G4Media.ro

Generaţia Z este a celor „sensibili”, concentrată pe viaţa sănătoasă, cu mai…

sursa foto: Pexels

Generaţia Z este a celor „sensibili”, concentrată pe viaţa sănătoasă, cu mai puţin consum de alcool/ Psihoterapeut: „Cred că sunt destul de bătrâni înainte de vremea lor” (The Guardian)

Generaţia Z este considerată „generaţia celor sensibili”, pentru concentrarea pe problemele sociale, viaţa sănătoasă şi consumul mai puţin de alcool, se arată într-un material publicat de The Guardian, citat de News.ro.

Dar terapeuţii spun că generaţia Z ar putea pierde o mulţime de experienţe de viaţă din cauza atitudinii prea precaute faţă de riscuri.

Potrivit experţilor în sănătate mintală, mulţi tineri aleg din ce în ce mai mult să rămână într-o zonă de confort a unei reţele mici de prieteni cu gânduri similare, în care o mare parte din activitatea lor socială este virtuală. Deşi acest lucru le poate oferi mai mult control asupra anumitor aspecte ale vieţii lor, poate duce şi la anxietate socială atunci când trebuie să interacţioneze cu oamenii offline, au adăugat experţii.

Natalie Phillips, psihoterapeut care lucrează cu copii şi tineri cu vârste cuprinse între 11 şi 25 de ani, a declarat: „Văd o creştere disproporţionată a referinţelor pentru anxietate socială, anxietate profesională, încredere generală în sine şi probleme de relaţie pentru această generaţie atunci când se confruntă cu realitatea de a fi într-un birou, de a fi într-un club de noapte, de a fi într-un pub sau de a fi la o întâlnire”.

Remarcile ei au venit după ce un studiu academic, publicat în British Journal of Sociology, a arătat că cei din generaţia Z susţin că beau mai puţin alcool decât părinţii lor, deoarece se simt sub presiune pentru a performa academic, sunt mai conştienţi de sănătate şi nu vor să-şi piardă controlul.

„Am sentimentul că [această generaţie] poate rata greşelile şi sentimentul de a fi tânăr. Cred că sunt destul de bătrâni înainte de vremea lor”, a spus Phillips, adăugând că mulţi dintre tinerii cu care colaborează au „zone de confort restrânse” deoarece lucrează de acasă sau interacţionează în mare măsură cu colegii online şi au un număr mic de prieteni, dar cu aceeaşi mentalitate.

„Nu se află în situaţii sociale în aceeaşi măsură în care am fost noi, generaţiile dinaintea lor. Există pericolul ca lumea ta să devină doar interioară, iar asta poate provoca anxietate perpetuată. Lumea exterioară este mult mai înfricoşătoare pentru că nu ai experienţa necesară pentru a te descurca cu asta”, a spus psihoterapeutul.

Această tendinţă a fost exacerbată de pandemie, ce a dus la un număr mai mare de tineri care lucrează de la distanţă şi socializează mai rar.

Studiul, intitulat „Mai multe opţiuni… Mai puţin timp în „Cultura agitată” a „Generaţiei sensibile”: Individualizarea şi declinul consumului de alcool în rândul tinerilor adulţi din secolul XXI”, a constatat că 70% dintre tinerii chestionaţi au simţit că sunt supuşi unei presiuni mai mari decât părinţii lor. Pentru a obţine rezultate bune la învăţătură şi pentru a avea o carieră de succes, lăsându-le mai puţin timp pentru distracţii.

Cercetătorii de la universităţile din Kent şi Leeds au chestionat 517 britanici cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani care s-au descris ca fiind moderati sau nebăutori în 2020. Şapte din 10 respondenţi au spus că au simţit că nu au nevoie să bea atât de mult, deoarece pot avea preocupări mai bune decât generaţia părinţilor lor.

Mulţi au spus, de asemenea, că şi-au redus consumul de alcool din cauza costului în creştere al băuturilor, a datoriilor universitare şi a presiunii de a reuşi în mediul academic şi în viitoarea lor carieră. Cercetătorii au intervievat, de asemenea, focus grupuri de studenţi care erau membri ai unor societăţi „curate” pentru a înţelege de ce s-au abţinut de la băutură.

Jennifer, membru al grupului de discuţii, a spus: „[Suntem] foarte conştienţi de lume aşa cum este, şi de problemele legate de schimbările climatice şi de climatul politic din lume, creând presiune asupra noastră pentru a face tot posibilul ca lumea să fie un loc mai bun, mai degrabă decât să trăieşti pentru moment şi să te distrezi.”

Jane Darougar, psihoterapeut la şcoala de artă şi design din Central Saint Martin, a spus că a fost surprinsă să descopere câţi studenţi au spus că sunt abstinenti.

Darougar a pus acest lucru pe seama gradului de conştientizare a impactului negativ al alcoolului asupra sănătăţii mintale. „Am avut studenţi care au spus, am o anxietate de bază, ştiu că, dacă beau, anxietatea mea va fi la „nori” a doua zi şi pur şi simplu nu mă pot descurca cu asta”, a adăugat ea.

„Îmi amintesc că, atunci când eram tânăr, oamenii spuneau curaj şi beau ceva înainte să facă ceva care părea puţin înspăimântător. Cred că asta a dispărut, oamenii nu văd asta ca pe un mod sensibil sau constructiv de a gestiona situaţia”, a adăugat ea, conform The Guardian.

Generaţia Z, sau Gen Z pe scurt, se succede milenialilor (sau Generaţiei Y) şi precede Generaţia Alpha. Naşterea celor din această generaţie a început în anul 1995 şi s-a terminat în anul 2010.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Ciuca e primul Psihoterapeut al tinerilor: lasa pe altu’ (prin delegare).
    Nu stie de ei, ei nu stiu de el.

  2. Cand traiesti intr-o societate atata de limitata variantele sunt ori sa te pierzi in societate sau sa nu faci greselile ei si sa te ridici deasupra ei.
    Sa speram ca sunt mai inteligenti ca cei de acuma ca dupa cum voteaza suntem tare jos cu societatea asta.

  3. Entropie generata de Retele. O lupta mult mai acerba din frageda pruncie pt. Status.

  4. Nu mai vorbim cat de vulnerabili sunt la ‘efectul de turma'(imbatabil la toate varstele).

    • ma mir ca nu-i imparti in: educati si needucati, apropo de miting-urile #rezist vs. mitingul alb p$d

    • Da, stau in bule virtuale unde au devenit lobotomizati si extremisti, cand ies in viata reala, nebuni de legat. Generatia labililor psihic. Copiii „liberalismului” leftard, neo-comunistii. 🤣 Noroc ca s doar in Vest, adica vor darama tot vestul dar nu planeta.

  5. Pe astfel de tineri se bazează Zuckerberg atunci când creează mizeriile lui virtuale. Sunt candidați perfecți pentru ideologiile progresiste.

    • Din contră, par a fi candidații ideali și pradă ușoară pentru ideologia creștinopată. Unde mai găsesc deliranții religioși un teren mai fertil ca ăsta pentru a-și implementa agenda?

  6. Telefoanele sunt inteligente nu ei.

  7. Să-și bage toți corectitudinea politică fix în cur: îs sensibiloși pă drecu, ăștia-s generația tăntălăilor alintați, scremuți și căcăcioși, inculți, fițoși și închipuiți, grași și complexați și loaze pe care nu te poți baza! :)))))

    • Si hipocondri bai, 4 doze de rahat Pfizer sa nu care cumva curga lor putin nasucul de la un guturai, ca daca se topesc dracului si crapa. 🤣 Generatia labililor psihic zisi „sensibili”. Politizati in draci si ideologic extremisti.

  8. Copii de la oraș, maică. Crescuți la bloc, firavi și rupți de lumea adevărată. Se uită pe telefon ca să vadă cum e vremea, nu deschid geamul. Când se rupe omul de natură, nu iese ceva bun. Omul e parte din natură.

    • Se uita pe telefon sa vada cum va fi vremea peste câteva ore, sa stie cum sa se îmbrace, daca sa isi ia umbrela. Nu sa vada cum e vremea in acel moment.

  9. O generatie de handi, fara tara, fara patritism, fara nimic care sa te faca sa traiesti intens. Nu stiu ce vom face cu astia.

    • Simplu: îi trimitem în l.a.g.ă.r.e. de îndoctrinare religioasă, astfel încât să facem din ei oamenii lumi vechi, supuși și docili. Avem și soluții pentru elementele neconforme: trupele poliției moralității vor patrula 24/7 pe străzi și îi vor pune imediat la punct pe cei care îndrăznesc să iasă din liniile bine definite ale noului r.e.g.i.m. Trăiască Republica Morală Planetară!

    • Adica pe tine tara si patriotismul te fac sa trăiești intens? Vezi ca e un război aproape, du-te si sacrifica-te daca te dai asa mare.

  10. Asta e generația care va face pasul decisiv spre progresul spațial. Avem nevoie de ei după ce am fost amanetati de toți creștinătății suveranisti limitați intelectual.

    Numai maimuțele r3tarde au simt patriotic, apartenenta națională și se bat pe resurse, ăștia vor fi eliminate de generația tânără, frumoasa și libera care ne va duce mai sus de acest nivel de primata primitiva gen rusofili, Putler, Chinezii spurcați, aurarii și alte spurkaciuni similare.

    • 🤣 generatia schizoizilor? Astia comunisti care freaca menta la serviciu pt ca vai, sunt labili si ei lucreaza non-profit de incompetenti ce sunt? Astia de isi duc ideologia extremista si schizoida la munca? S-o crezi tu ca generatia schizoido-hipstareche extremist ideologic leftarda va reusi ceva.

  11. Ma intreb daca astia s-au trezit dupa ce Japonia a anuntat acum cateva zile ca o sa faca o campanie pentru incurajarea consumului de alcool si a stimula economia. E trist. Probabil ca daca lumea ar renunta la sucuri si alimente ultra procesate am vedea o campanie si pentru alea.