ce se livreaza catre alte țări. Iar atata vreme cat livrarile catre UK merg bine merci, este evident unde se afla culpa.