
Garda de Mediu va face plângere penală după ce cadavrele a 18 rațe sălbatice, inclusiv boboci, au fost descoperite pe lacul din Parcul Crâng, rămășiță a codrilor Vlăsiei / Gripa aviară a fost exclusă, alte suspiciuni sunt luate în calcul
Garda de Mediu va sesiza procurorii printr-o plângere penală, după ce 18 raţe sălbatice au murit pe lacul din Parcul Crâng, în municipiul Buzău, mai multe instituţii demarând verificări, însă gripa aviară a fost exclusă de specialişti, în schimb fiind suspiciuni în legătură cu o posibilă poluare sau cu braconajul, transmite Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
În ultimele două săptămâni, pe heleşteul din Parcul Crâng aflat în pădurea cu acelaşi nume, rămăşiţă din vechii codri ai Vlăsiei, au fost identificate mai multe raţe sălbatice moarte. Primăria Municipiului Buzău, prin intermediul Poliţiei Locale, a trimis Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Buzău cadavrele pentru analize.
„Organele statului se ocupă, noi am constatat decesele, am dat raţele la DSVSA, au făcut analize, Poliţia Animalelor a făcut sesizare la Mediu, cei de la Mediu au făcut la Garda de Mediu Bucureşti, care a venit cu specialişti. Se va da un raport, s-au luat şi probe de apă. Putea să fie gripă aviară, nu sunt raţe domestice, pot veni de oriunde, poate să vină din Deltă, este pasăre migratoare. O să introducem şi o cameră de luat vederi focalizată pe insuliţa aceea unde sunt raţele”, a declarat pentru AGERPRES primarul municipiului Buzău, Constantin Toma.
În paralel, Garda Naţională de Mediu (GNM) – Comisariatul Judeţean Buzău a solicitat sprijin din partea specialiştilor Direcţiei Biodiversitate din cadrul Gărzii de Mediu Bucureşti pentru a desfăşura o anchetă la faţa locului. Potrivit conducerii GNM Buzău, la finalul verificărilor din teren cel mai probabil se va formula o plângere penală, între timp Administraţia Bazinală de Apă (ABA) desfăşurând analize pentru stabilirea calităţii apei din lac.
„Am primit o adresă de la Poliţia Animalelor – Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Buzău să facem verificări cu privire la anumite aspecte sesizate şi anume că au fost identificate pe parcursul mai multor zile cadavre de raţe adulte şi boboci. Ancheta nu s-a făcut sub îndrumarea procurorului, ancheta care se face acum este destul de tardivă, pentru că sunt cadavrele intrate în stare de putrefacţie. Administratorul heleşteului şi al parcului este Primăria Municipiului Buzău. Reprezentaţilor primăriei le-ar fi fost frică să nu fie vorba de gripă aviară, s-a constatat că nu este vorba de gripă aviară. Nu înţelegem de ce nu s-a curăţat lacul la momentul respectiv. După finalizarea verificărilor, la solicitarea Gărzii de Mediu, au fost prelevate probe de apă de către reprezentanţi ai ABA pentru indicatorii de calitate din care să reiasă dacă asupra apei s-a intervenit cu substanţe chimice periculoase. Dacă există creşterea indicatorilor de calitate pentru luciul de apă care ar putea duce la moartea acestor păsări, Garda de Mediu va face plângere penală, pentru că nu este competentă să facă cercetări. Dacă s-a intervenit mecanic şi sunt fapte care pot fi considerate infracţiuni, pentru că vorbim de decesul unor păsări care sunt pe domeniul public, Garda de Mediu nu poate face cercetări, pentru că nu este organ de cercetare penală, este un organ de constatare, constată contravenţiile iar faptele care pot fi considerate infracţiuni le comunică procurorului sau IPJ”, a declarat pentru AGERPRES comisarul-şef al GNM Buzău, Carmen Ichim.
Potrivit DSVSA, din cauza stării avansate de degradare a păsărilor sălbatice, nu s-au putut realiza analize complete, dar este exclusă ipoteza îmbolnăvirii de gripă aviară. Totuşi, medicii veterinari au constatat leziuni care s-ar putea să fi fost produse prin împuşcare.
„DSVSA Buzău a primit în data de 4.07 şi 7.07.2025, şase, respectiv, cinci cadavre de raţe, pe care s-a efectuat un examen anatomopatologic, examenul bacteriologic şi virusologic fiind imposibil de executat din cauza stării avansate de putrefacţie. În data de 9.07 au fost aduse încă două cadavre, pe 15.07 au fost aduse încă cinci, tot în stare avansată de putrefacţie, pe care nu s-a putut face niciun examen, în total 18 cadavre. S-au descoperit traumatisme şi urme în musculatură specifice braconajului, arme de airsoft sau uşoare. Legat de o posibilă contaminare cu o substanţă chimică, au fost recoltate probe de apă prin intermediul Apelor Române şi vedem rezultatele după analize. Excludem gripa aviară din două motive, faptul că nu este o mortalitate mare în rândul păsărilor, se pot vedea zeci de raţe pe lac, iar potrivit examenelor anatomopatologice nu sunt modificările specifice”, a declarat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău, Onoriu Ţăranu.
IPJ a transmis AGERPRES că aşteaptă rezultatele anchetelor şi analizelor pentru a stabili măsuri ulterioare. În ultimii ani lacul Crâng din municipiul Buzău a devenit casă pentru zeci de raţe sălbatice, iernile mai calde din ultimii ani determinând păsările sălbatice să nu mai migreze.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.