G4Media.ro

Gazprom: Revânzarea gazelor ruseşti de către Germania Poloniei este imprudentă / Iarna…

Sursa/Gazprom Facebook

Gazprom: Revânzarea gazelor ruseşti de către Germania Poloniei este imprudentă / Iarna e doar la început, nu este cea mai raţională decizie

Gazprom consideră ca fiind imprudentă revânzarea de către Germania a gazelor ruseşti Poloniei, într-un moment de creştere a preţurilor, dezminţind acuzaţiile că Moscova limitează în mod voluntar livrările spre Europa, transmit AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

„Există o inversare a fluxului de gaze către Polonia şi, aparent, şi către Ucraina, de ordinul a trei până la cinci milioane de metri cubi pe zi. Aceste gaze vin din rezervoarele subterane din Germania, rezervoare în care au fost folosite deja gazele în proporţie de până la 47%. Şi iarna e doar la început…nu este cea mai raţională decizie”, a declarat Sergei Kuprianov, purtătorul de cuvânt al companiei ruse de gaze.

Conform oficialului rus, preţurile acestor livrări „sunt semnificativ mai ridicate decât cele ale volumelor de gaze livrate de Gazprom”.

Reprezentanţa Poloniei la Uniunea Europeană a acuzat miercuri Moscova de oprirea livrărilor prin conducta Yamal-Europa dintre Rusia, Polonia şi Germania, avertizând asupra „manipulărilor” Gazprom.

În schimb, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, susţine că Moscova nu realizează noi exporturi prin acest gazoduct din cauza lipsei de noi comenzi europene.

Kuprianov susţine că a fost informat de către Ministerul Energiei din Germania că contractele de livrare pe termen lung cu Moscova sunt respectate şi nu există „semne de blocaj”.

Occidentul suspectează Rusia că limitează în mod voluntar livrările pentru a pune presiune pe europeni şi a câştiga în unele cazuri, inclusiv obţinerea aprobărilor pentru lansarea noului gazoduct Nord Stream 2.

„Acuzaţiile împotriva Rusiei şi a Gazprom privind reducerea furnizării de gaze spre piaţa europeană sunt nefondate. Anul acesta, Gazprom a livrat 50,2 miliarde metri cubi Germaniei, cu 5,3 miliarde mai mult decât anul trecut. Deja Gazprom a livrat o cantitate mai mare de gaze decât anul trecut în următoarele ţări: Italia, Turcia, Bulgaria, Serbia, Danemarca, Finlanda şi Polonia”, a declarat Sergei Kuprianov.

De asemenea, Rusia este acuzată că nu livrează gaze suplimentare către Europa prin Ucraina, din cauza tensiunilor dintre Moscova şi Kiev, iar autorităţile ruse au dezminţit acuzaţiile.

De la începutul anului şi până în prezent, preţurile la gaze în Europa au crescut cu peste 600%, după ce Rusia a limitat livrările tocmai într-un moment în care economiile europene ieşeau din pandemie. Preţul gazelor naturale în Europa a atins marţi un nou nivel record, stimulat de cererea din sezonul de iarnă, dar şi de tensiunile geopolitice dintre principalul furnizor al Europei, Rusia, şi clienţii săi.

La hub-ul de gaze TTF din Olanda, preţul european de referinţă a ajuns în jurul orei 10:20 GMT la nivelul record de 162,775 euro pentru un Megawatt-oră, adică o creştere de peste 10% comparativ cu preţul înregistrat luni seara, şi peste precedentul record stabilit în data de 6 octombrie. Aceste preţuri sunt de şapte ori mai mari decât cele înregistrate la începutul anului şi au determinat unele industrii să-şi reducă producţia.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Gazprom, odata ce ai vandut gazul, nu mai este in proprietatea ta. In 2 -3 ani sper sa nu mai aud de tine.

    • Este condiție pusa de Gazprom , așa controlează preturile dintre tari un preț ptr. Ungaria altul ptr. Polonia , altfel Polonia ar cumpăra de la Unguri mai ieftin decât din Rusia si nu se poate Gazprom interzice lucru asta. Este politica Rusiei ca ei ca facă prețul in funcție de tara ești băiat bun cumperi ieftin nu cumperi scump.

    • asta asa dar nemtoganii sa nu se mai planga ca nu le dau rusii destul gaz. Rusii le dau atat cat au contracte Ukraina si Polonia nu vor sa faca contracte asteptand sa ia TAXA DE TRANZIT din gazul ce merge la nemti

  2. Gazprom extrage gazul(rusesc😁)cu tehnologie vestica. Acolo sunt shell, agip etc. Ca, virgula, cu tehnologia lor nu sunt capabili sa foreze nici la 200 de metri! …Ce conteaza? Important este ca amenintam pe toata Lumea! Si ne credem buricu Pamantului!

    • Nu exista nici o companie străină în Rusia de extracție și exploatare.pe de alta parte Rusia este singura țară capabilă să foreze și să extragă la 6000 de metri.nu vorbesc din auzite că și tine..am lucrat acolo.

  3. Germania greseste! Polonia trebuie ocolita si lasata fara gaz!

    • Deocamdata politicul vorbeste. Dupa viitoarele alegeri, cand va vorbi electoratul, e de vazut.

    • Care e scopul a “lasati Polonia fara gaz”?
      Si de ce?
      Cum mai e vremea in Moscova?

  4. multumim rusiei si lui putin ca are grija de vecini ( omiara, santajeaza, otraveste)

  5. Majoritatea postați comentarii orgolioase dar fara a cunoaște sau fara a lua în calcul adevărata stare de fapt: Rusia își folosește toate armele politice de care dispune pentru a împiedica extinderea NATO până la granițele ei. Lupta de orgolii dintre Rusia și SUA a dus la această situație.Faptul că scandalagiul mondial l-a înconjurat pe Putin cu baze, alianțe, înțelegeri, livrări de tehnica militară etc încalcănd astfel înțelegerile formulate în anii ’90, la tragerea armatei roșii din Germania, a generat această ‘criza’de gaze.Numai politică belicoasă a ‘democratului’ universal a făcut că Europa sa tremure de frig. Deocamdată democrația europeană se ține cu gaz rusesc, fie că vrem fie că nu.

    • Numai 30% e gaz rusesc, hai ca aberezi deja.

    • @mirele, ai drepate, doar 30% e gaz rusesc, cea ce in conditii normale nici nu ar trebui sa conteze decat intr-o mica masura
      in rest prostia noastra
      (apoi nici nu cred ca Rusia ar livra mai putin decat prevazut in contracte, dimpotriva…, buba e altundeva, pariu?)

  6. Vaaai săracu Gazprom are grija prudenta de alții cum folosesc gazele